Ціна на деякі сорти хліба в Україні в наступному році може зрости більш, ніж на 20%, у разі песимістичного сценарію.

Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко.

"За прогнозами ВАП, у 2026 році хліб простої рецептури залишатиметься відносно стабільним у ціні, тоді як інші вироби можуть подорожчати на 10-15%, а за погіршення ситуації – більш, ніж на 20%. Сценарії залишаються непередбачуваними", – зазначив Дученко.

Основним викликом голова ВАП називає обмеження електропостачання хлібозаводів через регулярні обстріли російських окупантів.

"У більшості регіонів України хлібозаводи, що виробляють хліб масового вжитку, формально віднесені до об’єктів критичної інфраструктури або життєзабезпечення. Втім, на практиці цей статус часто не гарантує безперебійного живлення", – зізнається фахівець.

За словами Дученка, частина підприємств не внесена до затверджених переліків, або стикається з ігноруванням їхнього статусу. Ліміти споживання встановлюють без урахування технологічного циклу, а найскладніша ситуація у регіонах із дефіцитом генерації та перевантаженими мережами.

Обмеження електропостачання вже призводять до скорочення асортименту, повідомив Дученко. Хлібозаводи змушені тимчасово знімати з виробництва частину складної та прибуткової продукції, адже через відключення неможливо дотримуватися потрібних технологій.

"Навіть за наявності напруги ліміти не дозволяють одночасно запускати печі, тістоміси, охолодження й пакування. За збереження нинішніх умов зростають ризики перебоїв постачання, особливо продукції з коротким терміном зберігання, що створює загрозу продовольчій безпеці", – попереджає голова ВАП.

На вартість хліба впливають не лише енергетичні обмеження, каже Дученко, а й коливання цін на сировину, зростання логістичних витрат і фонду оплати праці. Це змушує виробників закладати додаткові витрати в собівартість, що й може призвести до здорожчання певних сортів хліба.

 

Пише unian.ua.

Передпосівний обробіток грунту: агрегати і...

Сьогодні український фермер змушений особливо ретельно ставитися до вибору сільгосптехніки....

Merlo: італійська інженерія, що підкорила...

Сторічна історія родини Мерло, сучасні технології та живі враження українських фермерів про бренд,...

Після тестування в Україні

Компанія Maschio Gaspardo на виставці Agritechnica 2025 представила багато агрегатів, зробивши...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1816
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61959
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39374
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.