Зміна клімату й потреба в оптимальному використанні вологи диктує умови для аграріїв змінювати технології обробітку ґрунтів. Безумовний пріоритет серед них належить технології мінімального обробітку ґрунтів, що нині мають широкий спектр технічних можливостей для практичного застосування. Одними з яких є технологія strip-till і verti-till. Тому дуже актуальною була демонстрація агрегатів для цих технологій компанією «УАПК» на польовій демонстрації «Битва агротитанів — 2023», що відбулася нещодавно на Київщині

Strip-till від KUHN

Технологія strip-till від KUHN спрямована на досягнення високих результатів урожайності та зменшення витрат ресурсів. У технології strip-till збереження вологи відбувається внаслідок обробітку тільки конкретної ділянки ґрунту — смуги завширшки 30 см із міжряддям 70 см. Більша частина пожнивних решток лишається необробленою на поверхні поля, і цим зменшується випаровування вологи. Під час нарізання смуги добрива закладають безпосередньо в рядок. А вже потім за допомогою точного сигналу GPS здійснюється сівба у ці рядки.

KUHN Krause Gladiator 1210

Розглянемо конструкцію робочої секції агрегата Krause Gladiator 1210.

Першим у роботу вступає прорізний диск діаметром 630 мм. Це — один із найбільших прорізних дисків у подібних агрегатів на ринку України. Його функція — перерізати пожнивні рештки й полегшити відкривання борозни. З лівого й правого боків від цього диска встановлено диски-ромашки. Їхня функція — розгорнути пожнивні рештки й скинути їх у міжряддя. Особливість цього розгортача ряду полягає в тому, що ліворуч і праворуч кожен диск плаває окремо і незалежно. На диску встановлено довантажувачі. Їх можна як знімати, так і додавати. Таким чином регулювати притискне зусилля на цей диск.

Наступний робочий орган — лапа, що безпосередньо розпушує смуги. За лапою встановлено пластини й дві трубки для внесення добрив: одна трубка для рідких, друга — для сухих добрив. Особливість також полягає в тому, що завдяки прямокутним отворам кожна трубка може рухатись уверх-униз незалежно одна від одної. Глибину закладання добрив також можна регулювати, незалежно від глибини обробітку ґрунту. Агрегат обробляє ґрунту на глибину від 15 до 30 см, а добрива можна вносити на 17,5–27,5 см.

Потім у роботу вступає диск, функція якого полягає в тому, щоб під час розпушування лапою ґрунт не висипався у міжряддя. Інша його функція — нагортання в рядку так званої шапки. З осені до весни вона вляжеться й буде рівною — поверхня ґрунту готова до сівби.

Фінішний робочий орган, установлений на агрегаті, — це ланцюговий коток. Його особливість в тому, що коли нагортаємо певну «шапку» в рядку, то ланцюг під час руху подрібнює грудки й охоплює цю «шапку» і зберігає її профіль. Опційно є можливість установити трубку замість цього ланцюга, і коток перетворюється із ланцюгового на трубчатий. Це може бути доцільно для внесення безводного аміаку, щоб сильніше закрити цю борозну й аміак не втрачався, або під час весняного обробітку, щоб підтягнути вологу.

Особливості компонування агрегатів KUHN Krause Gladiator

Агрегати KUHN Krause Gladiator можуть бути як навісними, так і причіпними з різною кількістю рядків. Причіпний агрегат має на шасі бочку для сухих добрив місткістю 5200 л. Чим зручно мати велику бочку? Непотрібно на полі тримати навантажувач, транспорт із добривами. Зранку засипали й до вечора йому цих добрив вистачить.

Продуктивність 8-рядного KUHN Krause Gladiator становить у середньому 45 га за робочу зміну.

Verti-till — вертикальний обробіток ґрунту

Особливість роботи агрегатів для вертикального обробітку ґрунту полягає в тому, що після їхнього проходження стерня не лише лишається на поверхні ґрунту, а ще й додатково подрібнюється і розподіляється. Важливо рівномірно вкрити всю поверхню поля пожнивними рештками для досягнення максимального збереження вологи. Агрегати KUHN Krause Excelerator XT 8010 та Mandako Twister називають машинами для вертикальної обробки ґрунту. Пояснити принцип їхньої роботи можна так. Диск стоїть із мінімальним кутом атаки або взагалі абсолютно прямо, завдяки цьому лезо рухається у вертикальній площині. Тому й називається вертикальний обробіток.


Таким чином, коли клин леза вертикально входить у ґрунт, шари ґрунту розсуваються в сторони, а не вверх-вниз, коли лезо рухається горизонтально (оранка, дискування, культивація). Відповідно, два сусідні диски затискають ґрунт між собою. Унаслідок обертання диска підкидаємо його вверх, і він без перевертання падає на своє місце. Завдяки цьому ґрунт після падіння на місце розпушений. Однак унаслідок того, що перевертання не відбувається, всі пожнивні рештки лишаються зверху. У результаті капілярну сітку зруйновано й вологу закрито. А більша кількість пожнивних решток, які лишаються зверху, запобігають перегріванню ґрунту й запобігають швидкому випаровуванню вологи.

KUHN Krause Excelerator XT 8010

Агрегат KUHN Krause Excelerator XT 8010 забезпечує універсальний догляд за ґрунтами.

Агрегат оснащено перевіреними дисками Excalibur VT діаметром 560 мм. Диски Excalibur VT мають характерні зубчасті краї й працюють із захопленням і зрізом стерні, лишаючи рівномірно подрібнені рештки. Ця ексклюзивна конструкція з 32 зубами легко проникає в ґрунт і нарізає його невеличкими грудками. Профіль диска забезпечує ефект самозаточування.

Між передньою і задньою батареями дисків установлено граблину для покращення рівномірності розподілення пожнивних решток.

За задньою батареєю дисків встановлено спеціальні зірочки, які призначено для додаткового механічного пошкодження стебла. Зірочки розплющують стебла кукурудзи й вдавлюють їх у ґрунт. Завдяки покращенню контакту решток із ґрунтом біота швидше починає взаємодіяти з рештками. Проте рештки лишаються на поверхні поля. Ступінь притискання зірочок регулюється гідроциліндром.

Фінішним інструментом агрегата EXCELERATOR є планчатий коток, що вирівнює поверхню поля й насичує верхній шар ґрунту киснем.

Mandako Twister

Ще один агрегат для вертикального обробітку ґрунту Mandako Twister має ширину захвату 6,1 м і потребує близько 300 кінських сил для роботи. Його добова продуктивність становить у середньому 8,7 га/год. Витрата пального — 6,5–7 л/га. Для будь-якого агрегата вертикального обробітку ґрунту важлива швидкість. Робоча швидкість цієї машини — від 14 км/год. Бажано взагалі працювати на швидкості 16 км/год, можливо, навіть на 18 км/год, якщо дозволяє трактор. Це потрібно для ефективного перерізання пожнивних решток, тобто треба протиріз. Якщо агрегат буде рухатися з недостатньою швидкістю, пожнивні рештки вдавлюватимуться в ґрунт. А щоб їх ефективно перерізати, потрібно забезпечити велику швидкість руху агрегата в полі.

Унікальність цієї машини в тому, що вона ввібрала в себе переваги батарейного розташування дисків і розташування дисків на індивідуальній стійці. Тут так званий проміжний варіант, бо два диски змонтовано на одній стійці. Всередині встановлено пружину, і стійка таким чином працює, внаслідок чого досягається, так би мовити, ефект відбійного молотка.

З тим досягається також захист, якщо є якась перешкода, то підіймається лише два диски, а не вся батарея. Але внаслідок того, що тут розташовано по два диски, це дає можливість якісно вирівняти поверхню ґрунту. Це — Єдиний на ринку агрегат, що пропонує таку компоновку й вона ввібрала в себе переваги як батареї, так і індивідуальної стійки. Також із переваг такої компоновки — заміна диска або підшипника. Щоб замінити диск у такій компоновці, треба відкрутити тільки один болт, і маточина разом із диском повністю виймається. Далі можна зручно поставити диск і замінити підшипник або сам диск. Якщо це станеться в агрегаті, де є запакована батарея, а диск десь посередині луснув, то треба все розпаковувати. У Mandako Twister регулюється кут атаки дисків у діапазоні від 0 до 7°. Встановлюючи мінімальний кут атаки, досягаємо максимального збереження вологи за рахунок мінімального зрушення ґрунту і залишення максимальної кількості поживних решток на поверхні ґрунту.

Якщо стоїть завдання пришвидшити розкладання пожнивних решток і трохи їх змішати з верхнім шаром ґрунту, то встановлюємо максимальний кут атаки. Завдяки цьому збільшується ступінь перемішування й загортання в ґрунт пожнивних решток. Регулюється кут атаки за допомогою гідроциліндра. Також на агрегаті встановлено універсальний диск діаметром 520 мм на 13 хвиль. Опційно на цю машину доступно чотири види дисків. За дисками встановлено дворядну штригельну борону. Має регулювання по куту атаки для рівномірного розподілення пожнивних решток. Після пружинної борінки встановлено важкий планчатий коток. Його особливість у тому, що він також гідрофікований. Якщо погодні умови праці надвологі, то котками можна легко керувати з кабіни трактора. Також особливість котка в тому, що підшипниковий вузол такий самий, який використовується на дисках. Таким чином, досягаємо високої взаємозамінності, тому що один тип підшипника використовується скрізь.

Агрегат Mandako Twister зручно складається в транспортному положенні — два крила підіймаються, і маємо прийнятну ширину 3,3 м. Завдяки цьому є можливість комфортно переміщатися із цим агрегатом шляхами загального призначення.

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39169
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27716
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14596
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.