Пшениця в Україні завжди в пошані — і вона має дати врожай за будь-якої погоди чи негараздів. Фріскі недарма здобув славу одного з найпопулярніших сортів селекції «Лімагрейн». Адже секрет його успіху вже добре відомий: він здатен забезпечити гідний результат навіть за напрочуд складних умов. Усе більше господарств у різних регіонах України переконалися в його високоврожайній стабільності.

Сорт — це завжди важливо, адже невдалий вибір може нівелювати всі подальші зусилля й найкращі технологічні рішення. Та й погодно-кліматичні чинники ризику ніхто не скасовував. Тому фахівці радять не зупинятися на одному сорті, яким би він привабливим не був. Зерновий клин має містити кілька різних за своїми біологічними особливостями й адаптивністю сортів озимої пшениці. Бажано, щоб вони були різних груп стиглості — від ранньостиглих до середньостиглих/середньопізніх. І навіть у зонах зі сприятливим кліматом фактор стресостійкості того чи іншого сорту постійно має бути в полі зору агронома. 

Високоврожайний сорт із високими показниками адаптивності Фріскі якраз і став оптимальним рішенням для багатьох господарств. Справді, урожайних сортів озимої пшениці начебто вистачає. Та їх висока продуктивність, як правило, досяжна лише за інтенсивних технологій вирощування, на високому агрофоні, за доброго вологозабезпечення тощо. Це далеко не завжди вдається забезпечити, особливо що стосується погодних чинників. І якщо вам потрібен не просто ймовірний потенціал продуктивності, а хороший результат навіть за поганих умов, — тоді вам потрібен Фріскі. Його агрономічні характеристики, кількісні, а також якісні показники врожаю, зокрема високий уміст клейковини тощо, максимально відповідають запитам українських хліборобів.

«Це один із наших топових сортів озимої пшениці, що районований для Центральної та Західної України. Фріскі має високі показники врожайності практично за будь-яких умов, — каже Артем Юр’єв, продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків компанії «Лімагрейн». — Одна з визначальних його рис — це висока адаптивність і стресостійкість до агрофону, попередників, посухи, приморозків, вологозабезпечення тощо. Останні три-чотири роки повністю підтвердили надзвичайну стабільність цього сорту. За різних ґрунтово-кліматичних, погодних умов і технологій вирощування Фріскі постійно перебуває серед лідерів за врожайністю».

Цей сорт рекомендовано для вирощування в умовах Центральної, Західної України — тобто регіонів зі зазвичай достатнім рівнем вологозабезпечення. Але ми живемо в час кліматичних змін, погода все більш непередбачувана. І важливо, що навіть у разі посухи — що часом трапляється — в умовах тієї ж Кіровоградської чи Дніпропетровської області сорт Фріскі демонструє вищий рівень посухостійкості, ніж інші сорти з подібним районуванням.

І щодо стійкості до впливу низьких температур сорт показує себе з найкращого боку. Фріскі вже 5 років у реєстрі — і випадків вимерзання через складні умови перезимівлі не зафіксовано. Так, пшениця інколи може мати дещо пригнічений вигляд за стресових умов перезимівлі. Але дуже швидко відновлюється, регенерує, потужно розкущується. Фріскі впевнено надолужує деяке відставання в розвитку після виходу із зими та формує високий урожай.

Сорт також вирізняється суттєвою стійкістю до вилягання.

«От ви подивіться, яка соломина в нього — як дріт, — веде далі біля поля Юрій Романенко. — Яка цупка, як очерет. Такого сорту ви більше ніде тут не побачите. Я роблю отак, — регіональний продукт менеджер Центрально-західного регіону «Лімагрейн Україна» Микола Романенко кидає червоний фірмовий кашкет у зелені хвилі пшениці. — Якщо кепка зупиняється на колосках, це означає, що тут як мінімум вісім тонн з гектара».

А часом і набагато більше. Хоча цей сорт не позер: на перший погляд не завжди можна прогнозувати, що він посідатиме чільні місця за врожайністю в господарстві. А результати свідчать самі за себе.

• Сорт Фріскі — суперурожайний і стабільний за будь-яких умов вирощування Центральної та Західної України
• Середньорослий, вирізняється суттєвою стійкістю до вилягання, потужно кущиться
• Зимостійкість — висока
• Стійкість до полягання — дуже висока
• Підходить як для середньоранніх, так і пізніх термінів сівби, пластичний до попередників
• Має високу толерантність до основних хвороб, особливо до борошнистої роси та бурої іржі

В різних регіонах й умовах вирощування Фріскі гарантує стабільно добрий урожай.

• ПрАт Кремінь (Чернігівщина) — 94,21 ц/га
• ТОВ ТАК «Агро» (Київщина) на різних полях — 73,6 – 86,2 – 87,4 – 94,21 – 100,1 ц/га;
• ФГ «Грига» (Полтавщина) — 72,7;
• АФ «Корсунь» (Черкащина) — 68,5 ц/га;
• Кіровоградська ФГ «АгроВолодимир» (Кіровоградщина) — 77,2 ц/га;
• «Одарочка» Агроплатформа ЛГ (Вінниччина) — 89,4 ц/га;
• ТОВ «Седна Агро» (Черкащина) — 89,5 ц/га.

Придбати першу репродукцію сорту можна в групи компаній ТАК Агро м. Тетіїв, Київська область.

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39101
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27675
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14564
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.