Шведські вчені створили одяг з агровідходів: пшеничної соломи та вівсяного лушпиння
- Деталі
- Аграрні новини
- 108
У Швеції провели дослідження, яке показало, що сільськогосподарські відходи можуть стати джерелом целюлози для текстильного виробництва. Йдеться про пшеничну солому та вівсяне лушпиння — побічні продукти агровиробництва, які зазвичай не використовуються або спалюються.
Учені протестували чотири типи відходів — пшеничну солому, вівсяне лушпиння, цукрові буряки та картопляну м’якоть. Найкращі результати показали перші два. Із них вдалося отримати целюлозу достатньої якості для виготовлення так званої "dissolving pulp" — розчинної целюлози, яку використовують для виробництва віскози, модалу та інших штучних волокон.
Процес передбачає кілька етапів: попереднє гідролізне очищення, варіння за содовим методом та відбілювання. Дослідники також оцінили вплив на довкілля при переході від лабораторного до промислового масштабу, змоделювавши виробництво в спеціальній програмі.
Результати показали, що солома потребує більше енергії та хімікатів у процесі переробки, ніж вівсяне лушпиння. Проте саме солома має менший вплив на навколишнє середовище — зокрема через відмінності у способах вирощування сировини.
Попри те, що за екологічними показниками деревина все ще лідирує, пшенична солома та вівсяне лушпиння можуть стати альтернативним джерелом целюлози в умовах зростаючого попиту на текстиль.
«Ми показали, що агровідходи можуть бути використані для виробництва текстильних волокон, не конкуруючи з продуктами харчування», — зазначають автори дослідження.
Варто додати, що пшенична солома в Швеції наразі має низьку ринкову вартість і не повністю використовується. Це відкриває можливості для її більш ефективного застосування — зокрема, як сировини для текстильної промисловості.
Пише propozitsiya.com.



