Українські селекціонери вивели новий сорт огірків, що плодоносять 65 днів
- Деталі
- Аграрні новини
- 654
На базі знаменитого сорту огірка «Ніжинський місцевий» селекціонери Крутівської дослідної станції «Маяк» у Чернігівській області вивели новий сорт «Олімп», який плодоносить 65 днів.
«Справжні давні сорти "ніжинського огірка" вирощують у Крутах на дослідній станції "Маяк".
Ці сорти є унікальними за своїми смаковими властивостями й ідеально підходять для засолу. Єдиний їхній мінус – це нижча врожайність, порівняно з голландськими сортами. Цю проблему крутівські селекціонери нещодавно виправили, створивши на базі "Ніжинського місцевого" новий сорт "Олімп", який плодоносить 65 днів і нічим не поступається якостями "Ніжинському місцевому"», – йдеться у повідомленні.
За словами наукової співробітниці станції Надії Птухи, те, що саме в Крутах вирощується всесвітньовідомий сорт ніжинського огірка, підтвердила комісія Академії аграрних наук України, яка перевіряла цей сорт на справжність. Тепер же, в рамках наукової роботи, селекціонери прагнуть його зберегти і покращити. Сорт «Олімп», виведений у 2020 році, став першим результатом таких старань, передає SEEDS.
За словами Птухи, ніжинський огірок вважається шедевром світової селекції і неперевершеним сортом. Він вирощувався й засолювався ще в XVII сторіччі, а в ХХ ст. вагонами в бочках експортувався до інших країн.
Районування огірка «народної селекції» відбулося в 1946 році. Та згодом, з появою різних закордонних сортів та поширенням пероноспорозу він майже вивівся. Його навіть виключили з реєстру. Повернули туди тільки в 2009 році.
Цінність ніжинського огірка полягає у смакових якостях, особливо в засоленому вигляді. Якщо його правильно засолити (обов’язково в жорсткій чи напівжорсткій воді) овоч залишається твердим, хрустким, з тоненькою шкірочкою. Властивості сорту обумовлюються, в першу чергу, місцевими ґрунтами, а також рецептами, які промислові засолювачі свого часу тримали в секреті.Дослідна станція «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України була заснована в 1947 році. На сьогодні там культивується понад 40 культур.