Понад 50% ікри - з Китаю: Як підробки заполонили український ринок елітного продукту
- Деталі
- Аграрні новини
- 19
Осетрова ікра ‒ ексклюзивний продукт, і якість ‒ це головне. В Україні багато господарств, що займаються розведенням осетрів, проте дати стабільно високу якість смаку ікри можуть одиниці.
Про це пише співзасновник Ukrainian Caviar Berry Олександр Корх.
Щоб отримати осетрову ікру класу Imperial, риба має жити у чистій воді: наприклад у садках на озері чи у проточних басейнах. Тільки вода без «пам’яті» про фекалії та автошампуні дає той самий природний вершково-горіховий смак, наголошує він.
Ще один секрет ‒ корми.
«В установках замкнутого водопостачання (УЗВ) неможливо годувати рибу природним кормом ‒ це вб’є систему фільтрації, ‒ пояснює Олександр Корх. ‒ Тому там осетри споживають тільки штучні корми, склад яких є таємницею виробників. Вони забезпечують гарний приріст, але не смак ікри та м’яса».
Ідеальний раціон для визрівання ікри в осетрових ‒ природна кормова база, стверджує експерт. А це ‒ дрібна морська риба: тюлька, атерина, кілька.
«І тут ‒ тест на вищий пілотаж технолога: використати УЗВ для старту, а потім пересадити рибу в природні умови та перевести з «гранули» на кільку. Це дуже складно: риба пручається зміні раціону, але тільки так народжується гастрономічний шедевр», ‒ наголошує Олександр Корх.
Окрім води, критична чистота крові.
«Ринок наводнений гібридами осетрових ‒ своєрідними аквакультурними бройлерами. Вони швидко ростуть на м’ясо, але часто мають генетичні дисфункції: недорозвинену статеву систему чи іноді стерильність, ‒ зазначає він. ‒ Годувати стадо вісім років, щоб виявити, що то м’ясо, а не самки ‒ трагедія інвестора».
Найстрашніше для нашого виробника ‒ те, що на українському ринку понад 50% ікри ‒ китайська, зауважує Олександр Корх. Часто вона заходить під виглядом власного виробництва або через треті країни.
«Конкурувати з нею ціною (яка на опті в Китаї впала до $200-310/кг) геть неможливо. Єдиний шанс для вітчизняного виробника ікри ‒ бездоганний смак, який масмаркет не в змозі забезпечити, але попит є на інший продукт», ‒ резюмує він.
Пише agrotimes.ua.


