ПРО НАС

Бренд "Агрономія сьогодні" забезпечує різноманітні потреби у веденні аграрного бізнесу, виробництві аграрної продукції для людей, які займаються сільським господарством.

Наша пристрасть - допомогти аграріям заробляти гроші, економити час та збільшувати своє задоволення у фермерському бізнесі.

На сторінках нашого сайту ви завжди знайдете актуальну інформацію з вирощування та захисту рослин. а також безліч іншої інформації, що допоможе вам у веденні бізнесу.

За промислової технології вирощування врожайність квасолі може досягати 25 ц/га і вище. При цьому вартість 1 тони продукції може становити понад 900 доларів США. Відповідно, дотримання ефективної технології вирощування квасолі забезпечить дуже непогану рентабельність – від 800 до 1000 доларів на 1 га. Інша річ, що квасоля є нішевою культурою, а отже, більшість агрономів не мають досвіду її вирощування.

Найкращі попередники під квасолю

Найкращими попередниками під квасолю вважаються ранні зернові, цукрові буряки, картопля та кукурудза. Натомість небажаними попередниками є усі бобові, соняшник, із яким у квасолі є багато спільних хвороб та гречка. При цьому на одне й теж поле її краще повертати не частіше, аніж раз на чотири роки.

До переваг цієї культури у сівозміні слід також віднести те, що ранньо- та середньостиглі сорти квасолі швидко звільняють поле (від 75 до 100 днів). Враховуючи, що вона є цінним попередником, це обіцяє додаткові переваги при сівбі озимих культур. І не тільки їх.

Технологія обробітку грунту під квасолю

Квасоля має стрижневе коріння, котре проникає в землі на глибину понад 100 сантиметрів. Відповідно, технологія її вирощування обов’язково повинна передбачати глибокий обробіток грунту на глибину до 40 см. Високу ефективність демонструє глибоке розпушування грунту з метою накопичення вологи під квасолю. Не зайвим буде внесення органічних добрив, аби покращити вологоутримуючі характеристики грунту.

Враховуючи потенційно високу рентабельність цієї культури, не варто заощаджувати на додаткових проходах культиваторів чи борін, якщо в тому є очевидна потреба. Грунт повинен бути добре розпушеним, а якомога більше бур’янів – знищеним механічним способом.

Оптимальні терміни сівби

Оптимальна температура проростання насіння квасолі – +13-14°С. При цьому слід взяти до уваги, що воно починає проростати при +10°С, натомість, якщо температура тримається на позначці +8°С, то насіння починає гнити у грунті. Саме тому одним із найбільш відповідальних рішень для агронома при вирощуванні цієї культури є визначення оптимальних термінів сівби. Для лісостепових регіонів України ці терміни, зазвичай, починаються від 10 травня і аж до кінця місяця.

Це важливо ще й тому, що оптимальна температура для вегетації квасолі перебуває в межах від 20 до 25°С. Отже, строки сівби потрібно підгадати ще й таким чином, аби ключові фази розвитку рослин припали на нормальний температурний режим. Виходячи із цього, варто проаналізувати дані метеостанції в регіоні, де розташовані поля господарства, впродовж останніх 10-12 років, і спробувати визначити оптимальні терміни для сівби різних сортів квасолі.

При цьому вага 1000 насінин крупнонасінних сортів квасолі може перевищувати вражаючі 400 грамів. Для того, аби така солідна насінина проросла, необхідна відповідна кількість доступної вологи.

Не слід забувати і про те, що квасоля – доволі вологолюбна культура, і її краще сіяти у місцевості, де середня річна кількість опадів не опускається нижче 450 мм. Втім, поклавши руку на серце, потрібно визнати, що про стабільність в плані опадів не можна говорити у жодній області України.

Схема посадки квасолі

На цій культурі практикують декілька схем висіву насіння, починаючи від класичного широкорядного, з міжряддями до 45 см, до стрічкового чи рядкового. Найчастіше застосовується широкорядний спосіб, за якого рослини змикають ряди. Норма висіву при цьому залежить від розмірів насіння – від 300 до 500 тисяч насінин на 1 гектар. Глибина загортання насіння становить 3-4 см, а при запізненні із сівбою – до 7 см.

Вибір сортів квасолі

Не менш складним завданням є вибір сортів, оскільки різні сорти квасолі мають вегетаційний період від 75 до 130 днів. Звісна річ, що вони відрізняються багатьма іншими ознаками, починаючи від посухостійкості і закінчуючи потенціалом врожайності. Втім, така розмаїтість сортів за термінами дозрівання дозволяє агроному застосовувати різні стратегії вирощування, починаючи від надранніх посівів скоростиглих сортів, аби оминути літню спеку, і закінчуючи інтенсивною технологією вирощування пізніх сортів. Але найчастіше в господарствах сіють, ясна річ, середньостиглі сорти, котрі здебільшого характеризуються універсальними властивостями.

В плані вибору сортів у агровиробника є широченний вибір. Існують чудові варіанти як вітчизняної, так і іноземної селекції, ледь не із усіх країн Європи.

Технологія удобрювання квасолі

Квасолю можна назвати калієфільною культурою, однак так само гостро вона потребує доступних азоту та фосфору. Калійні добрива краще вносити з осені, краще у складі NPK із підвищеним вмістом останнього елементу. Азоті та фосфорні добрива вносять під передпосівний обробіток, а також у якості припосівного живлення у помірній кількості.

Як і багато інших бобових культур, квасоля завдяки симбіозу із бульбочковими бактеріями володіє здатністю фіксації атмосферного азоту в грунті. Тому насіння краще обробити інокулянтами, або ж використовувати рідкі інокулянти для внесення в лунку під час висіву. Тим не менш, всупереч доволі поширеній думці про те, що азотні добрива під бобові культури нібито не потрібні, це далебі не так. Певна кількість азотних добрив (30-40 д.р.) повинна бути внесена під час передпосівного обробітку, а ще частина – у якості припосівного стартового живлення у безпосередній близькості від насінини. Оптимально використовувати для цього легкорозчинні азотно-фосфорні добрива.

Окрім макроелементів посіви квасолі повинні бути забезпечені достатньої кількістю доступних сірки, магнію, марганцю, молібдену та цинку. Потрібно також контролювати вміст у грунті кальцію.

Внесення гербіцидів

На квасолі обов’язковим є внесення якісного ґрунтового гербіциду чи суміші двох препаратів. При цьому, враховуючи доволі пізні строки сівби насіння цієї культури, слід потурбуватися про те, аби не допустити проростання бур’янів на полі до сівби. З цією метою провадять низку боронувань, витягуючи паростки бур’янів.

Конче необхідним є боронування поля через 4-6 днів після сівби, а також два міжрядні обробітки. Хімічні способи контролю бур’янів на квасолі доречно поєднувати із такою ефективною процедурою як міжрядна культивація. При цьому існує можливість провадити додаткове азотне підживлення посівів через култери, встановлені на агрегатах.

Залежно від погодних та інших умов може бути доцільним внесення страхового гербіциду, окремо – проти злакових і проти широколистих бур’янів.

Поширення хвороб на квасолі

Поширення хвороб на квасолі залежить від низки факторів, починаючи від якості посівного матеріалу, погодних умов, культури-попередника і закінчуючи загальним фітосанітарним станом поля. Загалом її вражають ті самі хвороби, що й скажімо, сою: бактеріоз, альтернаріоз, фузаріоз, атракноз, різноманітні кореневі гнилі тощо. В цьому плані квасоля – культура ніжна, тому фунгіцидні обробки повинні мати превентивний характер із використанням два- і більше компонентних фунгіцидів. Велике значення для здоров’я посівів має додавання до робочих розчинів мікроелементів.

Як свідчить практика, нормальний процес вирощування квасолі передбачає принаймні дві захисні обробки інсектицидами, які потрібно провадити якомога ближче до процесу цвітіння. Останній є ключовою фазою розвитку цієї культури, тому навіть терміни сівби бажано підлаштовувати під більш-менш оптимальні температури у цьому періоді. Відповідно, потрібно здійснити захисні і підживлюючі обробки перед цвітінням та після нього, аби знизити відсоток абортації зав’язі.

Збирання квасолі

Доволі проблемним може бути процес збирання квасолі, через нерівномірне дозрівання стручків та бобів. Це та культура, на якій обов’язково потрібно здійснити десикування посівів, зазвичай за 5-6 днів до початку збирання. Слід також враховувати великі розміри бобів, що може призвести до травмування при збиранні, тому квасолю ліпше не збирати надто сухою, за вологості нижче 14%.

Наші партнери

Як правильно зберігати цибулю

Цибуля — дуже корисний овоч, який здатний захистити людину від різних хвороб. Але сам він досить...

Бедформер — утворювач гряд

Щоб отримати хорошу грядку для овочів, зокрема картоплі, ягід чи квітів, створено спеціальну...

Чи потрібно десикувати кукурудзу?

Цьогоріч, як втім і у всі попередні роки, збирання врожаю пізніх культур дещо забарилося. Причини...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

4472
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

10362
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

10044
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.