З 2019 року обсяг експорту борошна в Україні скоротився у 4,8 разів – з 365 тис. т у 2019 році до 76 тис. т у 2022 році. Проте, Україна стала другою за об’ємом країною-постачальником борошна в ЄС.

Це підтверджує свіжий огляд ринку борошна, підготовлений Командою підтримки реформ Мінекономіки України (RST Mineconomy) спільно з ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» в рамках проєкту Export Booster.

У розрізі географічної структури експорту борошна Україною у 2022 році внаслідок морської блокади рф відбулась переорієнтація українських виробників на європейські ринки, замість ринків Ближнього Сходу та Африки. Завдяки швидкій переорієнтації, у 2022 році Україна увійшла до чільної трійки експортерів борошна до країн ЄС.

Серед країн, що стали найбільшими ринками збуту у 2022 році, в топ увійшли Польща, Румунія, Хорватія, Угорщина та Словаччина, а також Республіка Молдова. У 2022 році саме Молдова стала найбільшим ринком збуту українського борошна з об’ємом експорту 21 тис. тонн.

«Україна сьогодні серед лідерів у виробництві та експорті зернових, а це вагомий базис для руху в сторону першості, як у первинній переробці й експорті муки, так згодом у поглибленні переробки та розширенні експорту хлібобулочних виробів. Переробка – це додана вартість, збільшення валютної виручки, зростання ВВП, додаткові робочі місця. Наприклад, Туреччина є світовим лідером з експорту борошна та має близько 1200 підприємств, що його виробляють. Експорт борошна є ключовим напрямком її експортної стратегії у 2023. У той же час Туреччина імпортує багато українського зерна й переробляє його всередині країни, експортує на Близькій Схід, заробляючи на цьому», – розповідає Сергій Майданевич, старший проєктний менеджер Команди підтримки реформ Мінекономіки.

У рамках огляду представлені приклади продукції, яка лежить на полицях європейських магазинів, наведені стандарти якості борошна в країнах ЄС, цінова політика, а також перелік супермаркетів-імпортерів і асоціацій виробників.

«Висока додана вартість сприяє швидкому та відчутному економічному ефекту. Саме тому проєкт Export booster працює над збільшенням українського експорту та забезпеченням широкої присутності українських товарів з високою доданою вартістю на міжнародних ринках», – коментує директор Команди підтримки реформ Мінекономіки Денис Шемякін.

Дослідження проведено у межах проєкту «Export Booster» командою підтримки реформ Міністерства економіки України спільно з ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», національним проєктом «Дія Бізнес» за підтримки USAID «Економічна підтримка України».

Команда підтримки реформ Мінекономіки (Reform Support Team, RST) – це команда українських професіоналів (не державних службовців), яка надає цільову технічну підтримку Міністерству економіки в розробленні та імплементації пріоритетних реформ. Джерело фінансування проєкту – мультидонорський рахунок для стабілізації та сталого розвитку України (MDA) Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), грантодавцями якого є: Австрія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, США та Європейський Союз (найбільший донор).

Що слід урахувати для успішного захисту...

Контроль засміченості поля — це завжди важливий аспект агротехнічних заходів. Часом навіть...

Один AXION — добре, але три — краще!

Чому ПП «Агроспаське» придбало вже третій трактор CLAAS AXION 950 і придивляється до іншої техніки...

Елеватор — гра в довгу

Елеваторний комплекс — великий інвестиційний проєкт, який зазвичай будують стадійно: раз на кілька...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39623
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27981
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14788
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.