Велика ймовірність передчасного вибуття молочних кіз існує у перехідний період ‒ за три тижні до і стільки ж після окоту ‒ через дисбаланс між засвоєнням і потребами в поживних речовинах.

Великий відсоток кіз за правильного утримання й годівлі можуть адаптуватися до цих змін без шкоди для здоров’я. Інакше зростає ймовірність порушення обміну речовин і метаболічних захворювань.

Біохімічні показники крові ‒ найважливіші індикатори, що використовують для оцінювання ефективності годівлі. У період пізньої вагітності у продуктивних молочних кіз відбуваються гормональні зміни, в результаті яких знижується споживання сухої речовини раціону й розвивається негативний енергетичний і білковий баланс. Брак поживних речовин компенсується мобілізацією резервного ендогенного м’язового білка й жиру.

У результаті цієї фізіологічної адаптації до окоту та початку лактації в кров надходить значна кількість неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК), що поглинаються з кровотоком печінкою. Там вони окиснюються з виробленням необхідної енергії. У разі їх надлишку повного окиснення не відбувається, що спричиняє ектогенез, а НЕЖК накопичуються в клітинах печінки у вигляді тригліцеридів.

Ці фізіологічні адаптації супроводжуються широким спектром метаболічних захворювань, включно з токсемією (кетозом), ацидозом рубця, ожирінням печінки, порушенням репродукції.

Якщо резерви кіз обмежені, метаболічний профіль відображатиме дефіцит основних поживних речовин. У разі коли резерви перевищують оптимальний фізіологічний рівень, у кіз спостерігатиметься ще нижчий рівень споживання кормів і важчий негативний енергетичний баланс.

 

Пише agrotimes.ua.

Після тестування в Україні

Компанія Maschio Gaspardo на виставці Agritechnica 2025 представила багато агрегатів, зробивши...

Посів зі смуговим обробітком: як працює BEDNAR...

У сучасному землеробстві, де кожен прохід техніки по полю має свою ціну, все більшого значення...

Практичний досвід: як зробити свинарство...

Від правильно збалансованої годівлі до стратегічного управління виробництвом і ринками збуту — усе...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1795
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61862
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39325
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.