ПРО НАС

Бренд "Агрономія сьогодні" забезпечує різноманітні потреби у веденні аграрного бізнесу, виробництві аграрної продукції для людей, які займаються сільським господарством.

Наша пристрасть - допомогти аграріям заробляти гроші, економити час та збільшувати своє задоволення у фермерському бізнесі.

На сторінках нашого сайту ви завжди знайдете актуальну інформацію з вирощування та захисту рослин. а також безліч іншої інформації, що допоможе вам у веденні бізнесу.

У більшості регіонів України сою починають висівати, коли ґрунт на глибині загортання насіння прогріється до 10 °C і встановиться стійка середньодобова температура 10-12 °C. Календарні строки сівби зазвичай припадають на третю декаду квітня — першу декаду травня.

За результатами досліджень Інституту кормів НААН, в умовах Лісостепу найкращі умови для росту і розвитку сої складаються, якщо сіяти її у строк, що визначають за рівнем термічного режиму (РТР) 12 °C у ґрунті на глибині 10 см. Для більшості зон України — це третя декада квітня — перша декада травня. На Півдні України поширені більш чутливі до тепла сорти, тому сою там потрібно висівати, коли верхній шару ґрунту (5 см) стійко прогрівається до 12…14 °C. Визначати строк сівби необхідно зважаючи також на біологічні особливості сортів.

Більш пізньостиглі сорти слід висівати на початку оптимального строку, ранньостиглі — наприкінці оптимального строку сівби. Щільність висіву насіння має бути 60–65 зерен на м², або 600–700 тис. зерен/га (100–150 кг насіння на гектар) залежно від показників проростання, ваги зерна, сорту і технології сівби. Для середньоранніх сортів норма становить 65–70 схожих зернин, для ранніх — 55–60 зернин. Якщо технологія вирощування передбачає механічний контроль бур’янів, боронують після появи сходів, застосовують міжрядні обробітки. Відповідно, норму висіву збільшують на 10–15%. Рекомендована система пунктирного висіву, позаяк вона сприяє більш однорідній сівбі й потребує менше насіння.

Соя виносить сім’ядолі на поверхню, тому вона досить чутлива до глибини загортання. Оптимальна глибина загортання насіння становить 4–5 см (на важких ґрунтах — 3–4 см, у разі пересихання легких — 6–8 см). У деяких регіонах України, де немає істотного дефіциту вологи у ґрунті на час сівби сої, насіння закладають на глибину 3–4 см. За використання сітчастої борони рекомендують висівати насіння на глибину 5–7 см, особливо у регіонах, де є ризик посухи. Ширина міжряддя може бути 15–50 см. Її вибирають залежно від міжрядного культиватора, за допомогою якого доглядатимуть посіви. Стандартною вважають відстань 30–50 см. Якщо ширина міжряддя менша за 25 см, для механічного контролю бур’янів можна користуватися сітчастою бороною. За ширини міжряддя понад 25 см можна комбінувати сітчасту борону і мотику, що зумовлює більш ефективний результат.

Сою можуть висівати і широкорядним способом, ранньостиглі сорти — з міжряддям 45 см, пізньостиглі — 70 см. Можна сіяти стрічковим, широкосмужним, а також рядковим способами, але при цьому пам’ятати, що соя — світлолюбна культура і доволі чутлива до площі живлення.

Оптимальна густота стояння рослин сої перед збиранням — 400 тис. шт./га. Вагова норма коливається в межах 100–130 кг/га залежно від посівної придатності. Якщо посіви розріджені, боби формуються надто низько, на висоті 3–5 см, що зумовлює значні втрати зерна. За оптимальної густоти посівів боби формуються на висоті 15–17 см.

Рядковий спосіб сівби з міжряддями 15–30 см застосовують за високої культури землеробства із використанням високоефективних гербіцидів. Дослідження Інституту кормів НААН показали, що рядковий спосіб сівби забезпечує приріст урожайності насіння сої на 0,2–0,3 т/га порівняно з широкорядним.

Норма висіву насіння коливається від 450 до 850 тис. схожих насінин на 1 га, або 80–120 кг/га залежно від маси 1000 насінин і групи стиглості сорту, зони вирощування, родючості ґрунту й умов зволоження. Що більш пізньостиглий сорт, то більшої площі живлення він потребує. Сьогодні численні наукові джерела свідчать про те, що сою можна висівати за технологією no-till. Вирощувати її рекомендують у суцільних посівах. Якщо на поверхні ґрунту є багато грудок, після сівби поле потрібно прикоткувати кільчасто-шпоровим чи рубчастим котком. Не рекомендується також зароблювати насіння глибше, ніж на 4 см. Така глибина забезпечує швидке проростання насіння і зменшує ймовірність ураження бактеріальними хворобами і ґрунтовими шкідниками.

Микола КОСОЛАПдоцент кафедри землеробства та гербології НУБіП

Наші партнери

Металеві силоси для зберігання зерна: що...

Металевий силос для зберігання зерна — інвестиція не найдешевша. Фактично його спорудження на...

Використання соломи як органічних добрив

У землеробстві будь-яка побічна продукція рослинництва, у тому числі й солома, повинна бути...

Як восени підготувати поля до весняної посівної

Осіння культивація і проведення глибокого розпушення чи щілювання грунту дає змогу створити...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

4843
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

11190
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

11121
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.