Напрям засобів захисту рослин природного походження та біо­стимуляторів росту набуває дедалі більшої популярності та зацікавленості з боку українських аграріїв. Протягом останнього десятиріччя на нашому ринку були переважно продукти локального виробництва часто із суперечливою ефективністю та якістю. Наразі ситуація змінюється, адже до розвитку сегмента біологічних продуктів активно долучилися мультинаціональні хімічні компанії.

Причиною цього є заборона в країнах ЄС багатьох діючих речовин та суворіші обмеження щодо їх залишків у продукції. Очікується розширення цього переліку й надалі, що значно обмежить вибір ефективних засобів захисту рослин хімічного походження. Своєю чергою, це спонукає аграріїв шукати альтернативні рішення для збереження врожаю, якими і можуть стати засоби захисту біологічного походження та біостимулятори росту. З огляду на європейський курс нашої країни згодом і ми можемо постати перед подібними труднощами, тому вже нині потрібно вивчати досвід інших країн щодо інтеграції продуктів біологічного походження в комбіновані схеми захисту, що допоможе легше адаптуватися до нових умов.

На сьогодні в Україні вже досить широко представлено продукти біологічного походження, насамперед ідеться про біостимулятори росту. Тож сконцентруємося саме на цьому типі продуктів, адже у спеціалістів господарств дуже часто виникають слушні запитання щодо особливостей та ефективності їх застосування. Однак через те, що значна кількість таких продуктів і досі є недостатньо вивченими та перевіреними в польових умовах, відповідей на деякі запитання ми часто не отримуємо.

Отже, що таке біостимулятори росту?

Біостимулятори росту — це речовини чи мікроорганізми, які застосовують для підвищення стійкості рослин до абіотичного стресу, покращення ефективності живлення рослин та якості кінцевої продукції. Чи не найважливішим напрямом використання біостимуляторів є зменшення втрат урожаю внаслідок дії абіотичного стресу, а саме: дефіциту вологи, несприятливого температурного режиму, сонячної радіації, засолення. Крім того, біостимулятори доволі часто застосовують для зменшення стресу та фітотоксичності в рослин після обробки засобами захисту рослин, наприклад гербіцидами або багатокомпонентними баковими сумішами. У наших реаліях саме такий напрям застосування біостимуляторів є найпоширенішим, тимчасом як практика їх застосування задля зменшення втрат урожаю внаслідок впливу абіотичного стресу перебуває на стадії розвитку.

Найчастіше фермери цікавляться, чи можна додавати біостимулятори росту у бакову суміш з гербіцидами для зменшення їх фітотоксичного впливу, та чи не впливає таке застосування біостимулятора-антистресанта на ефективність останніх? Відповісти на ці запитання можна тільки шляхом тривалих досліджень ефективності препаратів. Саме у цьому і криється суттєва різниця між масою маловідомих продуктів невідомого виробництва та справді ефективними й перевіреними продуктами, що пройшли через тривалі випробування і покращення.

Компанія «Сингента» витрачає значні ресурси для створення нових, справді ефективних продуктів, більше з тим, і далі їх вивчає в різноманітних умовах навіть після виведення на ринок, щоб дати відповіді на запитання виробників і порекомендувати найефективніший спосіб чи норму використання продукту для вирішення конкретного завдання.

У сезоні 2023 року на ринку України була представлена новинка — біостимулятор-антистресант для польових культур Квантіс®. На ринку України цей продукт новий, проте вже накопичено тривалий досвід застосування Квантіс® у світі. Триває і подальше вивчення впливу цього продукту на метаболізм рослин в умовах стресу, зменшення втрат урожаю і збереження його якості. Одним із питань щодо Квантіс®, які виникають найчастіше, було саме питання про можливість його використання в бакових сумішах із гербіцидами для зменшення фітотоксичного навантаження та про вплив на їх ефективність.

Ми вивчали це питання протягом кількох років і хочемо поділитися з вами отриманими результатами.

Зменшення фітотоксичного впливу

Нижче наведено результати дослідів, де продемонстровано зменшення наслідків фітотоксичного впливу на соняшник одного з найпоширеніших на цій культурі грамініцидів з діючою речовиною хізалофоп-П-етил.

Досліди закладали у 2021–2022 роках на базі дослідної станції, що розташована в с. Агрономічне Вінницького р-ну Вінницької обл. Гербіцид у варіантах досліду використовувався в дещо вищій, ніж рекомендовано, нормі для гарантованого отримання фітотоксичного впливу. Гербіцид вносили у фазу 8 листків. Обліки фітотоксичності здійснювали на 7-й, 10-й та 14-й день після обробки (рис. 1). Як бачимо, найвищий рівень фітотоксичності (деформація листків) спостерігався на 10-й день після обробки у варіанті, де вносили тільки гербіцид, — 48%. У варіанті досліду, де було використано послідовну обробку (спочатку гербіцид із нормою 1,3 л/га у фазу 8 листків, а через три дні — Квантіс® із нормою 2,0 л/га), рівень фітотоксичності в середньому становив 21% (рис. 2).

Рис. 1. Оцінка фітотоксичного впливу на культуру

Рис. 2. Рослини, оброблені тільки гербіцидом (ліворуч), та послідовне застосування гербіциду й Квантіс® (праворуч)

Також вдалося проаналізувати результати врожайності (рис. 3). Згідно з отриманими даними, спостерігалося вірогідне зниження врожайності у варіанті, де застосовували тільки гербіцид, порівнюючи з контрольною ділянкою. Тимчасом як у варіанті досліду з послідовним застосуванням гербіциду та Квантіс® через менший фітотоксичний вплив показник урожайності на стандартну вологість був вищим.

Рис. 3. Урожайність (ц/га) по варіантах досліду

Отже, з наведеної вище інформації можна дійти висновку, що застосування Квантіс® дозволяє зменшити фітотоксичний вплив ЗЗР на культуру, допомагає швидше відновити ріст і розвиток рослин, що зрештою позитивно впливає і на показники врожайності.

Аналогічні дані було отримано й на кукурудзі, де Квантіс® застосовували за схожою схемою після застосування гербіцидів групи 2,4-Д.

Вплив на ефективність гербіцидів

Дослід було закладено 2023 року на соняшнику, до схеми було додано варіанти із застосуванням найпоширеніших страхових гербіцидів, що використовують на цій культурі (трибенурон-метил, аклоніфен, галауксифен-метил, імазамокс + імазапір), а також вказані варіанти в баковій суміші з Квантіс® у нормі 2,0 л/га. Норма виливу робочого розчину — 200 л/га. Основним цільовим об’єктом для тестування гербіцидної ефективності була лобода біла. Ефективність оцінювали на 8-й, 14-й та 28-й день після обробки, яку проводили у фазу 6 листків
(8 червня 2023 року).

Результати обліків ефективності наведено на рис. 4.

Рис. 4. Ефективність по варіантах досліду проти лободи білої

Так, згідно з результатами проведених обліків на 8-й, 14-й та 28-й день після обробки не спостерігалося суттєвої різниці в контролі лободи білої по варіантах досліду як із гербіцидами в чистому вигляді, так і з додаванням Квантіс®, що було підтверджено статистичним аналізом даних.

Наведені результати дозволяють дійти висновку, що Квантіс® можна застосовувати в баковій суміші з гербіцидами для зменшення їх фітотоксичного впливу без втрати ефективності (лобода біла).

Усі випробування, описані вище, демонструють, що з Квантіс® ми можемо бути впевненими в отриманні бажаного результату, адже це продукт з перевіреною ефективністю, що вже завоював довіру виробників по всьому світі.

Паспорт препарату

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39137
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27696
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14582
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.