Кормові добавки - це речовини, які доповнюють основні поживні речовини, мінерали та вітаміни. Використовують також для поліпшення смаку, запаху, дієтичних якостей, консистенції та продовження терміну зберігання.

Кормові добавки для тварин впливають на краще використання корму, більший приріст ваги, позитивно впливають на імунітет та ефективність виробництва. Широкий асортимент такої продукції означає, що її необхідно реєструвати залежно від того, для якої групи тварин вона призначена, а також залежно від того, що в ній міститься.

Серед кормових добавок найважливішими є:

Кормові ферменти

Це - екзогенні речовини, що надходять в організм ззовні або виробляються мікрофлорою (ендогенними речовинами), що населяють травний тракт. Кормові ферменти виробляються шляхом бродіння мікроорганізмами, тобто грибами, пліснявою та бактеріями: Penicillium ssp ., Aspergillus ssp ., Bacillus ssp.

Використання кормових ферментів підвищує перетравність поживних речовин, що, у свою чергу, підвищує рівень енергії в кормі, покращує збільшення маси тіла, зменшення частоти діареї, зменшення вмісту антипоживних речовин у кормах.

Пробіотики

Живі мікроорганізми, які при введенні в достатній кількості благотворно впливають на здоров'я. Роль пробіотиків полягає насамперед у підтримці природного імунного захисту організму, зниженні частоти діареї, зниженні смертності молодняку, також є хорошою альтернативою антибіотикам у разі окремих захворювань, регулюють мікробіологічний баланс організму. травного тракту, а також покращують засвоєння корму. Серед найважливіших мікроорганізмів, що використовуються в годівлі тварин, можна виділити: Bifodobacterium spp., Lactobacillus spp., Enterococcus, Streptococcus spp., а також Sacharomyces spp.

 Пребіотики 

Речовини, що не перетравлюються і не всмоктуються в травному тракті, які вибірково стимулюють розмноження або активність корисної мікрофлори кишечника, і таким чином позитивно впливають на здоров'я організму хазяїна. Пребіотики особливо застосовні до молодих тварин; впливати на підвищення здоров'я, напр. зменшення діареї та падінь, збільшення швидкості росту. Також вони підвищують корисну мікрофлору кишечника

Консерванти та підкислювачі 

Коротколанцюгові органічні кислоти або їх солі, що вводяться у вигляді сумішей або окремо. До складу препаратів зазвичай входять: мурашина, молочна, лимонна, пропіонова кислоти. Їх роль полягає в обмеженні розвитку несприятливої ​​бактеріальної мікрофлори або грибків в інгредієнтах кормів, які зберігаються в невідповідних умовах. Крім того, препарати, що містять консерванти, впливають у тому числі на процеси, що відбуваються в організмі: підвищують засвоюваність поживних речовин, стабілізують мікрофлору травної системи шляхом зміни pH і позитивно впливають на мінеральний обмін.

Антиоксиданти 

Поділяються на природні (вітамін Е) і синтетичні (BHT, BHA ефіри галової кислоти). Вони призначені для захисту кормів і поживних речовин, що містяться в кормах і сумішах, від занадто швидкої втрати біологічних властивостей в результаті окислення .

Фітопрепарати 

Трави, екстракти трав використовуються в профілактиці та лікуванні різних захворювань тварин. Вони містять інгредієнти та біологічно активні речовини, напр. флавоноїди, ефірні олії, глікозиди, дубильні речовини, мінеральні солі, органічні кислоти та вітаміни. Ці сполуки збуджують апетит, посилюють смакові відчуття, регулюють травну функцію шлунково-кишкового тракту, виконують захисну функцію, знижують стресостійкість, усувають негативну дію антипоживних речовин у кормах.

 

Особливості збирання сільськогосподарських культур

Збирання врожаю зернових культур треба починати з озимого ячменю, потім скоростиглих сортів озимої...

Аграрії-переробники можуть масштабувати бізнес і...

Українські компанії, які з агросировини виготовляють продукт із доданою вартістю або вже...

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39219
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27745
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14618
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.