ПРО НАС

Бренд "Агрономія сьогодні" забезпечує різноманітні потреби у веденні аграрного бізнесу, виробництві аграрної продукції для людей, які займаються сільським господарством.

Наша пристрасть - допомогти аграріям заробляти гроші, економити час та збільшувати своє задоволення у фермерському бізнесі.

На сторінках нашого сайту ви завжди знайдете актуальну інформацію з вирощування та захисту рослин. а також безліч іншої інформації, що допоможе вам у веденні бізнесу.

Глива - гриб-сапрофіт, вважає за краще утворювати колонії на підгнилих деревах, високих пнях, на мертвій деревині.

Грибниця утворює «сімейку», тому глива вважається врожайним видом. На одному дереві, ураженому грибницею можна зібрати до 5 кг грибів одночасно, а протягом сезону ще кілька.

Молода глива має приємний смак, щільну м'якоть, невиражений грибний запах. Старіючи, гриби стають волокнистими і жорсткими, особливо біля ніжки. Ці гриби вважаються делікатесом, вони приємні на смак, не вимагають особливої ​​попередньої обробки. Ці гриби не тільки смачні, але й надзвичайно корисні для нашого організму. Тому, в країнах східної Азії, в Європі та Америці глива є стандартом вживання грибної продукції. Технологія вирощування грибів в домашніх умовах нескладна, дотримуючись деякі вимоги агротехніки, можна виростити хороший урожай навіть у себе в ванній кімнаті. Слідуючи рекомендаціям і вказівкам, можна з 1 кілограма міцелію зібрати до 3-х кілограмів грибів. Вирощування гливи в домашніх умовах - кращий варіант для початку. Тому, якщо ви задумалися про власний бізнес, цей гриб для вас.

ЩО Ж ПОТРІБНО, ЩОБ ВИРОСТИТИ ГЛИВИ?

Щоб організувати справу з виробництва гливи, вам необхідно передбачити кілька умов. Цими умовами є наявність відповідного приміщення, якісний міцелій і субстрат.

ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГРИБІВ

Приміщення для вирощування глив має задовольняти деяким вимогам:

  1. Температура в приміщенні повинна бути від 15 до 20 градусів;
  2. Вологість повинна підтримуватися від 80 до 95%;
  3. У приміщенні має бути присутня вентиляція і наявність електрики.

У деяких нотатках можна знайти висловлювання, що гливи можна вирощувати в теплицях. З цього приводу слід зауважити, що вище 25 градусів гливи вже погано плодоносять, тому використання теплиць для вирощування можливо тільки в весняний і осінній час року.

Ідеальним місцем для вирощування грибів, можна назвати підвальне або напівпідвальне приміщення промислових підприємств, овочесховища, колишні пташники і корівники. Вони підходять за розміром, тобто чималі, щоб забезпечити обсяг виробництва. Вам доведеться підвішувати або встановлювати мішки, заповнені субстратом і міцелієм, а для цього потрібно місце. Якщо ви хочете збирати урожай круглий рік, то підійде будь-яке приміщення, в якому ви зможете цілий рік підтримувати рівну температуру і вологість.

Необхідна вологість в приміщенні - від 80%, оптимальна температура 19-25 градусів. При вирощуванні грибів температуру доведеться контролювати, щоб не допустити різких перепадів. Вони пригнічують ріст міцелію. Не обов'язково купувати наддорогу апаратуру, для визначення і контролю температури в приміщенні можна обійтися звичайними побутовими термометрами і гігрометрами. При проростанні плодових тіл гриба, необхідно зволожувати мішок з грибницею, не даючи їм засохнути. Тому в приміщенні повинна бути вода і пристосування для краплинного поливу. Ви можете також взяти будь-який побутовий обприскувач для саду та городу і використовувати його для зрошення, цей варіант для невеликого обсягу виробництва.

Для освітлення використовують флуоресцентні лампи.

Вирощування гливи в домашніх умовах вимагає підсвічування і вентиляції. Приміщення попередньо обробляють, щоб знищити цвілеві гриби і добре просушують. Зазвичай використовують хлорне вапно (від 1 до 5%). Крім того, стіни і підлогу пробілюють гашеним вапном. Краще, якщо для проростання міцелію і вирощування грибів буде два окремих приміщення. У роздільних приміщеннях простіше підтримувати необхідний температурний режим. У виробничому вирощуванні глив на одному квадратному метрі підлоги розміщують до 200 кілограм субстрату. В середньому, кожне приміщення беруть площею по 50м2.

Загальна середня площа для відкриття виробництва вирощування гливи становить 150 м2.

ЖИВИЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ ВИРОЩУВННЯ МІЦЕЛІЮ АБО ЩО ТАКЕ СУБСТРАТ?

У природі міцелій росте на гнилій, перепрілій деревині. У промислових масштабах його вирощують на відходах сільськогосподарського або деревообробного виробництва. Це лузга насіння соняшника, солома, тирса, стебла і качани кукурудзи, папір, очерет тощо. Міцелій буде рости на будь-якому субстраті, що містить целюлозу. Якщо підвести підсумок, то субстратом може стати будь-який чистий і сухий матеріал, який містить целюлозу, добре утримує воду і пропускає повітря.

МІЦЕЛІЙ

Міцелій повинен бути якісним і стерильним. Зараз міцелій продають численні грибні господарства, як правило, це прозорі контейнери або пакети, заповнені білою, кремовою, жовтуватою ущільненою субстанцією з грибним запахом. У міцелії не повинно бути плям, схожих на цвіль, зеленого або чорного кольору. Це означає, грибниця не годиться для закладки.

Основні витрати завжди припадають на закупівлю якісного міцелію (близько 40% всіх витрат на виробництво). На цьому не можна економити. Від якості міцелію залежить ваш подальший урожай. Успішне вирощування глив в домашніх умовах - результат придбання якісного посадкового матеріалу.

ФОРМУВАННЯ ГРИБНИХ БЛОКІВ

Щоб виростити гливу в домашніх умовах потрібно підготувати субстрат. Технологія вирощування грибів в домашніх умовах допускає використання будь-якого матеріалу натурального походження, з вмістом целюлози. Його подрібнюють і обробляють термічно.

Тирса, лузга, солома тощо запарюють окропом і залишають остигати до кімнатної температури. Так вбивають сторонні спори грибів, бактеріальні гнилі та інше. У воді субстрат знаходиться близько трьох годин, потім масі дають стекти, по можливості віджимають. Вона повинна бути вологою, але не мокрою. Якщо стиснути руками, рідина не повинна виділятися: тепер суміш готова до закладки в мішки.

Температура субстрату в цей момент повинна становити 20-26 градусів. Щоб підвищити врожайність додають різні стимулятори росту міцелію. Рідку добавку вносять в субстрат безпосередньо перед закладкою в мішки, порошкову додають на етапі охолодження гарячої води (близько 40 градусів).

Якісний міцелій можна зберігати вдома до 3 місяців, в холодильнику при температурі +4 градуси. Для закладки в субстрат міцелій подрібнюють прямо в мішку, в якому він знаходиться. Якщо ви дістали міцелій з холодильника, перед закладкою необхідно, щоб він нагрівся до температури, в якій буде відбуватися процес. Інакше різниця температур негативно позначиться на зростанні міцелію.

Субстрат роблять в рукавичках, інструментами, які пройшли попередню термічну обробку. У ваших інтересах не допустити потрапляння різних паразитів в посадковий матеріал. Додають міцелій в мішки з розрахунку 150-180 грам міцелію на 7-8 кілограм субстрату. Суміш перемішують, в результаті вийшов один грибний блок.

Таких блоків можна зробити стільки, скільки дозволяє ваше приміщення і наявність матеріалів.

Поліетиленові мішки ідеально підходять для вирощування грибів. Вони недорогі, зіпсовані легко замінити і не шкода викинути.

За останніми спостереженнями, урожай рясніший в темних мішках. До речі, деякі використовують для цих цілей чорні мішки для сміття, тільки в два або три шари. Мішки з сумішшю зав'язують і залишають на добу в приміщенні.

Приблизно через добу в стінках мішка роблять розрізи або хрестоподібні надсічки розміром на відстані 20 см один від одного. Через них буде проростати плодове тіло гливи. Мішки з заселеним міцелієм розставляють або підвішують вертикально.

Перша причина - грибницю потрібно забезпечити вологою, повітрям і світлом; друга - більша поверхня грибної грядки - більший вихід грибів; третя - складальник повинен мати доступ до мішка.

Грибну грядку під час плодоношення бажано не чіпати, будь-які механічні пошкодження затримають процес. Тому вам доведеться продумати систему розміщення і фіксації мішків в зручному для вас порядку. Обов'язкові умови - мішки потрібно зафіксувати і не ставити безпосередньо на підлогу, залишивши відстань 20-30 см. У період інтенсивного росту на землі накопичується вуглекислий газ, який заважає розвитку міцелію.

ВИРОЩУВАННЯ ГЛИВИ: ПЕРІОД ІНКУБАЦІЇ І КУЛЬТИВАЦІЇ

РОЗВИТОК (ІНКУБАЦІЯ)

Наступний етап - проростання грибниці. Температура - в момент проростання оптимальна - 21-22 градуси.

  1. Усередині грибниці температура завжди вище на 2-3 градуси. Це найкраща температура для прискореного росту міцелію.
  2. Освітлення не потрібно.
  3. Провітрювати приміщення не рекомендують, якщо тільки не буде різких температурних стрибків.
  4. Зволожувати блоки в цей період не потрібно. Необхідно координувати загальну вологість приміщення на рівні 65-85%. Зробити це можна за допомогою побутового зволожувача повітря.

Повне заростання субстрату відбувається від 14 до 20 днів. За цей час вам доведеться контролювати тільки температурний режим і вологість, не допускаючи різких перепадів.

ПЛОДОНОШЕННЯ

Повністю зарослий блок починає плодоносити.

З надсічок показується наріст. Це тіло гриба.

Режим догляду за блоком змінюється:

  1. Зволоження - підтримують постійну вологість, блоки з грибницею щодня обприскують водою. У момент плодоношення вологість не повинна падати нижче 80%, інакше грибниця почне підсихати, підвищення вологості до 100% призведе до прискореного розвитку цвілевих грибів. Слідкуйте за тим, щоб на дні мішка не накопичувалася вода, проткніть додаткові отвори, не можна допустити розвиток цвілі.
  2. Приміщення доведеться інтенсивно провітрювати, знижуючи кількість вуглекислого газу. Освітлення - флуоресцентні лампи. Норма освітлення 1 лампа на 20 квадратних метрів, 8 годин на добу. Освітлення необхідно для правильного формування плодових тіл, при нестачі світла вони витягнуться. Якщо в приміщенні є вікна, доведеться частину з них зафарбувати або закрити, імітуючи лісову тінь.
  3. Температура - 19-20 градусів. Ідеальна температура для формування врожаю. Скачки температури в будь-яку сторону призводять до зниження плодоношення.

Від часу проростання плодового тіла в отвір мішка до зрізання проходить близько двох тижнів. Гриби краще не зрізати, а викручувати, так як зрізи - живильне середовище для розвитку цвілі. Обов'язкова умова в цей період - складальник врожаю повинен працювати в чистому захисному одязі, в масці або респіраторі, а також гумових чоботях, щоб захистити грибницю від зараження і захиститися від потужного алергену - грибних спор. Основний урожай збирають на першому етапі плодоношення, це приблизно 60% усього врожаю, що дасть ваш блок. Після нього блоки оглядають, видаляють уражені пліснявою і підозрілі.

Наступна хвиля врожаю приблизно через два тижні. На неї припадає близько 20% врожаю. Третя хвиля - ще через два тижні.

Якщо ви вирощуєте гливу для продажу, на цьому етапі всі блоки доведеться замінити свіжими, інакше виробництво стане нерентабельним. Для домашніх потреб блок може плодоносити до півроку.

До початку власної справи, спробуйте виростити гливи в домашніх умовах, оптимізуйте догляд, методом проб і помилок ви прийдете до власної технології, як вирощувати гливи в домашніх умовах в мішках.

Наші партнери

Як правильно зберігати цибулю

Цибуля — дуже корисний овоч, який здатний захистити людину від різних хвороб. Але сам він досить...

Бедформер — утворювач гряд

Щоб отримати хорошу грядку для овочів, зокрема картоплі, ягід чи квітів, створено спеціальну...

Чи потрібно десикувати кукурудзу?

Цьогоріч, як втім і у всі попередні роки, збирання врожаю пізніх культур дещо забарилося. Причини...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

4472
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

10362
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

10044
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.