Як з вівса молока
- Деталі
- Нішеві культури
- 289
Овес вважається однією із найцінніших кормових культур. А вівсянку подають не лише в кращих домах Лондону чи Ріо-де-Житомира, а й на пристойних тваринницьких фермах. Й оскільки промислове тваринництво зараз у парниковій опалі, то овес, як виявилось, здатен замінити навіть коров’яче молоко. І не лише зголоднілим екологічним активістам.
Чому овес такий нам дорогий
Ця культура справедливо вважається найважливіший компонентом комбікормів. Розмелене зерно без плівок, тобто вівсянку залюбки споживають не лише англійські лорди, але й телята. Загалом, овес визнано незамінним концентрованим кормом для коней, молодняку великої рогатої худоби, свиней і птахів тощо. А про коней немає сенсу й говорити – кращого корму для них ще не придумали.
Тваринництво в загоні
Але саме тваринництво тим часом виявилося в опалі. Різного роду екологічні активісти вже не один рік «гонять коней», вимагаючи якщо не повністю заборонити розведення тварин у агропромислових цілях, то хоча би суттєво обмежити. Причина проста - викиди парникових газів від сектору тваринництва начебто становлять 18% усіх викидів, пов'язаних з людською діяльністю. Це навіть більше, ніж весь транспортний сектор планети. До цього ще й додаються непрямі викиди, пов'язані з виробництвом м'яса та молока: вирощування кормових культур, порушення біоценозу на землях, що відведені під пасовища, вирубка лісів та все таке інше.
Аргументи в молоко
В якості аргументів також наводяться дослідження, що для отримання м’яса та молока, які забезпечують лише 18% необхідних людині калорій та 37% протеїну, потрібно 83% всієї аграрної землі. А повна відмова від промислового тваринництва допоможе вивільнити території, які дорівнюють площі США, Китаю, ЄС та Австралії разом.
Як заявив директор сільськогосподарського підрозділу Greenpeace Марко Контієро: «Європейські лідери занадто довго ігнорували вплив тваринництва на клімат. Наука зрозуміла, як і цифри: ми не зможемо запобігти найгіршим кліматичним змінам, якщо політика продовжуватиме захищати промислове виробництво м'яса і молочних продуктів».
Також тваринну промисловість звинувачують в забрудненні води. Вже місцеві фахівці підрахували, що, наприклад, український тваринницький сектор є одним із лідерів щодо забруднення водойм, скидаючи в них понад 30% від усіх забруднених стічних вод.
З приводу науки та цифр, звісно, можна довго сперечатися. Але суспільно-політичні тенденції роблять перспективи розвитку тваринницького сектору в екологічного просунутих країнах досить сумнівними.
Молоко майбутнього
А щоби зовсім сумно не було, овес вже визнали кращою заміною «брудному» молоку. Дійсно, вівсяне молоко стало популярною альтернативою коров'ячому молоку. Воно виготовляється шляхом змішування замочених вівсяних пластівців з водою і відокремленням твердих частинок. В результаті ми отримуємо рідину, що схожа на молоко. Вівсяне молоко часто хвалять його прихильники за кремову текстуру і здатність гарно пінитися для кавових напоїв тощо.
По велінню серця
Овес та молочний напій містить поживні речовини, такі як вуглеводи, білки, клітковина та жир, а також вітамінний комплекс - зокрема вітамін А та вітамін D - та кальцій і залізо. Також вівсяне молоко багате на антиоксиданти. При цьому відзначають, що в порівнянні з коров'ячим молоком, рослинний напій має низький вміст насичених жирів і холестерину, що робить його гарним вибором для людей, які стежать за своїм холестерином та здоров'ям серця.
Медики стверджують, що регулярне споживання вівса та, зокрема, вівсяного молока сприяє зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Антиоксиданти, зокрема авенантрамід, можуть допомагати знімати запалення і покращувати функцію судин. Крім того, вівсяне молоко може сприяти зниженню артеріального тиску і рівня холестерину.
Ради контролю ваги
Вівсяне молоко має нижчу кількість калорій порівняно з традиційним молоком. А також його відзначає є низький глікемічний індекс. Тобто, вживання цього напою повільно підвищує рівень цукру в крові, що допомагає підтримувати стабільний рівень енергії та забезпечує почуття ситості на довший час, сприяє зниженню апетиту в дієтичних ціялях тощо.
В рамках безглютенових дієт
Оскільки овес природно не містить глютену, продукти на його основі може бути безпечною альтернативою для людей з целіакією або непереносимістю глютену. Це робить вівсяне молоко популярним напоєм серед тих, хто дотримується безглютенової дієти. Зрозуміло, що воно не містить і лактози, тобто підходить для осіб з непереносимістю лактози або алергією на молоко, легко засвоюється організмом і не спричиняє негативних реакцій.
До смаку веганам та еко-активістам
Вівсяне молоко є веганським продуктом, оскільки воно виготовляється суто з рослинних інгредієнтів. Це робить його популярним вибором для веганів та вегетаріанців, які уникають тваринних продуктів.
Екологічні активісти теж можуть вважати його своїм культовим напоєм та, певним чином, навіть вівсяним плодом свої зусиль. Адже виробництво такого ерзац-молока може бути більш екологічно стійким та привабливим порівняно з виробництвом коров'ячого молока. Відсутність необхідності утримувати худобу та зменшення споживання природних ресурсів і використання пестицидів, викидів парникових газів тощо – все це може допомогти мінімізувати негативний вплив на довкілля. І от тоді буде з вівса ще більший толк!