Нові сорти сої, стійкі до попелиці, дозволять зменшити витрати аграріїв на пестициди, значно знизити забруднення навколишнього середовища, спричинені використанням агрохімікатів, а також значно полегшити життя фермам з органічним виробництвом.

Про актуальність поліпшення стійкості сої до шкодочинності попелиці пише mndaily.com.

Попелиця висмоктує поживні речовини з сої і виділяє липку коричневу плівку на листя. Це ускладнює отримання рослиною енергії від сонця за допомогою фотосинтезу, а також обмежує її здатність рости та отримувати більший урожай.

Читайте також: Горох може стати чудовою альтернативою сої в умовах зміни клімату

Для прикладу, в минулому році аграрій, що займається органічним виробництвом в штаті Міннесота, втратив близько 90% урожаю сої через неконтрольоване поширення попелиці. Саме тому дослідники Університету Міннесоти поставили задачу якнайшвидше розробити та виставити на ринок стійку до попелиці сою, яка не тільки скоротить використання інсектицидів у штаті, але й допоможе фермерам, які не можуть боротися з шкідниками, використовуючи традиційні інсектициди.

«Коли попелиця вперше почала з’являтися тут, вона могла знижувати урожайність щонайменше на 50%. І тому будь-який спосіб вирощування стійких до попелиць сортів був би надзвичайною благодаттю для виробників органічних продуктів», — сказав Фернгольц.

Науковий співробітник університету та головний дослідник проєкту доктор Боб Кох, разом зі своєю командою розробили чітку стратегію, як розводити рослини з природною стійкістю до попелиць. Але нагальною проблемою стало те, як включити ці стійкі до попелиці сорти у виробництво і перевірити їх стійкість до інших шкідників, крім попелиці.

«Дослідження в Міннесоті та інших штатах показують, що ці сорти можуть бути дуже ефективними для захисту сої — підвищуючи її урожай, не даючи зростати популяціям попелиць. Але проблема полягає в тому, що вони не надто доступні», — сказав Кох.

Іншим елементом їхніх досліджень є використання технологій дистанційного зондування, щоб допомогти фермерам зрозуміти, де в їх полях є зараження. Використовуючи супутникові дані, дослідники змогли виявити вогнища попелиці на полі та правильно розподілити (зонувати) території для обробки інсектицидними засобами.

Джерело: superagronom.com

Віталій Ільченко: «Українські компанії повинні...

В Ukravit не чекають на закінчення війни, а фокусуються на роботі, щоб розвиватися й фінансово...

Заробити на сушарці

Наявність ефективного зерносушильного комплексу в господарстві дає змогу не лише суттєво заощадити...

Галина Борачок: «Для Аграрного сектору пріоритет...

Як перетворити філію заводу профнастилу й сандвіч-панелей на надійного партнера агронапряму й...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

43240
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30139
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

16632
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.