Де і як правильно зберігати волоські горіхи: корисні поради
- Деталі
 - Аграрні новини
 - 293
 
Волоські горіхи можна споживати у будь-якому вигляді: готувати з них кондитерські вироби, різноманітні соуси, робити лікувальні настоянки та багато іншого. Головне ‒ знати, як їх зберігати взимку, щоб не зіпсувалися. Кілька порад для правильного зберігання горіхів.
За словами фахівців, при правильній підготовці та правильних умовах зберігання волоські горіхи не втрачають своїх властивостей протягом 1,5-2 років.
Горіхи слід збирати поступово, по мірі того, як вони падають з дерева. Якщо чекати, коли всі вони упадуть і лише потім збирати, то перші "покоління" можуть почати псуватися на землі.
Не варто також зволікати з прибиранням опалого листя, потрібно підтримувати чистоту під деревом. Адже горіхи, які довго лежать поміж листя або бур'янів, в подальшому зберігаються гірше.
Горіхи потрібно після збирання додатково просушити, навіть якщо осінь суха й тепла, а горіхи здаються сухими. Свіжі ядра мають високий вміст води, яка створює сприятливі умови для утворення плісняви і гниття. Якщо горіхів багато, краще сушити їх на відкритому повітрі. Кожного дня, коли роса вже випарується, а сонце підніметься досить високо, потрібно розстелити на сухій землі або бетонних чи інших доріжках будь-яку тканину або агроволокно й висипати туди горіхи в один шар. Протягом дня час від часу їх слід перегортати, а ввечері, до того як випаде роса, горіхи прибирають у приміщення або щільно накривають їх плівкою.
У залежності від температури повітря та рівня вологи сушіння може зайняти від одного, до трьох тижнів. Якщо ж горіхів небагато, їх можна висушити у духовій шафі або електросушарці. Принцип залишається тим же: горіхи повинні бути розкладені в один шар, і час від часу їх треба перегортати. Температуру духовки або сушарки встановіть в діапазоні 35-45℃, а дверцята духової шафи повністю не зачиняйте, залиште невелику щілину, щоб випаровувалася волога. Тривалість сушіння може коливатися від трьох-чотирьох годин до однієї-двух діб, в залежності від розмірів горіхів і їхньої "соковитості".
Перевірити, чи готові горіхи для зберігання можна за звуком: стукаючи їх об стіл, або один об одний, буде чути дзвінкий і ясний звук. Можна також вибірково розколоти декілька горіхів: добре висушені ядра мають суху на дотик поверхню, а при розтиранні ядра в руках чи у ступці воно легко кришиться.
Перед тим, як відправити горіхи на зберігання, їх потрібно уважно пересортувати. Усі сумнівні екземпляри слід викинути або пустити в переробку. Це ‒ горіхи з пошкодженою шкаралупою, залишками зовнішньої шкірки, надто легкі, що вказує на згнивше або нерозвинене ядро. Не варто зберігати також горіхи з білим, сірим, чорним нальотом на шкаралупі, що є ознакою враження пліснявою, зі стулками, які почали відкриватися.
Зберігати волоські горіхи можна як у шкаралупі, так і вже очищені. Для зберігання горіхів у шкаралупі слід вибрати темне і прохолодне місце (з температурою від 5 до 10℃ в добре провітрюваному і сухому приміщенні. Горіхи можна висипати у мішки з натуральних тканин, або полімерні сітки для зберігання овочів та фруктів. Підійдуть також дерев'яні або пластикові ящики для овочів, картонні коробки.
Якщо приміщення не обладнане вентиляцією або у ньому підвищена вологість, рекомендується розкласти поміж ящиків чи мішків з горіхами поглиначі вологи. Це може бути силікагель, пресована тирса тощо. Мішки та сітки з горіхами можна підвісити до стелі, таким чином забезпечите всебічне провітрювання. А ящики ставлять на невеликі бруски чи рейки, щоб нижня частина також добре вентилювалася.
Очищені і висушені горіхи можна зберігати протягом року і довше тільки у морозильній камері. Так вони збережуть всі свої поживні і смакові властивості. Якщо ядра свіжих горіхів не висушити, їх можна буде зберігати протягом чотирьох-п'яти діб у холодильнику, у скляній і герметично закритій тарі.
Важливо, щоб на горіхи не впливало сонячне світло та висока температура. Адже це сприяє хімічним змінам у жирах, якими багаті ядра волоського горіха, тому через короткий час вони стануть гіркими і з неприємним присмаком.
Пише gazeta.ua.
    
    


