
Українські садівників замислюються про вирощування нових фруктових культур
- Деталі
- Садівництво
- 706
В Україні лише 20% фруктів виробляється у промислових садах аграрних підприємств, решта – на присадибних ділянках громадян. Потенціал розвитку ринку великий: споживання свіжої і замороженої продукції, соки, джеми, дитячі пюре тощо.
Незважаючи на те, що у минулому 2022 році розпочалася російсько-українська війна, у галузі вирощування фруктів в Україні виявилося багато цікавих тенденцій. Врожай яблук та груш, порівняно з 2021 роком, є непоганим, хоч і не відповідає прогнозованим вітчизняними аграріями кількісним та якісним показникам. На жаль, у центральних та західних регіонах рік був доволі посушливим – кількість опадів у сезон активного розвитку культур була недостатньою. У Чернівецькій та Одеській областях опади склали лише 67 та 73% відповідно до потреби. Це вплинуло на показники врожаю у садівничих господарствах і зменшило прибутки аграріїв.
«Сезон був хорошим, не все так погано, як багато хто очікував. Починаючи з кризи 2019 року садівників переслідують проблеми. Пам’ятаємо про два роки «ковідних» обмежень, що принесли збитки галузі. Війна у 2022 році також спричинила наслідки. Ворог заблокував експортні можливості багатьох аграріїв. Подорожчала логістика, яка є однією із визначальних складових собівартості продукції. Перебої з електрикою спричинили псування значної кількості готової продукції, що зберігалась в холодильних камерах та сховищах. Однак потреби внутрішнього ринку щодо яблук вітчизняні виробники закрили повністю»», – так характеризує результати сезону фруктів агроном підприємства «Горизонт» Анна Сахончик.
Анна Сахончик доповнює: «Проводяться роботи по викорчовуванню старих садів, що відпрацювали свій термін, та закладаються молоді із новим сортами культур. Наприклад, висаджують яблуні зимового сорту «Ред Делішес» з вагою плодів до 200 гр. Переваги: висока скороплідність, стабільні показники врожайності, стійкість до хвороб, висока морозостійкість. Яблука цього сорту користуються високим попитом як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках. Один гектар саду яблуні може забезпечувати урожайність близько 45 т/га з чотирирічного періоду вегетації протягом 15-30 років».
Багато садівників замислюються про вирощування нових фруктових культур. Популярними стають грушеві сади. Станом на 2017 рік дефіцит фрукту на внутрішньому ринку України становив 75%. Хоч груша є однією із найскладніших культур у вирощуванні, але за умов виконання всіх технологічних вимог очікуваний врожай вже на другий рік має становити до 20 т/га, на третій – до 40 т/га, на четвертий – до 50 т/га. Починаючи з п’ятого урожайність виходить на пік показників і може сягати 80 т/га. До того ж, груша має великий ринок споживачів у європейських країнах.
Читайте також: Садозміна: науково обґрунтоване чергування культур
У сфері диверсифікації підприємницької діяльності садівниками впроваджується закладення саджанців черешні, яка є найбільш привабливою в інвестиційному аспекті. При щільній схемі висадки кількість саджанців складає 1600 на гектар (застосовується карликова підщепа ВСЛ2). Необхідно через кожні 10 дерев основного сорту висадити запилювач. Така схема дозволяє зібрати врожай у кількості до 30 т ягід з гектара. Змішування ранніх, середніх та пізніх сортів забезпечує врожай конвеєрним методом починаючи з середини травня і до серпня. Садівничим господарствам в Чернігівській області вдавалося при застосуванні такої технології вирощування виходити по закінченню сезону на показник виручки в 30 тис. доларів США з гектара.
Не менш цікавою культурою є абрикос. Але її вирощування є дуже складним і специфічним процесом. При виборі сортів варто приділити увагу насамперед морозостійкості сорту, особливо в період цвітіння. Задля швидшого терміну окупності абрикосового саду слід закладати ряди сортів із повним спектром строку дозрівання: від найбільш раннього до пізніх.
Привабливим і рентабельним є персик. Правильно підібрані селекції сортів культури надають можливість збирати врожаї з початку червня і до кінця жовтня. Персик чутливий до рівня кислотності ґрунту, кількості карбонатів, рівню ґрунтових вод. Щоб отримати плоди вагою 300 гр, потрібно весною обрізати до 80% гілок.
У наш час зрошування має велике значення для садівництва. Минулий рік дозволив у цьому переконатися. У західних та центральних регіонах, де зазвичай спостерігаються рясні опади, відчувався вплив посухи.
Також недостатня кількість вологи позначилася на кількості та якості врожаю. Аграрії на півдні країни взагалі вважають, що займатися садівництвом без зрошування – самогубство. Тому потрібно заздалегідь вносити витрати на цей процес у закладання садового господарства. Воду, за нагоди, краще використовувати відстояну. За допомогою зрошування також зручно підживлювати рослини корисними елементами та проводити заходи із захисту від хвороб.
Нині найбільш економними та ефективними є системи крапельного зрошення, що дозволяють економно використовувати водні ресурси, електроенергію та регулювати вологість. При цьому значно зростає ефективність внесення поживних речовин, знижуються непродуктивні втрати добрив за умови повнішого поглинання рослинами.
Максим Нечипоренко, журналіст