Осіння обрізка малини – простий секрет щедрого врожаю. Якщо вчасно прорідити кущі й видалити старі гілки, ягоди наступного літа будуть великими й соковитими.

Якщо малину не обрізати та не проріджувати щороку, вона поступово вироджується, а ягоди стають дрібними й менш смачними. Обрізку проводять у жовтні-листопаді, коли листя вже жовтіє й починає опадати. Дуже важливо встигнути зробити це до настання сильних морозів.

У кущі малини є пагони різного віку. Однорічні та дворічні залишають, адже вони ще плодоносять. А трирічні гілки потрібно вирізати повністю, бо вони вже віддали врожай. Такі стебла легко впізнати: вони коричневі, кора на них тріскається й відшаровується. Зрізати їх варто під самий корінь, не залишаючи великих пеньків.

Якщо на пагонах видно здуття, їх обов’язково зрізають нижче пошкодженого місця, адже всередині можуть бути личинки шкідників. Такі гілки краще відразу спалити. Також варто видалити всі тонкі й слабкі пагони, які тільки загущують кущ і забирають поживні речовини. Якщо після обрізки кущ усе одно виглядає надто густим, частину зайвих пагонів також видаляють.

Малина плодоносить на бічних пагонах, тому ті стебла, які залишають, варто вкоротити на висоту 120–150 сантиметрів над брунькою. Навесні вони дадуть нові бічні гілочки, на яких і з’явиться врожай.

Після обрізки з прикореневої зони потрібно згрібти все опале листя. Потім землю навколо кущів бажано замульчувати шаром перегною або компосту товщиною близько 5–6 сантиметрів. Це послужить і підживленням, і захистом кореневої системи взимку.

Правильна обрізка малини восени допомагає зберегти силу кущів і отримати багатий урожай у новому сезоні. Вона оздоровлює рослину, позбавляє від шкідників і дарує ягодам більше простору та поживних речовин. А мульча додатково захищає коріння від морозів. Тож приділіть кілька годин восени, і вже влітку малина віддячить солодкими плодами.

 

Пише noviydoctor.com.

Інвестиції в майбутнє: як фінансувати розвиток...

Вітчизняний агросектор невпинно розвивається, і щоб бути конкурентоспроможними, підприємствам...

Як уникнути плужної підошви та зберегти...

Український ринок пропонує широкий вибір знарядь для глибокого обробітку ґрунту, і кожен з них має...

Важливі рекомендації збирання врожаю

При збиранні дуже полеглих хлібів, коли значна частина колосся находиться нижче висоти зрізання...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1082
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

59955
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

37869
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.