Україна в січні – вересні 2025 року експортувала 214 тис. т кондитерських виробів на суму $660 млн. Це на 17,6% більше у натуральному еквіваленті та на 29,2% — у грошовому.

Про це повідомив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

«Наша галузь — експортно орієнтована: близько 40% продукції їде за кордон. Основні ринки — це країни Європи, зокрема Румунія, Польща, Молдова, Німеччина, Латвія та Литва. Імпорт переважно стосується какао-сировини, жирів та ароматизаторів», — уточнив він.

Балдинюк зазначив, що у 2025 році вартість 1 т кондитерських виробів, що експортуються, становить $3084, що на чверть більше, ніж у довоєнному 2021 році.

За оцінкою «Укркондпрому», загальна кількість виробників кондитерської продукції становить 700-800 компаній, які покривають 85-90% внутрішнього попиту. З початком війни виробництво кондитерської продукції скоротилося майже на третину — 20% підприємств галузі постраждали або були закриті.

Балдинюк нагадав, що відновлення галузі відбулося завдяки скасуванню мит під час експорту до ЄС 2016 року.

«Ми сплачували мита в 40-45% під час експорту до ЄС, а вони — 5-10% мита під час постачання до України. Це було не зовсім справедливо. На той час ми експортували до ЄС орієнтовно 20 тис. т на рік. Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС експорт кондитерських виробів перевищив 100 тис. т. По суті, за 7-8 років ми виросли в 5-6 разів», — нагадав експерт.

На його думку, 2026 року кондитерам життєво необхідно нарощувати експорт.

«Наш внутрішній ринок не розвивається. Він, навпаки, звузився. Люди купують борошно, а не хліб, батони, а не печиво, карамельку, а не шоколадну цукерку. Люди купують по дві цукерки в магазині, бо вони подорожчали. Кондитери не мають інших шансів вижити, якщо не будуть експортувати», — резюмував президент «Укркондпрому».

 

Пише agroportal.ua.

FENIX FO GEN II – універсальний культиватор...

Компанія BEDNAR представляє нове покоління універсальних культиваторів FENIX FO GEN II для...

Україна відкриває нові експортні можливості на...

В час, коли потужний експорт у країни Європи стикається з обмеженнями та перепонами, особливо...

Краса поля без бур’янів!

Як же хочеться, щоб кожне поле виглядало як на малюнку: рівненькі рядочки культури і жодного...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1406
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60888
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38479
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.