Вам не потрібен великий сад на відкритому повітрі, щоб насолоджуватися полуницями. За правильних умов та догляду ви можете легко вирощувати її у приміщенні і смакувати ягодами в найкоротші терміни. Для цього потрібний правильний полив, освітлення та догляд.

Садівниця Дженніфер Холстон рекомендує полуницю, що плодоносить постійно. Обирайте альпійські сорти, які ростуть невеликими купками та займають менше місця.

«Рослини дають два або більше врожаїв на рік. Ягоди менші, але смак концентрований і яскравий. Деякі альпійські сорти можуть плодоносити з насіння, посадженого в один рік. Моїм улюбленим є альпійський ананас – він дає солодку жовту полуницю з нотками ананаса», – додає вона.

Розгляньте сорт Seascape та Albion – чудовий сорт, що плодоносять постійно. Ця полуниця виростає більшою ніж альпійська. Для цих двох сортів найкраще використовувати живі рослини – посадка з насіння займає забагато часу.

Оскільки ви не залежите від погодних умов на вулиці, ви можете почати садити полуницю в приміщенні в будь-яку пору року. Однак, якщо ви купуєте живі рослини, щоб розпочати вирощування в приміщенні, ви можете виявити, що рослини доступні лише протягом вегетаційного періоду у вашому регіоні.

Вирощування полуниці в приміщенні мало чим відрізняється від вирощування її на відкритому повітрі. Однак вам потрібно буде внести деякі корективи, щоб компенсувати знижені умови освітлення, а також відсутність доступних запилювачів.

Полуниця ростиме і даруватиме плоди при кімнатній температурі: близько 21 градуса Цельсія, плюс-мінус п’ять градусів в будь-якому напрямку.

На вулиці, в саду, полуниці потрібне постійне сонце для максимального врожаю. Забезпечити ці умови в приміщенні не так просто, але світло все одно надзвичайно важливе. Ви можете якомога частіше тримати полуницю, вирощену в контейнерах, на сонячному вікні, що виходить на південь, але рослинам все одно може бути важко отримати необхідну кількість світлових годин.

Кімнатні рослини варто доповнювати лампами для вирощування, щоб досягти необхідних 12-14 годин світла на день. Недостатнє освітлення, мабуть, є помилкою номер один.

Суниця гарно росте в добре дренованому ґрунті і зазвичай потребує води лише раз на тиждень.

Слідкуйте за вологістю ґрунту, перевіряючи її кожні кілька днів пальцем і відповідно коригуючи графік поливу.

Ви забезпечили світло, ґрунт і воду, але залишається один важливий компонент – запилювачі. На відкритому повітрі комахи працюють природними запилювачами для ваших рослин полуниці. Однак у приміщенні полуниця не має можливості природним чином поширювати пилок від квітки до квітки, а отже, не має можливості виростити ягоди, які ви так старанно намагаєтеся виростити.

Вам потрібно буде взяти цю роботу на себе. Використовуйте крихітний пензель, щоб зняти пилок із зовнішніх тичинок до центру квітки. Це запустить утворення плодів.

Здорові рослини полуниці захочуть розростатися. На відкритому повітрі вони швидко приживуться, утворюючи пагони по всій грядці. Коли у вас є зрілі рослини полуниці в контейнері, вони спробують зробити те саме, і ви незабаром побачите, як пагони виростають з їхнього вольєра, безцільно звисаючи, тягнучись до землі.

Просто підготуйте кілька нових контейнерів, наповнених універсальною сумішшю для горщиків, а потім спрямуйте пагони полуниці у свіжі горщики. Опортуністичні пагони повинні вкоренитися та сформувати нові рослини полуниці. Як тільки вони зацвітатимуть – приблизно через місяць – ви можете зрізати пагони, якщо хочете розділити горщики.

Ягоди готові, коли вони повністю червоні – гарного, насиченого червоного кольору без блідо-рожевих або білих ділянок. Дозрівання зазвичай відбувається приблизно через місяць після цвітіння.

 

Пише agronews.ua.

Після тестування в Україні

Компанія Maschio Gaspardo на виставці Agritechnica 2025 представила багато агрегатів, зробивши...

Посів зі смуговим обробітком: як працює BEDNAR...

У сучасному землеробстві, де кожен прохід техніки по полю має свою ціну, все більшого значення...

Практичний досвід: як зробити свинарство...

Від правильно збалансованої годівлі до стратегічного управління виробництвом і ринками збуту — усе...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1807
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61938
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39347
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.