Яра пшениця для сівби та пересівання
- Деталі
- Зернові культури
- 1079
На відміну від деяких інших країн в Україні яра пшениця перебуває у затінку своєї озимої сестри. Цьому є чимало пояснень. Та, мабуть, основне з них — це нижча врожайність. Але сучасні сорти ярої пшениці здатні дати хороші результати навіть на фоні озимих зернових. Ба більше, висока якість зерна може знайти свого споживача не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринку.
Гидке каченя врожайності
Яра пшениця в Україні не доросла до статусу великої культури. Навіть за мирних часів її вирощували вряди-годи. І господарства, які відводили цій культурі одне з основних місць у сівозміні, можна було перелічити на пальцях. Бодай озимину в поганому після перезимівлі стані швидше пересіють ярим ячменем чи кукурудзою. А тим часом ґрунтово-кліматичні умови в Україні, особливо Центрі, на Сході та Північному Сході, напрочуд сприятливі для культивування ярої пшениці. Побутує думка, що за нормальних часів середня норма її посівних площ мала би становити близько 300 тис. гектарів.
Перепоною є насамперед дещо нижча врожайність — в середньому на 10–15%. Звичайно, різниця може бути й набагато значнішою. Хоча сучасні сорти тієї ж української селекції, адаптовані до місцевих умов вирощування, здатні давати 50–60 ц/га, тобто спокійно конкурувати з ярим ячменем. А дещо менша врожайність, як порівняти з озимою пшеницею, з лихвою може компенсувати якість зерна, особливо твердих сортів.
Прекрасний лебідь якості
Загалом яра пшениця відрізняється підвищеним умістом білків і клейковини, а також містить менше крохмалю. Так, тверда яра пшениця містить 15–18% білка (м’яка дещо менше) і 30–40% клейковини. Завдяки цьому культура має неперевершені хлібопекарські якості та кондитерські якості. Досить часто борошно з твердих сортів ярої пшениці додають у тісто для випікання хлібобулочних виробів для поліпшення їх споживчої якості. У всьому світі на найкращі сорти макаронів, спагеті тощо йде насамперед яра пшениця твердих сортів. Тож вона здатна розкрити свої експортні якості навіть у ці складні часи.
Інтенсивне живлення
Вирощуючи яру пшеницю, слід урахувати кілька її особливостей. Вегетаційний термін розвитку культури короткий, тому за своєю біологічною природою вона націлена на інтенсивне засвоєння поживних речовин. Відтак вимоги до родючості ґрунту, забезпечення необхідним спектром елементів живлення досить високі. Нічого особливого, але на вкрай бідному раціоні яра пшениця дасть такий самий бідний урожай. Ця залежність навіть помітніша, як порівняти з озимою культурою.
Тому слід подумати про органічні добрива, внесені безпосередню під яру пшеницю чи попередню культуру. А норма мінеральних добрив залежить від багатьох чинників — від конкретного сорту й ґрунтово-кліматичних умов. За нинішніх часів, звичайно, на передній план виходять економічні можливості господарства. Зазвичай фосфорні та калійні добрива вносять з осені під час культивації площ. Азотні традиційно вносять із весняною оранкою. Є різні варіанти удобрення під час самої сівби з використанням комплексних продуктів тощо.
Найкращі попередники. Норма внесення залежить і від попередника. Уважається, що після багаторічних бобових трав і зернобобових культур можна заощадити добрі 25–30% азотних добрив. Найкраще передують ярій пшениці озимий ріпак і бобові, зокрема, соя, зайняті пари. Як добрий попередник також є буряки, картопля, баштанні культури, кукурудза, гречка. А сівба по інших зернових культурах може призвести до погіршення фітопатогенного стану поля, накопичення хвороб і розвитку шкідників.
Рання пташка
Яра пшениця — достатньо холодостійка, на відміну від багатьох інших ярих культур. Насіння може проростати за мінімальної плюсової температури, а для отримання добрих сходів достатньо +4…+5 °С. Тому навіть суттєві весняні заморозки ярій пшениці особливо не зашкодять.
Щодо термінів сівби, тут свою роль знову відіграють біологічні характеристики культури. Наприклад, те, що насінина ярої пшениці твердих сортів потребує посиленого вологозабезпечення для проростання, вона повільніше розбухає тощо. Фахівці радять не гаятися з посівними роботами, щоб дати швидкий стартовий ріст рослині в конкуренції з бур’янами, що проростають, захопити й оптимально використати запаси вологи. І не втратити потенціал урожайності культури. Чим раніше в рекомендовані терміни для вашої зони вирощування ви посієте, тим краще для культури і для господарства.
До того ж слід урахувати певні біологічні особливості культури. На початковому етапі вегетації її відзначає досить кволий розвиток рослин, слабка коренева система та низький рівень кущення. Відповідно, посів потребує підтримання. За можливості варто подумати про підживлення азотними добривами у фазу кущення, додаткове живлення мікроелементами тощо.
Обробка в пріоритеті
Патогенів і шкідників, ласих до ярої пшениці ще на стадії насінини, не бракує. Тому протруювання має бути не для галочки, а для доброго врожаю. Зрозуміло, що і так тендітна та ще й ослаблена хворобами на стадії проростання рослина вже не дасть того результату — які б дива сучасних — але невчасних агротехнологій не нашаманив потім агроном.
Завчасний контроль бур’янів
І особлива увага, з огляду на слабку конкурентоспроможність із бур’янами в початковій фазі розвитку, надається гербіцидному захисту. Широкий спектр злісних бур’янів, зокрема кореневищних та коренепаросткових, певною мірою контролюють ще обробітком ґрунту. Різні види ґрунтообробітку й агрозаходи (зяблева оранка, лущення, розпушування, боронування тощо — залежно від стану ґрунтів і видового складу бур’янів) можуть значно знизити рівень засміченості поля. Але без застосування гербіцидних препаратів не обійтися в боротьбі як з ними, так і з дводольними, злаковими бур’янами. Також слід зважати, що на початкових стадіях росту яра пшениця не має високу стресостійкість. Тому загроза критичного фітотоксичного впливу на культуру є реальною.
Фунгіцидна парасолька
Профілактика та протидія хворобам культури теж завжди в полі зору досвідченого агронома. Особливо за вологої та теплої погоди, що сприяє поширенню грибних інфекцій. Вчасний та якісний фунгіцидний захист дозволить контролювати іржу, борошнисту росу, плямистості, септоріоз, фузаріоз, які найпоширеніші на ярій пшениці в більшості регіонів. Якісний системний протруйник, належна система живлення та за потреби фунгіцидні обробки дозволять зберегти не просто врожай, а його якість. Що в разі з ярою пшеницею вкрай важливо. Зрозуміло, що у виборі того чи іншого препарату враховують фітосанітарний стан і погодні умови, економічні можливості господарства й очікувану врожайність культури.
Шкідники під контролем
На рівень загрози від шкідників впливає чимало чинників. Позитивну роль можуть відіграти агротехнічні заходи: якісна основна та передпосівна обробка ґрунту, попередники, вчасні терміни висіву та якість насіння, знищення бур›янів і тимчасових джерел живлення шкідників тощо. Про якісне протруювання насіння системним препаратом уже говорили. І, звичайно, інсектицидний захист за потреби. Тут слід урахувати, що хоча основні шкідники на озимій та ярій пшениці одні й ті самі — клоп шкідлива черепашка, хлібні жуки, злакові попелиці, пшенична/шведська/гессенська муха, зернова совка, пшеничний трипс тощо, — але деякі з них можуть ярій культурі шкодити більше. Наприклад, то й самий пшеничний трипс, який уражає зерно у фазу молочної стиглості.
Іван Кандул