Сьогодні усі види мінеральних добрив для живлення посівів коштують дуже дорого, надто ж у порівнянні із низькими цінами на зерно. Передусім мова йде про NPK, але при цьому не варто забувати і про мезо- та мікроелементи, від яких безпосередньо може залежати стійкість рослин до стресів та фінальна врожайність.

Зокрема, практично всі поля в Україні вимагають додаткового внесення сірки, яку раніше постачала буквально з повітря розвинена важка промисловість. Критично не вистачає таких важливих для розвитку рослин мікроелементів як бор, молібден та цинк.

Сучасні дослідження, здійснені у провідних агрокомпаніях України, показують, що відсутність одного або двох мікроелементів у достатній кількості може спричинити відчутні втрати обсягу та якості врожаю. Це нестача цинку на кукурудзі, сірки – на ріпаку, бору – на цукрових буряках, бору, молібдену та кобальту – на сої.

Причому різниця в урожайності на різних полях може чітко корелюватись із забезпеченістю посівів конкретними мікроелементами. Це вкотре доводить, що ніяким додатковим внесенням азоту чи фосфору не можна досягти підвищення врожайності, якщо існують прогалини в забезпеченні посівів мезо- та мікроелементами.

____________________

Магній критично необхідний у білковому та вуглеводному обміні. Цей мезоелемент входить до складу хлорофілу, який руйнується за нестачі магнію

____________________

Магній критично необхідний у білковому та вуглеводному обміні. Цей мезоелемент входить до складу хлорофілу, який руйнується за нестачі магнію. Його внесення допомагає запобігти хлорозу. Нестача магнію проявляється у пожовтінні прожилків листя та у відчутному зниженні врожайності.

Нестача сірки провокує слабке зростання рослин та передчасне пожовтіння листя. Сірка вносить до складу багатьох білків, амінокислот та вітамінів, і є буквально незамінним мезоелементом для рослин.

Бор сприяє росту рослин, оскільки повністю контролює поділ клітин та формування клітинних стінок. Нестача цього мікроелемента може призвести до відмирання точки зростання та зниження кількості насіння.

Бор взаємопов'язаний з іншим ключовим мікроелементом – цинком, який регулює процеси обміну клітин рослин. Нестача цинку провокує зменшення площі поверхні листя, що у свою чергу уповільнює процеси фотосинтезу.

Достатня кількість молібдену є критичною при азотному обміні, і його нестача прямо впливає на втрату врожаю. У такому разі жодні додаткові дози азоту не можуть допомогти вирівняти ситуацію. Також молібден сприяє активному розвитку кореневої системи рослин.

Від кобальту безпосередньо залежить вміст рослинних жирів та цукрів. Цей мікроелемент необхідний в окислювально-відновних реакціях. Крім цього, забезпеченість кобальтом сприятливо впливає утворення хлорофілу в листі. Його внесення дуже важливе на сої, оскільки кобальт сприяє засвоєнню азоту з повітря.

Нікель активує ряд ферментів, необхідні життєдіяльності рослин, крім того, бере участь у низці специфічних необхідних реакцій.

____________________

За можливості бажано здійснювати нанесення мікродобрив, так звану інкрустацію, безпосередньо на насіння. Що, зокрема, широко практикується на сої

____________________

Тому за можливості бажано здійснювати нанесення мікродобрив, так звану інкрустацію, безпосередньо на насіння. Що, зокрема, широко практикується на сої, посівний матеріал якої може оброблятися іннокулянтами з додаванням бору, кобальту та молібдену.

На сьогоднішній день найбільш поширеним способом внесення мікроелементів стає позакореневий – з використанням обприскувачів, що дозволяє рослинам впродовж обмеженого періоду часу продуктивно засвоювати корисні речовини з робочого розчину. Наразі існує стійка тенденція, підкріплена позитивним досвідом, внесення мікроелементів не тільки у вигляді солей, а й у набагато більш легкозасвоюваній формі – хелатній.

Хелати – це поєднання амінокислот з іонами неорганічних елементів. Хелатизовані мікроелементи засвоюються листовою поверхнею рослин значно швидше та повніше порівняно з розчинами солей.

Бажано, щоб у кожному господарстві була створена технологічна карта внесення мікроелементів, яка має враховувати: а) особливості живлення кожної культури; б) етапи вегетації з піковими моментами потреби окремих мікроелементах; в) дані аналізу ґрунтів на полі.

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39154
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27708
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14590
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.