
«Яблуневий сад» планує переробляти яблука третьої категорії
- Деталі
- Садівництво
- 748
Підприємство на Львівщині розширює виробничі площі садів та інвестує в технології.
У мальовничому селі Стільсько Львівської області більше ніж на 65 гектарах земель розташовані яблуневі плантації господарства ТОВ «Львівський Сад». Там вирощують, зберігають та переробляють яблука. Загалом вирощується одинадцять сортів яблук. Найбільше дерев – сортів Fuji, Red Delicious, Granny Smith, Pinova, Gala Schniga, Golden Delicious. Потужності підприємства включають овочесховище з холодильним приміщенням об’ємом зберігання 2000 тон та сучасними лініями сортування та пакування продукції.
Підприємство експортує продукцію також до країн Європейського союзу, Азії, Близького Сходу. Частина продукції постачається і для потреб Збройних Сил України.
Наше підприємство ще наприкінці лютого 2022 року безкоштовно надало 100 тон яблук структурам логістичного постачання ЗСУ. Ми дуже чутливо сприйняли початок повномасштабного вторгнення, – каже директор ТОВ «Львівський Сад» Володимир Іванович Голиш. – З нашого колективу працівників жодна людина не залишила території України. Двоє наших чоловіків зараз несуть службу у лавах Збройних сил. Кожен має працювати для наближення нашої Перемоги».
Для вирощування продукту преміум-класу допомагають сприятливі місцеві кліматичні умови. Завдяки клімату зменшуються потреби в обробці садів від шкідників та хвороб впродовж усього вегетаційного періоду. Багато проблем підприємство принесло відключення світла після масштабних ракетних обстрілів. Зорієнтувались миттєво – придбали потужний генератор для промислових потреб. Завдяки йому та прохолодному температурному режиму врожай вдалося зберегти врожай та його реалізувати.
На підприємстві застосовують крапельну зрошувальну систему подачі вологи.
Попри проблеми та негаразди, є плани на розвиток та інвестиції в майбутнє підприємства. Нині планують придбати метеостанцію європейського або американського виробництва на заміну нинішньої вітчизняного. Подали заявку на ґрантову програму часткової компенсації витрат на розширення виробництва та площ під садове господарство. А до існуючих площ садів планують додати іще 15 гектарів.
Зазнає змін і спектр виробництва – виробничі потужності розширять, аби переробляти сировину у сидр або пектин. В такий спосіб на підприємстві намагаються вирішити проблему відсутності повноцінного попиту на яблуко ІІІ категорії (прим’яте, бите, давлене).
Проблема в тому, що підприємства-виробники соків, нектарів та пюре приймають таку сировину за ціною лише 2-3 грн за кілограм, а собівартість її складає 5-6 гривень за кілограм, – Володимир Іванович Голиш. – Тобто власна переробка в супутній готовий продукт дозволить створити додаткову вартість та зменшити збитки».
Україна є потужним гравцем на Європейському ринку яблук, завдяки тому, що має вигідне географічне положення. Середнє річне споживання в Україні складає 15-17 кг яблук на людину, і цей показник постійно зростає (водночас для порівняння: в ЄС цей показник становить 23 кг/людину).
Дослідженням європейських експертів станом на 2023 рік встановлено наступну структуру споживання на внутрішньому ринку (діагр. ):
Діаграма. Структура споживання яблук на внутрішньому ринку України в 2023 році.
Максим Нечипоренко, журналіст