ПП «НАТУР СВІТ» вирощує гірчицю, коріандр, інші нішеві олійні культури, забезпечуючи відповідною сировиною різні компанії України, Європи і світу, також переробляє коріандр, гірчицю тощо, виготовляючи різні види зерна, порошку, олії, прянощів, приправ, макухи. Проїжджаючи через село Вільшана, що поблизу селища Недригайлів, навряд чи подумається, що цей населений пункт знають у багатьох куточках світу. Але що є, те є.

Широкі поля НАТУР СВІТУ

Як розповідає директорка проєктів ПП «НАТУР СВІТ» Інна Колосок, за останні півтора десятиліття, звідколи компанія вийшла на український ринок, надбано значний виробничий, науковий та соціальний досвід.

Працюючи в рамках «Системи менеджменту безпечності харчової продукції» і підтримуючи партнерські зв’язки з багатьма компаніями світу, підприємство сповідує різновекторну діяльність.

Так, головний партнер – Індія, а в 2023-му налагодили поставки продукції до Колумбії. Разом з тим в Україні постійними замовниками були і залишаються «Верес», «Королівський смак», «Щедро», «Приправка», «Нестлє», «Юнілєвер» та інші.

Одна із особливостей ПП – сертифікація за вимогами FSSC: 22000, ISO9001, HALAL, тобто Кошерним сертифікатом, які щороку успішно підтверджуються, що надає низку суттєвих переваг на ринку. За цей час сформувався професійний колектив: злагоджено працюють відділи логістики, закупівлі продукції, менеджерів з продажу, фінансового, зовнішньоекономічної діяльності.

________________________

В основному виробництві зайняті головним чином жителі Вільшани – всього для них створено близько тридцяти робочих місць

________________________

В основному виробництві зайняті головним чином жителі Вільшани – всього для них створено близько тридцяти робочих місць. Підприємство регулярно сплачує податки, здійснює інші відрахування, передбачені законодавством. Постійно бере участь у грантових програмах, проєктах, завдяки чому зміцнює власну економіку. Недавно отримало крупний державний грант на закупівлі переробного обладнання, яке придбано в країнах ЄС, доставлене до Вільшани і незабаром буде змонтоване.

Асортимент продукції неухильно розширюється. На сьогодні це чищене і стерилізоване зерно гірчиці білої, чорної, сарептської (жовтої), гірчичний порошок, коріандр мелений, олія гірчична та ефірна коріандру. Зараз підприємство розвиває сировинну базу кропу пахучого для виготовлення ефірної олії та спецій: фенхелю, анісу, тмину, пажитнику (гуньби сінної), селери, хріну, а також насіння петрушки, моркви, уцхо сунелі, нігели, хріну і чебрецю. До слова, Інна Колосок особисто розробила технологію і супровід упродовж всього вирощування означених культур.

У співпраці з наукою

Пріоритетний напрямок діяльності «НАТУР СВІТУ» - наукові дослідження у царині рослинництва ефіроолійних культур, що відповідає його провідній концепції – сповна використовувати переваги екологічного сільського господарства. Водночас підприємство закликає і долучає колег до реалізації екологічних проєктів, у рамках яких прагне берегти агробіоценоз. Тобто, аграрії використовують природу задля її ж збереження.

Свою виробничу діяльність ПП вибудовує відповідно до стратегії, в основі якої забезпечення власного виробництва якісною сировиною; мінімізація витрат на логістику, що в свою чергу гарантує зменшення викидів СО2; співпраця зі стабільними агровиробниками, які поставляють якісну та безпечну сировину. Саме тому підприємство не шкодує коштів і ресурсів у розвиток власної наукової бази.

________________________

Зараз підприємство має три власних сорти ефіроолійних культур

________________________

З-поміж шляхів реалізації стратегії – приватна селекція, зокрема, виведення нових сортів, які сприятимуть ефективній та стабільній роботі з максимальною рентабельністю і екологічністю. Зараз підприємство має три власних сорти ефіроолійних культур, у яких авторська частка Інни Колосок становить 50 відсотків, відповідно є виробником насіння, для розмноження якого має власні ділянки. Насіння ПП «НАТУР СВІТ» сертифіковане і конкурентоспроможне на ринку України і ЄС.

Об’єднуватися заради успіху

Налагоджено тісну і взаємовигідну співпрацю з агровиробниками – з ними укладаються форвардні договори на вирощування ефіроолійних культур чи спецій з гарантованим викупом сировини. Таким чином аграрії впевнені у її збуті, а ПП – в отриманні для переробки. У 2023 році зареєстрована і почала діяти Асоціація спецій України. Це дозволить активізувати ринок вирощування спецій, ефіроолійних та інших нішевих культур, посилити підтримку та гарантований їхній збут за високими цінами, формування крупних партій для виходу України на ринки потужних держав світу і насамперед США.

Олександр Вертіль

Аграрії-переробники можуть масштабувати бізнес і...

Українські компанії, які з агросировини виготовляють продукт із доданою вартістю або вже...

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39193
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27725
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14605
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.