
Ветеран із Запоріжжя створив ферму з вирощування дощових черв’яків та виробництва біогумусу
- Деталі
- Аграрні новини
- 77
Ветеран Ігор Птіцин із Запоріжжя долучився до війська у 2022 році, але після демобілізації чоловік змінив форму на гумові рукавички, і нині вирощує каліфорнійських черв’яків для рибацьких магазинів, птахофабрик, рибних господарств та зоомагазинів.
Крім цього з ґрунту-біогумусу, що утворюється після життєдіяльності черв’яків, фермер створює добриво. Ідея займатися вирощуванням черв’яків виникла у ветерана з дружиною. Подружжя вивчало тонкощі цієї сфери, дізнавалося про попит на ринку та кілька разів подавали власний бізнес-план для отримання гранту від держави.
“Спочатку було дуже важко, тому що, виявляється, вся література, яку ми прочитали, весь інтернет, який ми переглянули, 70% нам не знадобилося, а навпаки – завадило. Було викинуто дуже-дуже-дуже багато грошей на вітер”, – розповів Ігор Птіцин Суспільному.
Ігор Птіцин каже, що найкраще в такому виробництві — екологічність та можливість створювати одразу два продукти: черв’яків та біогумус.
“Черв’як — це черв’як, зрозуміло. А ще є біогумус — це відходи виробництва черв’яка. Тобто ми беремо компост, заселяємо туди черв’яка, підгодовуємо його, він живе, переробляє це все і виділяє капроліти. Ось і виходить найчистіший біогумус. Це найкраще добриво на сьогоднішній день без хімії, без нічого. Врожайність підвищується на 50%. На біогумусі бур’ян вже не росте“, – каже Ігор Птіцин.
За його словами, власна справа стала не лише джерелом доходу для колишнього військового, а й своєрідною терапією після повернення до цивільного життя.
Пише seeds.org.ua.