Українські виробники ягід все активніше звертають увагу на технологію сублімаційного сушіння полуниці, адже вона дозволяє суттєво підвищити прибутковість бізнесу. За оцінками експертів, додаткова маржа при продажу сублімованої продукції може сягати до 40% у порівнянні зі свіжими ягодами.

Сублімація забезпечує збереження смаку, аромату, кольору та майже 95% корисних речовин. Такий продукт має довший термін зберігання й значно більшу географію експорту — від ЄС до країн Азії та Північної Америки.

Підрахунки свідчать, що для одержання 1 кг сублімованої ягоди потрібно використати 8–10 кг свіжої полуниці. Ціна реалізації на експорт до країн ЄС (гурт) становить близько 70 євро/кг. Якщо це преміум-сегмент (фасування по 50–100 г), то вартість зростає до 120–140 євро/кг.

Попит на сублімовану полуницю стабільно зростає у сегменті харчових інгредієнтів для кондитерської, молочної та снекової промисловості, а також у роздрібній торгівлі як преміальний продукт.

Виробники наголошують, що ключовим викликом залишається висока вартість обладнання для сублімації, однак інвестиції окупаються завдяки доданій вартості та можливості виходу на нові ринки.

Експерти прогнозують, що в найближчі роки кількість українських підприємств, які впроваджують сублімаційні технології у ягідному бізнесі, зростатиме, а сегмент сублімованих фруктів і ягід матиме перспективу швидкого розвитку.

 

 

 

 

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1610
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61432
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38926
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.