Кукурудза для українського фермера — культура особлива. Хай навіть сьогодні зерно королеви полів через відомі обмеження цінується не дуже високо, але усереднені 10 т/га, це таки 10 т, і прибуток тут можна отримати завжди, не кажучи вже про істотну корисність кукурудзи для сівозміни.

З іншого боку, ця культура потребує серйозних капіталовкладень і пильної уваги до технології вирощування. Це стосується і точності сівби, і міндобрив, і захисних обробок. Проблема номер один на кукурудзі — це захист проти бур’янів. Злий жарт можуть зіграти кореневі гнилі та всюдисущі шкідники, наприклад, стебловий метелик. Причому економіка вирощування кукурудзи нині така делікатна, що навіть одна зайва гербіцидна обробка може потягнути її донизу.

Справді, український фермер вже добре набив руку на технології вирощування королеви полів, віддаючи перевагу саме хімічному захисту від бур’янів. Справа це дуже тонка й відповідальна, а ціна помилки — надзвичайно висока. Відкривши будь-яку західну статтю про вирощування кукурудзи, ми побачимо приблизно ті самі цифри: 30–40% втрат через неефективний захист від бур’янів — добра третина врожаю!

______________________

Якщо ми обробляємо обприскувачем застарілої конструкції, що нерівно обробляє поля ґрунтовим гербіцидом, то втрачаємо в середньому 20% майбутнього врожаю

______________________

Якщо все зробити як слід, то для повноцінного захисту королеви полів від бур’янів достатньо однієї обробки ґрунтовими гербіцидами. Однак такі умови складаються не завжди, адже на ефективність унесення ґрунтового препарату впливає дефіцит чи надмір вологи, наявність пожнивних решток на полі, а також, що вкрай важливо, — якість самого внесення. Якщо ми обробляємо обприскувачем застарілої конструкції, що нерівно обробляє поля ґрунтовим гербіцидом, то втрачаємо в середньому 20% майбутнього врожаю.

Звісно, що становище можна спробувати виправити за допомогою другої обробки страховим гербіцидом у фазу розвитку кукурудзи 4–8 листків. Але ми вже витратимо додатково 40–50 дол./га на сам препарат і чималу суму — на пальне, оплату праці та ресурс техніки. До того ж бур’яни вже встигнуть зробити свою чорну справу, і навіть за ідеального внесення страхового гербіциду ми все одно втратимо 10% урожайності.

Що означає поняття «нерівномірність унесення»?

Насамперед звернімо увагу на стійкість штанги у вертикальному та горизонтальному положеннях. Річ у тім, що робоча швидкість машини та швидкість виходу робочого розчину з форсунок обприскувача корелюються між собою та відстанню від форсунки до верхівок рослин. Теоретично ці цифри є сталими й повинні забезпечувати рівномірне і точне покриття посівів препаратом. Проте, якщо ми застосовуємо з цією метою застарілий чи просто неякісний обприскувач, точність і рівномірність унесення істотно «розпливаються».

Так, якщо під час унесення препарату відбуваються рухи вгору-вниз та назад-уперед, це порушує всі задані робочі налаштування. Коливання у вертикальному напрямку змінюють відстань до цільової поверхні, а розхитування штанги вперед-назад змінює реальну швидкість машини — або знижує, або підвищує. Унаслідок цього траєкторія руху краплин робочого розчину змінюється, і про жодне якісне внесення препарату не може бути й мови. Саме через це багато в чому і виникають оті 20, 30 чи 40% втрат майбутнього врожаю на кукурудзі, про які ми згадували на початку.

Адже якщо ми говоримо про гербіциди на кукурудзі, то тут впливає низка негативних моментів. По-перше, це недостатнє внесення препарату на половині площі поля, а отже, значна частка бур’янів виживе. По-друге, це не «свята водичка», а потужний гербіцид, який не дуже добре переносить і сама кукурудза. Розхитування штанги у вертикальному та горизонтальному положенні чи банальне недотримання норми внесення спричинять на другій половині площі поля півтора- чи дворазове перевищення дози гербіциду. Для кукурудзи це може означати або повільне всихання, або значну затримку в розвитку.

Тому цифри тут прості. Унаслідок застосування недосконалого обприскувача ми можемо втратити 20% урожаю після неякісного внесення ґрунтового гербіциду і ще 10–15% — після застосування страхового гербіциду. Сукупно — 30–35%.

Додамо, що кукурудза — це культура висока, і якщо ми будемо вносити в пізніших фазах розвитку фунгіциди (а потреба у цьому виникає дедалі частіше), інсектициди та підживлювати посіви мікроелементами й гуматами, то застарілий самохідний обприскувач, не кажучи вже про причіпний, гарантовано витопче 3–5% посівів. Беручи до уваги супутні пошкодження верхівок рослин, ми самі собі відріжемо ще відсотків 10–15 майбутнього врожаю.

Відповідно, обов’язково слід застосовувати самохідну машину, колеса в якій рухаються слід у слід. Вона повинна бути маневровою й рухатися за точним сигналом. Інакше втрати можуть перевищити шкоду від самих комах чи гнилей.

Кукурудза має ще й таку особливість, як інтенсивний розвиток листкового апарату у відкритий простір, утворюючи суцільне «зелене море». Це чудово, але якщо нам треба у цьому «морі» внести, скажімо, інсектицид, то пробити цей верхній шар листя буде складно. Потрібен обприскувач, що може безпечно і точно опустити штанги до самих верхівок рослин, не пошкоджуючи їх.

Це особливо важливо, коли рослини досягають уже 100–150 см заввишки й нам терміново потрібно зупинити поширення стеблового метелика, бобової совки чи ще якоїсь неприємної комахи. Якщо інсектицид буде внесено тільки на верхню частину рослин, то в нижніх ярусах виживе значний відсоток шкідників. Додамо ще 10% урожаю.

Не забуваймо і про фунгіциди, особливістю застосування яких є саме рівномірність унесення по всій поверхні рослини. Фунгіциди краще застосовувати превентивно чи за найменших проявів хвороби. Низька продуктивність роботи чи нерівномірність покриття через хворобу спричинять втрату тих самих 10% урожаю.

Підсумуємо ці цифри. 20% втрати врожаю — це неякісне застосування ґрунтового гербіциду; 10% — страхового гербіциду; 10% втрат — через витоптування посівів і виламування верхівок рослин. Сукупно 15–20% — неефективна боротьба із хворобами та шкідниками. Тобто через те, що ми запустили в поле застарілий чи неякісний самохідний обприскувач, можемо втратити 55–60% урожаю кукурудзи. І, до речі, такі ситуації трапляються доволі часто. Але через те, що кукурудза — культура високоврожайна, фермери не завжди беруть такі втрати до уваги. Мовляв, вийшло по 9 т/га — немає на що нарікати. Натомість, якби в господарстві працювала сучасна машина для захисту посівів, із тими самими капіталовкладеннями можна було б зібрати 11–12 т/га, а може й більше.

Що таке сучасний обприскувач? Як приклад наведемо реальні можливості самохідних обприскувачів RAPTOR, що пропонує французька компанія BERTHOUD.

Так, на обприскувачах BERTHOUD, на відміну від поширеного і менш ефективного маятникового механізму, встановлено штанги AXIALE завдовжки від 18 до 36 м, розташовані на запатентованій системі підвіски.

______________________

Конструкційний принцип AXIALE забезпечує точне копіювання лінії поля та стійке утримання положення над оброблюваною поверхнею

______________________

Конструкційний принцип AXIALE забезпечує точне копіювання лінії поля та стійке утримання положення над оброблюваною поверхнею. Систему встановлено на центральному шарнірі, розташованому ближче до центра ваги, баланс підтримують пружини між стаціонарною та мобільною рамами. Ця система «гасить» коливання в горизонтальній площині під час пришвидшення й гальмування для захисту конструкції штанги. Будь-які коливання та вібрація штанги зведено до мінімуму.

Також слід зазначити систему автоматичного регулювання висоти штанги BOOM CONTROL, яка утримує штангу на заданій оператором висоті. Це сучасне електронне рішення, що додатково підстраховує механіку та гідравліку. У поєднанні це забезпечує справді нерухоме положення штанги.

Дуже важливо, що це швидкі маневрові самохідні обприскувачі, спроможні точно виконати великий обсяг роботи за один день. Якщо ми говоримо про такі уразливі до окремих чинників культури, як кукурудза, то такі технічні переваги є визначальними. BERTHOUD RAPTOR може швидко закрити величезні площі під кукурудзою, навіть якщо рослини мають уже солідну висоту, забезпечивши рівномірне покриття робочим розчином. Завдяки цьому можна уникнути згаданих вище втрат урожайності й істотно підвищити рентабельність вирощування королеви полів.

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39131
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27691
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14578
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.