Технологія небулізації дає змогу захистити великі обсяги зерна, що зберігаються у вітчизняних агрокомпаніях ще з позаминулого року

Вітчизняні аграрії і далі виробляють сільгосппродукцію в умовах захисту України від рашистської агресії. І перед кожним господарством постає питання якісного, а часто і тривалого зберігання великих партій товарного або насіннєвого матеріалу. Адже в багатьох агрокомпаніях і на комерційних елеваторах досі лежить урожай ще позаминулого року

Скільки йому ще там лежати — невідомо, бо нинішні ціни на зерно можна було б назвати смішними, якби це не було так сумно. Так, скажімо, за 1 т пшениці фермерам пропонують сьогодні заледве 150 дол. США, що незрідка навіть не виправдовує витрати на її вирощування та логістику. Тому і змушені люди тримати зерно у сховищах протягом багатьох місяців.

____________________________

Коментар

Михайло КОСЮХНО, директор ТОВ «СОЖАМ Україна»:

— Бігти в магазин купувати вогнегасник, коли вже хата горить, — не найрозумніше рішення. За умов збільшення собівартості виробництва зерна, непередбачуваності в строках і умовах його зберігання та напрямків експорту із жорсткими фітосанітарними вимогами в країнах призначення чи транзиту, наявність технології небулізації «СОЖАМ» для зерносховища на сьогодні є must have задля гнучкості й оперативності в роботі із зерном у нинішніх непростих умовах.

____________________________

Однак зерно — це живий організм, у якому можуть жити інші живі організми й у переважній більшості це вкрай небажані гості. Хлібні шкідники здатні за лічені тижні перетворити частину зернової маси у сховищі на цілковитий неліквід, а якщо на проблему не відреагувати своєчасно, то можна втратити взагалі все.

Як же забезпечити захист зерна від пошкодження в сховищах шкідниками? Очевидним рішенням вбачається сучасна технологія небулізації зерна, яку вже понад 10 років успішно застосовують в Україні як на комерційних, так і на фермерських зерносховищах.

Контейнер 1000 л з інсектицидом Пірігрен 50,ХТ

Технологія ефективного захисту зерна

Справді, найефективнішим технологічним рішенням задля запобігання втрат під час зберігання зерна з погляду економічної та санітарної ефективності є саме небулізація. Розпилення, або ж небулізація, препарату Пірігрен 50, ХТ — це технологія для обробки зерна в потоці, що створена і застосовується відомою французькою Генеральною компанією інсектицидів (сучасна назва — Sojam). Це рішення ґрунтується на закладанні в сховище зерна, що в потоці рівномірно вкривається частками «туману» з препарату, часточками величиною 10–20 мікронів.

____________________________

Коментар

Олександр МАЗУРОК, директор ТОВ «П’ятидні»:

— Продуктами від Sojam користуємось близько двох років на знезараженні товарних партій пшениці. Заявлені компанією показники ефективності у роботі зі знищення шкідників повністю витримуються, особливо важливо, коли це стосується тривалості зберігання партій пшениці з початковою високою зараженістю шкідниками. Всього за цей час оброблено приблизно 10 тис. тонн товарної пшениці. Наші оператори є досвідченими працівниками, вони добре розраховують дозу внесення препарату для робочого розчину для конкретної партії зерна, тому в нас завжди все виходить як слід. Якість боротьби зі шкідниками препаратом Пірігрен 50, ХТ найкраща.

Обладнання для обробки препаратом придбали стаціонарного типу і задоволені якістю їхньої роботи. Воно нас повністю задовольняє.

____________________________

Слід зазначити, що навіть незаражене зерно, а поготів ті партії врожаю, у яких наявна бодай мізерна кількість шкідників, обов’язково має бути оброблене інсектицидом. І цю процедуру краще здійснювати не під час самого зберігання, а передусім, коли засипають зерно у сховище. Найзручніше це здійснювати якраз шляхом проведення небулізації — у потоці, коли врожай автоматично обробляється хмарою препарату.

Звісна річ, якщо врожай у сховищі лежить 9–10 місяців і більше, доцільно повторити обробку небулізації із застосуванням Пірігрен 50, ХТ.

Форсунка переносного розпилювача Tenor 90 S

Технологія небулізації

Небулізація здійснюється шляхом одночасної подачі стисненого повітря та інсектициду в корпус спеціальної форсунки. Робочий розчин препарату розпилюється на мікрочастинки, що щільно огортають зернини. Причому для цієї процедури оптимально використовувати вже готовий до використання препарат Пірігрен 50, ХТ.

____________________________

Коментар

Анатолій ЮЗЮК, керівник виробництва «Зернопродукт МХП» Ямпільський елеватор

— Торік перед початком російсько-української війни я був у Києві на спеціалізованій конференції, де слухав розповідь спеціаліста компанії Sojam про можливості застосування їхніх продуктів. На той час на нашому елеваторі таких проблем не було, але все змінюється в житті. Після початку війни ситуація змінилася, і у нас зерно стало тривало зберігатися й заражатися шкідниками (довгоносик і мукоїд). Виникла нагальна потреба у продуктах компанії Sojam.

Раніше придбали їхнє обладнання для обробки зерна, а нинішнього року вже закупили препарат Пірігрен 50, ХТ, обробивши ним партію пшениці до 10 тис. тонн. За підсумком роботи препарату партія була знезаражена, всі показники нас повністю задовольнили.

____________________________

Препарат Пірігрен 50, ХТ

Абсолютну більшість сільськогосподарських культур можна обробляти рідким препаратом Пірігрен 50, ХТ (діюча речовина — піриміфос-метил), що готовий до використання й оптимально підхожий для небулізації. Інсектицид ефективний проти всіх хлібних комах і кліщів. Пірігрен 50, ХТ призначено для обробки всіх видів зерна, крім олійних і бобових культур. Завдяки своїй контактній дії діюча речовина піриміфос-метил комплексно впливає на комірних комах і кліщів, що можуть бути в зерносховищі. З моменту застосування препарат протягом 72–96 год знищує 100% дорослих комах (рухомі форми). Застосування препарату також знищує наступні покоління комах, що з’являються через повторну зараженість чи розвиток із прихованої форми.

Каністра 25 л з встановленим переносним розпилювачем Tenor 90 S

Зазначимо, що Пірігрен 50, ХТ постачається в тарі, що може бути зручною для використання як у невеликих фермерських господарствах, так і на великих елеваторах. Зокрема, це 25 л (каністра), 200 л (бочка) і 1000 л (контейнер). Слід зазначити, що відповідно до нормативних вимог гранично допустима концентрація піриміфос-метилу в зерні — 5 мг/кг. Французький препарат навіть перевершує ці норми безпеки та екологічності, і за норми внесення 8 л / 100 т його концентрація становить 4 мг/кг. І, звісно ж, за жодних умов Пірігрен 50, ХТ не впливає на якість харчових продуктів, зокрема, борошна та хлібобулочних виробів, солоду, процес бродіння тощо.

____________________________

Коментар

Ганна КОНІКОВИЧ, начальник лабораторії ТОВ «ГАДЗ-АГРО»:

— З продуктами компанії Sojam працюємо не менше як три роки. Результатами співпраці дуже задоволені, тому що препарати Пірігрен 50, ХТ та Гранпротек, КЕ дають максимальний ефект після обробки ними зерна у нашому господарстві. Після обробки ними різних партій зерна жодних проблем не виникає. Всі шкідники знищуються відмінно.

Зазначу, що в нашому підприємстві випробували обидва препарати — Пірігрен 50, ХТ і Гранпротек, КЕ. Перший застосовуємо для обробки партій пшениці та ячменю, а другий — для кукурудзи. Зерно надалі відмінно зберігається без проблем.

Обладнання від Sojam також добре працює. Спеціалісти компанії навчили наших працівників працювати з форсунками для внесення робочої рідини препаратів — все працює надійно.

____________________________

Також серед незаперечних переваг цього препарату слід вказати низькі витрати готового до застосування препарату: від 4 до 8 л на 100 т зерна. Пірігрен 50, ХТ застосовують під час потокового внесення зерна, і не потрібно чекати якийсь час, щоб він подіяв і відбулася дегазація. Зерно відразу можна засипати на зберігання й вільно користуватися сховищем. Жодних повторних обробок під час пересипання зерна не потрібно. Мінімальний період гарантованого захисту зернової маси становить 3 місяці, включно до 12 місяців.

Обладнання

Обладнання для застосування інсектицидів Пірігрен 50, ХТ — це перевірені роками рішення, що враховують побажання господарства-замовника та конструкційні особливості зерносховища. Це спеціальне обладнання, спроможне розпилювати препарат у вигляді туману з мікроскопічних часточок, що дає змогу раціонально витрачати діючу речовину.

Форсунка стаціонарного розпилювача MAJOR G200

Причому можливості насосів дозволяють обробляти зернову масу на висоті до 100 м зі швидкістю подачі зерна від 20 до 1125 т/год. Обладнання дозволяє оснастити кілька норій (маршрутів руху зерна) на елеваторі й проводити обробку на тій норії, де є потреба під час приймання, перевалювання чи відвантаження зерна. Звісно, що вся ця техніка має усі необхідні сертифікати.

____________________________

Коментар

Ірина ВОЛЯНСЬКА, завідувачка лабораторії ТОВ «Галич Пром»:

— У нашому підприємстві встановили обладнання для протруювання зерна від компанії Sojam. Працюємо з ним перший рік. Три місяці тому в нас була партія пшениці обсягом близько до двох тисяч тонн із третім ступенем зараженості шкідниками. Ми обробили її препаратом Пірігрен 50, ХТ. Результат — все добре, шкідників не лишилося.

Гранпротек, КЕ також плануємо застосовувати для знезараження складів нашого підприємства. Будемо застосовувати його й надалі.

____________________________

Аспект Гранпротек, КЕ

Якщо господарство експортує кукурудзу до або через країни ЄС, у цьому разі оптимальним є застосування інсектициду контактно-кишкової дії проти комірних комах Гранпротек, КЕ. Препарат має вигляд концентрату емульсії для розведення водою і подальшої небулізації (розпилення). Засіб забезпечує тривалий захист зерна під час зберігання, а також ним можна обробляти складські приміщення або обладнання. Гранпротек, КЕ ефективно працює проти довгоносиків, хрущаків, зернової молі, кліщів та інших хлібних комах-шкідників. Його діюча речовина — дельтаметрин — забезпечує 100%-й захист злаків під час зберігання. Важливим є те, що згідно з міжнародними вимогами допустима концентрація дельтаметрину в зернових культурах становить 1–2 мг/кг. За профілактичної та лікувальної обробки Гранпротек, КЕ доза речовини коливається від 0,25 до 0,5 мг/кг. Препарат не лише захищає збережене зерно, а є ще й абсолютно безпечним для споживачів сільськогосподарської продукції.

Слід зазначити, що обладнання для обробки зерна Гранпротек, КЕ та Пірігрен 50, XT — є сумісним і взаємозамінним! Представники компанії «Сожам» у кожному окремому випадку здійснюють необхідні розрахунки щодо внесення та надають конкретні рекомендації для проведення обробки, щоб вона була максимально ефективною!

ТОВ «Сожам Україна»

02160, м. Київ, Проспект Соборності, буд. 15, оф. 605

Тел. +38 044 287 48 28, е-mail Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Особливості збирання сільськогосподарських культур

Збирання врожаю зернових культур треба починати з озимого ячменю, потім скоростиглих сортів озимої...

Аграрії-переробники можуть масштабувати бізнес і...

Українські компанії, які з агросировини виготовляють продукт із доданою вартістю або вже...

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39231
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27753
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14629
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.