Сьогодні людство вирощує та споживає понад 80 000 різновидів їстівних рослин. Більшість із них має десятки чи навіть сотні сортів, які люди виводили упродовж десятків тисяч років.

Виявляється, ми змінювали їхню генетику протягом сотень років за допомогою селекції, відбираючи та вирощуючи культури з бажаними властивостями такими як розмір, смак, лежкість, поживність.

Ми вирішили показати вам, як виглядали сотні чи тисячі років тому відомі нам фрукти та овочі.

Кукурудза

У відомому американському фільмі «Апокаліпсис» індіанці майя вирощують кукурудзу, яка має вигляд сучасної рослини. Однак – це кінематографічна неточність, адже в ті часи їхня кукурудза мало нагадувала сучасну.

Приблизно 10 000 років тому фермери на території сучасної Мексики помітили, що не всі їхні рослини кукурудзи однакові. Деякі були більшими, деякі смакували краще. Тож вони почали зберігати зерна улюблених рослин і висаджували їх на наступний сезон. Завдяки такій селекції, качани кукурудзи з часом ставали більшими та солодшими.

Сьогодні кукурудза в 1000 разів більша, ніж 9000 років тому, і її набагато легше чистити та вирощувати. Крім того, її цукристість сьогодні сягає колосальних 6,6% тоді як на початку культивування становила лише 1,9%. Приблизно половина цих змін відбулася з 15 століття, коли європейські поселенці почали вирощувати цю культуру.

Баклажани

Баклажани також не завжди були такими великими насичено-фіолетовими овочами, якими ми їх знаємо сьогодні. Колись вони були білими. Деякі були яскраво-синіми. Інші були жовтими та круглими. Деякі з перших баклажанів культивували в Китаї. А ранні версії овоча колись мали  шипи  там, де стебло рослини тепер з’єднується з його квітами.

Завдяки селекційному розведенню баклажани більше не мають шипів, а натомість мають довгасту форму з характерним темно-фіолетовим відтінком.

Банан

Сьогодні банан є чи не найвідомішим фруктом у світі. Однак для того, щоб отримати його людство пройшло довгий шлях схрещування двох видів, а саме Musa acuminata та Musa balbisiana, які 6500 років тому почали культивувати на території сучасної Папуа-Нової Гвінеї.

Виводячи комбінації двох диких сортів разом, фермери зрештою створили наш сучасний фаворит. Банани, які ми сьогодні сприймаємо як належне, також завдячують гібридизації своєю зручною формою та зручною зовнішньою шкіркою. Крім того, порівняно зі своїми предками, сучасний фрукт має менші насіння, чудовий смак, а також містить набагато більше поживних речовин.

Кавун

На цій картині 17-го століття Джованні Станчі зображено кавун, який на вигляд разюче відрізняється від сучасних кавунів. Придивившись ближче до фруктів на картині, яка була зроблена десь між 1645 і 1672 роками, ви можете розгледіти кілька закручених форм, вбудованих у те, що виглядає як дуже сухий білий фрукт. Виглядає неапетитно, сухо і нецікаво.

Згодом наші предки, завдяки добору кращих зразків вивели нові сорти. І тепер ми маємо смачну, солодку ягоду величезного розміру.

Морква

Вважається, що найдавнішу  відому моркву вирощували десь у 10 столітті на території сучасної Східної Туреччини. Вважалося, що спочатку морква була фіолетовою або білою з тонким роздвоєним коренем. Протягом усієї своєї історії селекціонери віддавали перевагу різним кольорам моркви — іноді фіолетовому, іноді білому, а сьогодні помаранчевому.

Персик

Колись персики були маленькими фруктами, схожими на вишню, з невеликою м’якоттю. Вперше вони були одомашнені стародавніми китайцями близько 4000 років до нашої ери, вони мали землистий і трохи солоний смак, «як сочевиця» і нічим не нагадували сучасні персики, які  тепер у 64 рази більші за своїх далеких предків. Крім того, вони приблизно на 27% соковитіші та на 4% солодші.

Капуста

Brassica oleracea є прабатьком таких овочів, як капуста, брокколі, цвітна капуста, листова капуста та багато іншого. Ще й до наших часів дійшли дикі форми капусти, що дають нам уявлення про цей овоч. Історія одомашненої рослини невідома до часів Греції та Риму, але вчені того часу залишили багато записів, які підтверджують, що в той час це був дуже популярний городній овоч.

Помідори

Помідори – це дуже популярний фрукт (хоч дехто помилково і вважає їх овочами), який також прийшов до нас із глибини віків і на своєму шляху пройшов неабияку транформацію.

 Дикі помідори більше нагадують ягоди, ніж фрукти, оскільки вони надзвичайно маленькі за розміром. Види диких помідорів, відомі як смородиновий помідор, все ще існують в Еквадорі та Перу, а також натуралізовані в інших місцях по всьому світу. Вони їстівні, але насправді не культивуються для вживання в їжу. Натомість вони використовуються в наукових цілях для розробки гібридних видів і доповнення генофонду більш поширених видів томатів.

Ранні втілення рослини мали крихітні зелені або жовті плоди. Його використовували в кулінарії ще ацтеки, а пізніше дослідники завезли помідор до Іспанії та Італії.

Яблуко

Сучасний предок яблука виглядає відносно схожим на те, що ми сьогодні знаходимо в супермаркетах. Однак ця подібність радше візуальна, адже смак за довгі тисячоліття культивування неодмінно змінився.

Сьогодні ми маємо можливість побачити чи навіть скуштувати прабатька усіх яблук, що росте в горах Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Узбекистану та Китаю. Дослідження показали, що цей фрукт, який також називають азіатським диким яблуком, є одним із головних прабатьків нашого домашнього яблука. Воно дрібне і кисле, на відміну від солодких яблук, які ми їмо сьогодні.

Таким був короткий огляд того, що людство зробило за тисячі років, аби страви на нашому столі були поживнішими так смачнішими.

І якщо вам сподобалося наше відео то просимо поставити вподобайку та підписатися на наш канал, де неодмінно буде багато цікавого.

МИРОСЛАВ ДЕРЕВ'ЯНКО,

студент кафедри журналістики та філології
Сумського державного університету

Китай дарує світу нову сільськогосподарську...

На власній продовольчій безпеці цивілізація, історія якої нараховує майже 5 тисяч років, як то...

Чотири поради для агрономів, які планують...

В 2023 році в країні площі під соняшником зросли майже на 7% порівняно з попереднім роком через...

АгроХім - дистрибютор засобів захисту рослин в...

Дистрибуційна компанія АгроХім: надійний постачальник засобів захисту рослин, насіння та добрив У...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

33314
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

23465
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

11658
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.