ПРО НАС

Бренд "Агрономія сьогодні" забезпечує різноманітні потреби у веденні аграрного бізнесу, виробництві аграрної продукції для людей, які займаються сільським господарством.

Наша пристрасть - допомогти аграріям заробляти гроші, економити час та збільшувати своє задоволення у фермерському бізнесі.

На сторінках нашого сайту ви завжди знайдете актуальну інформацію з вирощування та захисту рослин. а також безліч іншої інформації, що допоможе вам у веденні бізнесу.

Навряд чи варто ставити під сумнів користь, яку приносить організму людини вживання свіжих овочів і зелені. Однак капусту, редис, кукурудзу, екзотичний дайкон і навіть гречку можна додавати в раціон не тільки в звичному вигляді, але і на стадії мініатюрних паростків, що містять всі властиві рослин поживні речовини в неймовірній концентрації.

Популярність цих органічних продуктів на території України стрімко зростає, а тому вирощування мікрозелені як бізнес заслуговує найпильнішої уваги підприємців-початківців.

Що таке мікрозелень?

Мікрозеленню називають молоді пагони овочевих, зеленних або зернових культур, які досягли фази двох справжніх листочків. Для використання в якості приправи або інгредієнтів в складі салатів, бутербродів, супів, соусів, м'ясних чи рибних страв їх збирають через 8-20 днів після посіву, коли стебла виростають до 3-8 см.

Як бізнес, вирощування мікрозелені в домашніх умовах або на промисловій фермі актуально насамперед завдяки популяризації здорового способу життя та прагненню громадян включати в свій раціон максимально корисні продукти.

Читайте також: Розведення і утримання індокачок, нюанси бізнесу

Зокрема:

  • Молоді зелені пагони містять в десятки разів більше необхідних для організму мікроелементів і вітамінів, ніж дорослі рослини або їх плоди;
  • Мікрозелень має мінімальну енергетичну цінність. Це дозволяє додавати її до складу різних оздоровчих дієт;
  • Пагони зберігають смак плодів рослин, що перетворює їх в оригінальні спеції.
  • Додавання паростків в страви стимулює апетит і підкреслює смак продуктів;
  • Паростки чудово засвоюються організмом, тому їх можна рекомендувати до вживання при всіх складнощах з травленням;
  • Завдяки високій концентрації активних органічних речовин мікрозелень позитивно впливає на імунітет і опірність організму інфекціям;
  • Органічні речовини в складі мікрозелені є сильними антиоксидантами. Вони очищають організм від шлаків і перешкоджають розвитку пухлин;
  • Паростки стимулюють кровообіг, покращують насичуваність органів киснем, знижують рівень холестерину і запобігають серцево-судинні захворювання.

Актуальність бізнесу на мікрозелені

Популярність продукту зростає з кожним днем, а великі підприємства поки не проявляють до нього будь-якого інтересу. Тому продавати його нескладно, а конкуренції практично немає.

Крім того:

  • Виробляти мікрозелень в штучних умовах можна цілий рік. При цьому сезонні коливання вартості продукту незначні;
  • Підприємцю не доведеться думати, як побудувати теплицю для зимового вирощування - мікрозелень відмінно розвивається в будь-якому закритому приміщенні;
  • Врожайність культур досить висока, що дозволяє облаштувати прибуткову ферму на невеликій площі;
  • Технологія проста в освоєнні. Можна почати з вивчення способів, як виростити мікрозелень в банці, а потім перейти до промислових масштабів;
  • Рослини розвиваються дуже швидко. Отримати готовий до продажу продукт можна в середньому за два тижні, що дозволяє проводити десятки циклів в рік;
  • Бізнес вже не вважається екзотикою. Звичайно, в маленькому місті купити набір для вирощування мікрозелені складно, але в інтернеті є все необхідне;
  • Рослини не потрібно пересаджувати, підв'язувати, пікірувати, обрізати, мульчувати, а з поливом і добривом автоматичні ферми справляються і без людини;
  • Мікрозелень коштує дуже дорого, а тому вирощувати її вигідніше, ніж займатися вирощуванням салату Айсберг або інших зеленних культур;

Бізнес має потенціал розвитку. Можна орендувати додаткові приміщення для нових стелажів і включати в асортимент десятки нових видів мікрозелені.

Які види мікрозелені вирощувати?

Одним з переваг даного бізнесу є просто неймовірний асортимент, оскільки виростити мікрозелень у будинку або на фермі можна з насіння практично будь-яких культур - трав, спецій, овочів, зернових і бобових.

Уникати слід тільки пасльонових - картоплі, томатів, болгарського перцю і баклажана. Справа в тому, що їх пагони містять небезпечні токсини - соланін і профіліни.

Також не варто займатися кавунами, динями і огірками - їх паростки просто гіркі.

На щастя, в розпорядженні фермера залишаються десятки інших видів, серед яких:

  • Амарант. Відрізняється цікавим рожевим кольором і легким смаком з ноткою горіха. Підходить для приготування салатів і смузі;
  • Базилік. Має приємний запах спецій і специфічний пекучий смак. Поєднується з м'ясними стравами та салатами, омлетами і супами. Посилює апетит;
  • Брокколі. Соковиті паростки не мають яскраво вираженого смаку. Тому їх додають в холодні супи, смузі і бургери в якості вітамінної добавки;
  • Горох. Володіє свіжим смаком зеленого горошку. Завдяки високому вмісту вітамінів і протеїну може бути як прикрасою салатів, так і окремою стравою;
  • Гірчиця. Характеризується складним пікантним смаком і насиченим ароматом. Підходить для вживання як в свіжому, так і в обробленому вигляді;
  • Гречка. Відрізняється цікавим терпким присмаком. Може бути включена до складу супів і салатів. Містить корисні для серця і судин речовини;
  • Дайкон. Має оригінальний гострий смак і запах стиглих коренеплодів японської редьки. Хрустка зелень добре підходить до салатів і м'ясних страв;
  • Капуста. Містить величезну кількість каротину і аскорбінової кислоти. Зелень краще вживати в свіжому вигляді, в якості інгредієнта для салатів;
  • Конюшина. Містить багато ефірних масел, що додають паросткам специфічний смак і запах. Використовується в складі салатів, соусів і підлив;
  • Коріандр. Відрізняється пряним смаком і різким ароматом. Містить багато ефірних масел, органічних кислот і вітамінів. Підходить для м'ясних страв і салатів;
  • Крес-салат. Свіжі хрусткі паростки надають оригінальний смак супам, соусам і м'ясним стравам. Їх також можна використовувати в бургери замість справжніх листків;
  • Кукурудза. Має ніжний солодкий смак молодого качана і цікавий жовтий колір. Є відмінним гарніром або інгредієнтом овочевих салатів;
  • Льон. Паростки містять величезну кількість жирних кислот і ефірних масел. Їх можна додавати в супи і салати як вітамінний концентрат;
  • Люцерна. Хрусткі пагони відрізняються легким присмаком зеленого горошку. Їх часто додають до риби, овочевих і м'ясних салатів, супів;
  • Міцуно. Паростки японської капусти характеризуються пряним перцевим смаком і гострим ароматом. Вони надають пікантність бутербродів, супів, м'ясних страв;
  • Овес. Має нейтральний смак, але містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів. Його додають в супи, коктейлі і салати;
  • Соняшник. Відрізняється цікавим присмаком, що нагадує стиглі насіння. Є джерелом рослинного білка і незамінних амінокислот;
  • Редис. Характеризується пікантним пекучим смаком і яскравими червоними стеблинками. Його можна додавати в овочеві салати та м'ясні страви;
  • Рукола. За смаком схожа на гірчицю з домішкою волоських горіхів. Надає гостроту і приємний запах страв з м'яса і риби, овочевих і сирним салатів;
  • Буряк. Соковиті червоні листочки поліпшують апетит, тонізують організм і надають оригінальний смак салатів, холодних супів і гарнірів;
  • Соя. Відрізняється ніжним ароматом і підсилює смак супів-пюре, салатів, м'ясних страв. Містить багато амінокислот, знижує рівень холестерину;
  • Сочевиця. Соковиті пагони характеризуються солодкуватим смаком з ноткою прянощі. Сочевиця є оригінальною добавкою до м'ясних і овочевих страв;
  • Шніт-цибуля. Має легкий присмак і запах зеленої цибулі. Пряні паростки з чорними насінням підходять до рибних і м'ясних салатів, гарячих страв і супів;
  • Шпинат. Пряні ароматні паростки містять багато вітамінів і рослинних жирів. Їх додають в овочеві салати, соуси і гарніри;
  • Щавель. Відрізняється легким кислуватим смаком, посилює апетит і тонізує організм. Використовується в складі сирних і овочевих салатів, омлетів, соусів.

При складанні бізнес плану по вирощуванню мікрозелені для обчислення витрат на закупівлю насіння і прогнозування майбутнього врожаю можна керуватися такими показниками:

Назва

Посів, г / м²

Урожайність, г / м²

Термін вегетації, днів

Амарант

65

1450

17

Базилік

40

1600

14

Брокколі

105

2400

12

Горох

750

2000

12

Гірчиця

65

2150

10

Гречка

225

1650

12

Дайкон

180

2000

12

Капуста

80

2400

12

Конюшина

120

600

10

Коріандр

210

1350

20

Крес-салат

80

1850

13

Кукурудза

240

1200

12

Міцуна

150

1000

10

Овес

150

2000

14

Соняшник

1000

2250

8

Редька

160

2450

8

Рукола

100

1000

12

Буряк

200

1750

17

Соя

160

2000

14

Сочевиця

185

1450

15

Шпинат

160

1600

16

Щавель

35

1450

24

Способи вирощування мікрозелені

Як стверджують фахівці, для розвитку паростків досить внутрішніх ресурсів насіння і незначної кількості вологи.

Ця обставина трохи знижує вимоги до середовища і дозволяє запропонувати ряд способів вирощування мікрозелень:

  • В грунті. Для висадки насіння використовують чистий торф або його суміш з садовою землею і піском. Грунт обов'язково дезінфікують, після чого насипають в контейнери або лотки тонким шаром, не більше 3-5 см. При високій щільності посадки запас корисних речовин в ній швидко виснажується, тому землю змінюють щомісяця;
  • У тирсі. Цей спосіб вирощування мікрозелені без землі більш зручний: по-перше, паростки не брудняться грунтом, а по-друге, менша ймовірність появи інфекцій. Тирса потрібна торішня, найдрібнішої фракції. Оскільки  вона погано накопичує воду, грядки доводиться частіше поливати;
  • На марлі або ваті. Для вирощування мікрозелені без грунту дно контейнера вистилають шаром вати товщиною 1-2 см або складеної в кілька разів марлі. Ці матеріали висихають навіть швидше тирси, тому вологість доводиться постійно контролювати, а сам лоток - накривати прозорою кришкою;
  • У банці. Цей спосіб підходить для початківців, оскільки виростити мікрозелень в домашніх умовах в банці можна без праці. Насіння засипають в ємність разом з водою, а після проростання промивають і поміщають назад, але вже без рідини. Потім банку закривають марлею і кладуть на бік, щоб у паростків було більше місця;
  • У гідрогелю. Методика вирощування мікрозелені на гідрогель заснована на здатності цієї речовини утримувати воду. Його занурюють у рідину на кілька годин, а потім поміщають в лоток замість грунту. Насіння просто насипають зверху або прикривають тонким шаром гелю. Більше ніякого догляду за ними не потрібно;
  • На гідропоніці. Ця технологія вирощування мікрозелені передбачає використання безпідставних субстратів - перліту, мінеральної вати, кокосового і джутового волокна. Насіння викладають на поверхню, а підкладку просочують розчином добрив і мікроелементів, що постійно в ньому циркулюють.

Де вирощувати мікрозелень?

Оскільки вирощувати мікрозелень в домашніх умовах можливо тільки при дуже скромних обсягах виробництва, підприємцю доведеться замислитися над пошуком відповідного приміщення для облаштування ферми. Воно повинно знаходитися в місті, по можливості ближче до центру, щоб товар швидко потрапляв до споживачів.

Крім того:

  • Краще використовувати теплий підвал або склад. При вирощуванні мікрозелень в теплиці влітку рослини перегріваються, а взимку - мерзнуть;
  • Багатоярусні стелажі, в яких знаходяться рослини, не займають багато місця, тому площа ферми може бути невеликою - близько 50-80 м²;
  • У приміщенні повинна бути можливість облаштувати кліматичну камеру, ділянку для фасування продукції, що охолоджується склад, темну зону для пророщування насіння;
  • Обов'язкова наявність центрального опалення і водопроводу. Вирощувати пагони без води не можна, а прогрівати ферму взимку калориферами - накладно;
  • Рослинам потрібне інтенсивне провітрювання. Тому навіть при вирощуванні мікрозелені у будинку слід продумати систему вентиляції.

Де взяти насіння мікрозелені?

Серед новачків поширена думка, що для вирощування мікрозелені потрібні якесь особливе насіння, які коштують у кілька разів дорожче звичайних. Насправді переплачувати за них не варто: ніяких принципових відмінностей між пропонованим спеціалізованими фірмами і звичайним посадковим матеріалом немає.

Це дозволяє підприємцю використовувати будь-які доступні способи його отримання:

  • При наявності ділянки землі можна вирощувати рослини і збирати з них насіння самостійно, що стане гарантією чистоти посівного матеріалу;
  • Купити насіння поширених культур можна у фермерів, які займаються вирощуванням в домашніх умовах цибулі, гороху, редиски та іншої зелені;
  • Можна пошукати посадковий матеріал в магазинах для дачників і садівничих центрах. Як правило, тут продаються найбільш поширені культури;
  • Нарешті, можна купити насіння для вирощування мікрозелені в інтернеті. На спеціалізованих сайтах вони коштують дорожче, але вибір тут набагато ширший. Підбираючи посадковий матеріал, слід переконатися в тому, що він не протравлений і не оброблений хімічними стимуляторами росту. На відміну від дорослих рослин, пагони не встигають засвоювати ці речовини, а тому вживати їх в їжу небезпечно.

На що ще потрібно звернути увагу:

  • Упаковка повинна бути щільною і вологонепроникною. Відвологле насіння зазвичай починає проростати або зовсім покривається пліснявою;
  • У посадковому матеріалі не повинно бути комах. Так як мікрозелень під час вирощування не обробляють, пара жучків може знищити весь урожай;
  • Насіння повинні зберігатися в темному прохолодному місці при температурі 3-5 ° С і вологості не більше 10-15%.

Як посадити мікрозелень?

Посів насіння на мікрозелень - це проста процедура, яка не потребує спеціальних знань і навичок.

Фермеру не потрібно культивувати і удобрювати грунт, робити канавки заданої глибини і дотримуватися схему посадки.

Алгоритм посадки виглядає так:

  • Якщо посівний матеріал зібраний самостійно, його перебирають, викидаючи порожні і занадто дрібні насінинки. Також їх калібрують, щоб вони сходили одночасно;
  • Насіння знезаражують безпечними для людини засобами - 0,5% розчином марганцівки, 0,25% розчином соди або 0,02% розчином борної кислоти;
  • Після підсушування їх замочують на добу в стерильній скляній ємності. Для поліпшення схожості можна піддати їх Барботуванню протягом 4-6 годин;
  • Все обладнання, контейнери, інструменти ретельно відмивають і обробляють дезінфікуючими розчинами;
  • У лотки шаром в 3-4 см укладають свіжий грунт або тирсу, а при вирощуванні мікрозелені на гідропоніці - нові мати з субстрату;
  • Насіння рівномірно розподіляють по поверхні і злегка притискають до грунту. Їх не потрібно закопувати або присипати зверху шаром ґрунту;
  • Щільність посадки для дрібного насіння становить 4-6 шт. / См². Більші насіння (соняшник, горох) висаджують з щільністю 2-3 шт. / См²;
  • Поверхня зволожують з пульверизатора. Не можна лити занадто багато води, оскільки дрібне насіння може провалитися в грунт;
  • Лотки накривають склом, прозорим пластиком або поліетиленовою плівкою, після чого переносять в темне тепле місце.

Оскільки вирощувати мікрозелень на гідропоніці ефективніше, ніж в грунті, в промислових цілях бажано використовувати саме цю технологію. Вона включає приготування спеціального мінерального розчину, який буде просочувати мати і постачати рослини поживними речовинами.

Технологія вирощування мікрозелені

Безумовно, кожен вид мікрозелені має свої переваги відносно рівня вологості, температури, освітленості, способу і періодичності підгодівлі - всі ці тонкощі підприємцю доведеться вивчати на практиці.

Але деякі правила догляду за рослинами є універсальними:

  • Оптимальними умовами для вирощування мікрозелені вважають вологість 65-70% і температуру повітря 18-22 ° С. Ці показники не повинні змінюватися;
  • Коли насіння починає проростати, лотки розкривають. Але протягом перших трьох днів вони повинні залишатися в темряві;
  • Після появи паростків на 14-16 годин на добу включають лампи. Інтенсивність освітлення на рівні грунту повинна становити не менше 6000-7000 люкс;
  • Якщо зелень вирощують для прикраси страв, в останні 48 годин освітленість збільшують до 10000 люкс, щоб пагони придбали насичений колір;
  • Протягом 15-20 хвилин щодня камеру знезаражують ультрафіолетовим світлом, що запобігає розмноженню грибків і бактерій;
  • Незалежно від способу вирощування, паростки тричі на день обприскують водою з пульверизатора. На грунті норма поливу складає 4 л / м² за добу;
  • Для запобігання появи грибка рівень вологості строго контролюють, а приміщення провітрюють. Інтенсивність повітрообміну - чотири об’єми на годину;
  • Якщо насіння не вдалося розподілити рівномірно, через пару днів після сходів паростки проріджують, залишаючи між ними інтервали в 4-5 мм.

Як збирати і зберігати мікрозелень?

Залежно від виду культури, придатні до вживання пагони отримують через 8-20 днів після посіву. Важливо не пропустити рекомендований термін зрізання рослин, оскільки при появі другої пари справжніх листків вони стають жорсткими і починають гірчити.

Як проводиться ця операція:

  • При вирощуванні мікрозелень на продаж урожай збирають рано вранці, коли пагони максимально наповнені соком;
  • Рослини зрізують гострим продезинфікованим інструментом - садовими або звичайними ножицями, ножем, секатором;
  • Зріз виконують по можливості ближче до грунту, намагаючись при цьому не забруднити й не пом'яти ніжні паростки. Коріння утилізують, так як їсти їх не можна;
  • Якщо насіння має шкірку (соняшник, зернові), її акуратно знімають з паростків на 8-10 день після сходів; Зібраний урожай миють або відразу укладають в чисті лотки, після чого швидко охолоджують у спеціальній камері до 2-4 ° С;

Піддони ферми очищають від залишків матів і живильного розчину, відмивають і дезінфікують перед посівом наступної партії мікрозелені.

Зрізану мікрозелень можна зберігати не більше тижня в холодильній камері при температурі 2-4 ° С. Але найбільш корисними паростки вважаються в перші 12 годин після збору врожаю. Тому їх бажано в той же день доставити клієнтам, використовуючи для перевезення автомобіль з охолоджуваних кузовом.

Як продавати мікрозелень?

Оскільки виробництво молодих паростків менш поширене серед фермерів, ніж такий бізнес, як вирощування зелені в теплиці, покупці поки не розбещені надлишком пропозицій.

Однак це не означає, що організація збуту не вимагає особливої ​​уваги: ​​перетримані на грядці рослини стають грубими і гіркими, а будучи зрізаними - швидко втрачають товарний вигляд. Тому потрібно рівномірно розподілити строки посіву і домовитися з постійними клієнтами, готовими регулярно замовляти свіжі партії товару.

Які є варіанти:

  • Основними споживачами продукту є заклади громадського харчування. Тут паростки використовують для прикраси страв, додають їх в салати і коктейлі;
  • Розфасовану в лотки і забезпечену етикетками мікрозелень можна віддавати на реалізацію в продуктові магазини і супермаркети;
  • Для економії часу найпростіше реалізувати товар перекупникам і торгівцям, які працюють на оптових базах і міських продуктових ринках;
  • Корисно спробувати домовитися про постачання з розташованими поблизу санаторіями, пансіонатами і іншими оздоровчими організаціями;
  • Якщо є можливість встановити ларьок в багатолюдному місці, варто організувати самостійний продаж мікрозелені в широкому асортименті;
  • Бізнес план вирощування мікрозелені може включати створення сайту для прийому замовлень від оптових і роздрібних клієнтів;
  • Варто створити групу в соцмережі і запрошувати в неї підписників з числа прихильників здорового способу життя. Можна розміщувати рекламу і в інших групах;
  • Нарешті, можна зареєструватися на торгових порталах для фермерів і дошках оголошень. Ці ресурси відвідують як приватні особи, так і підприємці.

Мікрозелень сьогодні вважається одним з найактуальніших продуктів, внаслідок чого технологія її виробництва цікавить підприємливих селян менше, ніж особливості вирощування шпинату або зеленої цибулі на продаж. Однак слід враховувати, що величезний потенціал даного ринку в найближчому майбутньому напевно приверне аграрні холдинги. Тому втрачати час не можна: тільки підприємці, які швидко зорієнтуються в ситуації, встигнуть зайняти вільні ніші і отримати найвигідніших клієнтів.

Наші партнери

Як правильно зберігати цибулю

Цибуля — дуже корисний овоч, який здатний захистити людину від різних хвороб. Але сам він досить...

Бедформер — утворювач гряд

Щоб отримати хорошу грядку для овочів, зокрема картоплі, ягід чи квітів, створено спеціальну...

Чи потрібно десикувати кукурудзу?

Цьогоріч, як втім і у всі попередні роки, збирання врожаю пізніх культур дещо забарилося. Причини...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

4472
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

10362
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

10044
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.