Вкрай небагато сільгоспмашинобудівних компаній у світі можуть порівнятися таким стрімким розвитком, який здійснила LEMKEN за останні кілька років. Окрім якісного оновлення власної лінійки машин й агрегатів німецький виробник додав до своєї структури компанії, що пропонують передові продукти

Яскравим прикладом цього стало додавання до лінійки LEMKEN унікальних просапних культиваторів Steketee, які відтепер пропонують у фірмовому блакитному забарвленні. Наступним кроком стала інтеграція посівних комплексів Equalizer, що мають, без перебільшення, дивовижні можливості.

Цікаво, що ці сівалки з Південно-Африканської Республіки одними з перших почали експортувати саме в Україну. Свого часу виробник організував престур для групи наших аграріїв, і люди звернули увагу, як ці машини вдало поєднують точність і продуктивність висіву, а також виняткову конструктивну надійність. Вони буквально сіяли ледь не в суцільне каміння й усе одно давали чудовий результат! Відповідно, понад десять сівалок Equalizer придбали вітчизняні фермери. І, зокрема, успішний їх досвід використання в Україні став одним з аргументів, що спонукав керівництво LEMKEN придбати компанію Equalizer, — розповідає генеральний директор «Лемкен-Україна» Артем Калашнік.

Що потрібно українському фермеру від посівної машини? Це речі відомі: точно покладене насіння в ґрунт на високій швидкості, відмінне копіювання поверхні, потужні сошники, ефективне закладення твердих і сухих добрив та можливість заощаджувати ресурси.

________________________

НАГОРОДА

СРІБНА МЕДАЛЬ LEMKEN

Це система iQblue tool monitoring, яка отримала срібну медаль Agritechnica 2023. Система камер стежить за лемешами культиватора й автоматично записує їх поточний стан під час розвороту на поворотній смузі. Програмний алгоритм оцінює стан лемешів, який потім відображається на терміналі ISOBUS за допомогою системи світлових індикаторів. Повністю зношені робочі органи відображаються червоним кольором, пошкоджені — жовтим, а неушкоджені — зеленим. За допомогою цієї інформації система розраховує не лише подальше зношення робочих органів, а й час, коли заміна має сенс.

________________________

Це все забезпечують сівалки Equalizer. Ви можете обрати модель на 8, на 16 чи на 24 рядки, до того ж місткість бункерів для міндобрив становитиме від 4500 до 8100 літрів! Можна давати і гранули, і рідкі добрива, навіть два види рідких добрив одночасно. Це нині дуже актуально, бо українські фермери прагнуть оптимізувати витрати, підвищуючи ефективність унесення діючої речовини. Цьому сприяє і оснащеність сівалок Equalizer технологіями точного землеробства Precision Planting. Більшість завдань тут прораховує електроніка: від притиску сошника до вимкнення секцій, що забезпечує оптимальну витрату ресурсів та якісний висів. І до того ж це машини із супернадійною конструкцією, — стверджує Артем Калашнік.

За його словами, вже наступної весни в Україні очікується демонстрація можливостей сівалок Equalizer, зокрема найбільшої 24-рядної моделі.

Німецький виробник не забув і про свій власний високоефективний обробіток, представивши нове покоління посівних комплексів Solitair DT із максимальною робочою шириною вже не 6, а 9 м! Сівалка працює з міжряддями на 12,5 та 16,7 см, а основні налаштування здійснюються за допомогою гідравліки. Наявність відразу чотирьох розподільчих «грибків» дала змогу утримати точність висіву насіння на високій швидкості.

Тут варто зазначити надзвичайно місткий бункер для насіння і добрив місткістю 5100 л, який можна розділити під потреби замовника. Доступним є вибір місця і способу внесення добрив, а також широкий спектр додаткових елементів для покращення роботи. В конструкції Solitair DT можна встановити коротку дискову борону для попереднього обробітку, спеціальні розрізні диски під кожен сошник або ж фронтальний коток, — розповідає генеральний директор «Лемкен-Україна».

Розповідаючи про інші новинки LEMKEN на Agritechnica 2023, слід наголосити, що, з одного боку, компанія представила абсолютно нові продукти, а з іншого — й далі вдосконалює популярні серед фермерів моделі, які успішно працюють, зокрема, в багатьох українських господарствах.

Як перспективне інноваційне розроб­лення LEMKEN ви­окремимо штригельну модель Thulit, озброєну новим 4-балковим 8-мирядним зубовим штригелем. Німецький виробник установив тут гідравлічну систему регулювання тиску робочих органів, що спрощує налаштування зубців, а головне — дає змогу працювати максимально тонко по сходах, не пошкоджуючи їх. Тут наявна ідеальна система копіювання поверхні ґрунту, а гідравліка дає змогу «вимикати» окремі секції, запобігаючи подвійному обробітку.

До того ж зубці розташовано з проміжком 31,25 мм, що запобігає закорковуванню конструкції. Самі зубці можна замінити в разі потреби буквально за лічені секунди.

Розвивається й лінійка унікальних міжрядних культиваторів Steketee, які відтепер уже пропонують у фірмових кольорах LEMKEN та виробляють на нещодавно збудованому німецьким виробником спеціальному заводі. Зокрема, ці культиватори пропонують із фронтальними баками для рідких добрив обсягом 1100 або 1500 л.

Клієнт може замовити будь-який функціонал під свої потреби — з різною кількістю форсунок, різним їх розташуванням та навіть зі шлангочками для прикореневого поверхневого внесення рідких добрив, — розповідає Артем Калашнік.

Неабиякий попит серед українських аграріїв мають короткі дискові борони Rubin, які можна побачити на кожному другому полі в Україні. На Agritechnica 2023 LEMKEN привезла нову модифікацію цього агрегата з 10-метровою робочою шириною (!). Нагадаємо: раніше максимальна ширина Rubin досягала 7 м.

Була вдосконалена вся конструкція Rubin. Скажімо, 10-метрова модель перетворилася на суцільну конструкцію, що розвертається на котках із посиленими підшипниками. Всі робочі органи мають дубльовану автоматичну систему захисту від перевантажень, — зазначає Артем Калашнік.

Додамо, що оновлену лінійку Rubin 10 пропонують із різними варіантами агрегатування з трактором у діапазоні робочої ширини від 3 до 10 м. Ці короткі дискові борони оснащено потужними дисками діаметром 645 мм та здатні обробляти ґрунт на глибину до 15 см.

Істотні оновлення отримали й надзвичайно популярні в Україні стерньові культиватори Karat. Як уже раніше анонсовано, на зміну Karat 9 прийшли покращені Karat 10 із робочою шириною від 3 до 7 м.

Тут дуже багато вдосконалень, починаючи з нової рами й закінчуючи оптимізацією розташування робочих органів. Лапи установлено так, щоб уникнути бокового зміщення культиватора. Ззаду стоять спеціальні диски для вирівнювання гребенів землі. До того ж доступними стала низка корисних опцій, серед яких, наприклад, установлення батареї дисків перед лапами для додаткового подрібнення соломи на полі, — розповідає Артем Калашнік.

Відповідно, нове покоління Karat ще краще оброблятиме ґрунт на глибину 35 см (глибше, ніж попередні модифікації), а його конструкція стала ще більш пристосована до роботи за складних умов, наприклад, по рештках кукурудзи. Цьому сприяє, зокрема, розташування лап зі значним проміжком на трьох балках, що, з одного боку, гарантує 100-відсоткове перекриття оброблюваної площі, а з іншого — унеможливлює закорковування конструкції. Ну, і вишенька на торті — усі регулювання глибини тут провадять із кабіни трактора гідравлічним способом. Своєю чергою, вирівнювальні диски хоч і регулюють вручну, але тільки один раз. Далі, мірою зміни робочої глибини, вони підтягуватимуться автоматично.

Нагадаю також про подвійну систему захисту робочих органів, яка базується на поєднанні пружинної підвіски та зрізного болта. У 99% надмірних навантажень, наприклад, у разі наїзду на камінь спрацьовує підвіска — лапа відхиляється назад і повертається у вихідне положення. Але якщо в ґрунті трапиться щось дуже вже складне, то просто лусне болт, і робочий орган можна буде повернути назад, вкрутивши новий болт, — пояснює Артем Калашнік.

Додамо, що практично всі ґрунтообробні агрегати LEMKEN можуть оснащатися додатковими механічними та електронними рішеннями, які підвищують ефективність роботи та розширюють функціонал. Це можуть бути, скажімо, зручні міні сівалочки, обсягом до 500 л, спроможні висівати дрібнонасінні культури під час обробітку ґрунту, заощаджуючи кількість проходів техніки. Або ж такі системи, як OptiTrack, що оптимізують співвідношення ваги агрегата з трактором на задній навісці, знижуючи коефіцієнт буксування та витрату пального.

LEMKEN також пропонує електронні рішення, які дають змогу не просто вести точний облік оброблених площ, а й показують власнику компанії, на яких ділянках полів і на яку глибину було здійснено обробіток ґрунту. Тобто найманий працівник уже не зможе «нагнати» собі норму виробітку шляхом виглиб­лення робочих органів.

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39133
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27691
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14578
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.