Озиму пшеницю люди вирощують вже тисячі років. Тому цю культуру вважають однією із найбільш знайомих для агронома. Однак у жодному разі не можна говорити, що озимину вирощувати просто. Поготів, якщо йдеться про територію України, яка з кожним роком зазнає відчутних кліматичних змін

На жаль, те, що написано в класичних підручниках про вирощування озимих зернових і дійсність, розходяться занадто часто. Ми можемо мати надмірно вологу чи суху осінь, сівбу пшениці в аномально пізні терміни через запізніле збирання кукурудзи, сої чи соняшнику, аномально теплу зиму або ж стрімке пониження температури до критичних значень. Словом, все, що завгодно.

З тим у більшості господарств України годі й говорити про розмаїту сівозміну. Пшеницю сіють у кращому разі по ріпаку, а найчастіше — по комерційних попередниках, що також заражаються фузаріозами. Ця культура може повертатися на те саме поле раз на три, а іноді й — на два роки. У поєднанні із залишанням пожнивних решток на поверхні поля та теплими зимами це спричиняє бурхливий розвиток шкідників і хвороб цієї культури.

Справа доходить до того, що три внесення фунгіцидів є вже стандартною практикою у вирощуванні озимої пшениці. У тих господарствах, де цю культуру поперемінно висівають через рік із соняшником, справа має ще більш кепський вигляд, бо там доводиться захищати пшеницю від хвороб до п’яти разів.

Звісна річ, що це все дуже дорога та вкрай відповідальна справа. Кожен грам пестицидів, кожен кілограм азотних добрив для весняного підживлення посівів озимої пшениці коштують дорого, як і нормальна технологія вирощування загалом. Беручи до уваги невисокі ціни на пшеницю, спричинені агресією рашистів проти України, вітчизняному фермеру доводиться тримати на контролі кожен елемент технології.

І ключовим тут є гарантовано якісне обприскування посівів озимини із застосуванням по-справжньому ефективного сучасного обприскувача.

Якщо говорити про осінній захист озимої пшениці, то насамперед слід мати на увазі, що з такими тривалими теплими періодами, як нині, пшениця може вегетувати до середини листопада, і навіть до початку зими з усіма відповідними моментами, зокрема посиленим ризиком розвитку хвороб і перетворення поля на кормову базу для численних шкідників.

________________________

Якщо восени довгий час триватиме теплий період, особливо ж у поєднанні з періодичними опадами, то прокинуться і почнуть розвиватися збудники багатьох інших хвороб

________________________

Так, уже в початкових фазах розвитку восени посіви пшениці уражають септоріоз і гельмінтоспоріоз, збудники яких комфортно почуваються в широкому температурному діапазоні — від +4 °С. Це затримує розвиток рослин пшениці, погіршує зимостійкість і, зрештою, знижує майбутню врожайність. Ігнорування цього на початкових фазах вегетації може обійтися принаймні у 10% урожаю, адже крім септоріозу та гельмінтоспоріозу існують ще й інші хвороби.

Якщо восени довгий час триватиме теплий період, особливо ж у поєднанні з періодичними опадами, то прокинуться і почнуть розвиватися збудники багатьох інших хвороб. Якщо не проконтролювати їх у цей час, бажано з профілактичною метою, то можна втратити сукупно до 15–20%. Адже рослини не дуже добре перезимують, і хвороби рясно «заквітнуть» уже навесні. Вилікувати рослини тоді буде дуже складно, якщо це буде взагалі можливо.

Пізно посіяна молода пшеничка — відмінні ласощі для численних шкідників, які попри осінню пору чудово почуватимуться до настання близьких до нуля температур. Це різноманітні цикадки, попелиці тощо — усі види шкідливих комах, що триматимуться на поверхні ґрунту до останнього. Можливо шкода від них буде не такою великою, як навесні, з настанням стабільно високих температур, але свої 10% майбутнього врожаю в разі неякісної обробки посівів вони відгризти можуть. У буквальному сенсі цього слова.

Восени, залежно від погодних умов і поточної ситуації, може знадобитися принаймні одна фунгіцидна й одна інсектицидна обробка посівів озимої пшениці. Проте трапляється і більше.

Інтенсивне вирощування озимої пшениці бажано поєднувати з листковим внесенням макро- та мікроелементів. Насамперед мова про доступний фосфор і калій. Перший елемент активізує розвиток кореневої системи рослин, як і цинк, тому його застосовують, щоб рослини швидше її сформували перед зимою. Своєю чергою, калій гостро необхідний для нормальної перезимівлі пшениці, і його також можна додавати по листку.

Такі елементи живлення, як цинк, мідь, сірка, магній, марганець, залізо є вкрай необхідними для молодих рослин. Якісні препарати, що їх містять, коштують недешево, тому тут дуже потрібна точність та своєчасність унесення. Якщо воно буде проведено абияк, це обійдеться ще в принаймні 5% урожаю.

З настанням календарної зими українському аграрію навряд чи вдасться розслабитися щодо пшениці. Зими нині такі, що азотними добривами посіви доводиться підживлювати і в грудні, і в січні, особливо на Півдні. Вологи зазвичай бракує, тому фермери ловлять кожне сприятливе «вікно» для цього. В такому разі одним із найефективніших варіантів є КАС, який дають за допомогою сучасних обприскувачів. Така польова операція, проведена якісно, гарантовано додасть ще 10% урожайності.

Тобто від якості осінньо-зимового догляду за озимою пшеницею може залежати від 30 до 45% майбутнього врожаю. Хвору, частково знищену шкідниками й не забезпечену вчасно нормальним живленням пшеницю навряд чи вдасться порятувати навесні й довести її врожайність до економічно прийнятного рівня. І саме тут дуже багато залежить від обприскувача, який ми застосовували восени.

________________________

Від якості осінньо-зимового догляду за озимою пшеницею може залежати від 30 до 45% майбутнього врожаю

________________________

Тому надзвичайно важливою є стійкість штанги обприскувач у вертикальному та горизонтальному положеннях. Адже робоча швидкість машини та швидкість виходу робочого розчину з форсунок обприскувача корелюються між собою та між відстанню від форсунки до верхівок рослин. Ці показники мають бути незмінними, забезпечуючи рівномірне і точне покриття посівів препаратом. На жаль, обприскувач застарілої конструкції не витримає цієї умови, тому обов’язково потрібно використовувати сучасну модель.

Коливання штанги вгору-вниз і назад-уперед порушать усі робочі налаштування. Якщо штанга коливається у вертикальному положенні, то це змінює відстань до цільової поверхні, а якщо у горизонтальному, то це знижує реальну робочу швидкість.

Коли ми говоримо про незмінно стабільне положення штанги, її стійкість до горизонтальних і вертикальних коливань та інші подібні технічні моменти, то незрідка, навіть не замислюємося, що це означає на практиці. Передусім — це нерівномірне внесення робочого розчину з препаратом. Навіть 10% туди-сюди — це критичне недотримання норми внесення в бік зменшення чи збільшення.

Такої похибки буде цілком достатньо, щоб збудників хвороб і шкідників на рослинах лишилося більше, ніж це дозволяє поріг шкідливості. Навесні ця вся проблема може вилізти «боком», і тоді доводиться виливати пестициди ледь не цистернами, щоб її подолати.

Якщо ж ми перевищимо норму фунгіцидів, інсектицидів чи мікродобрив, то просто викинемо гроші на вітер.

Окреме питання — гербіцидний захист озимої пшениці, яка є дуже чутливою до всюдисущих бур’янів, особливо ж своїх злакових родичів. Якщо їх не вдасться подолати восени, то й перезимівля буде більш проблемною через відставання пшениці у розвитку, і навесні радіти буде нічого, коли ці всі небажані гості почнуть активно розвиватися. Відповідно, про незаплановану норму зниження гербіциду не може бути й мови.

Зазначимо також, що колеса обприскувача обов’язково мають рухатися слід у слід, інакше молоді сходи озимини зазнають відчутного витоптування, що спричинить втрату ще частини майбутнього врожаю.

Не дивно, що провідні українські фермери прагнуть захищати свої посіви, зокрема й пшеницю, за допомогою по-справжньому ефективних, конструктивно досконалих обприскувачів. Яскравим прикладом є добре відомий нашим аграріям оновлений самохідний обприскувач BERTHOUD RAPTOR.

Зокрема, на обприскувачах BERTHOUD, на відміну від поширеного і менш ефективного маятникового механізму, встановлено штанги AXIALE завдовжки від 18 до 36 м, розташовані на запатентованій системі підвіски.

Конструкційний принцип AXIALE забезпечує точне копіювання лінії поля та стійке утримання положення над оброблюваною поверхнею. Систему встановлено на центральному шарнірі, розташованому ближче до центра ваги, баланс підтримують пружини між стаціонарною та мобільною рамою. Ця система «гасить» коливання в горизонтальній площині під час пришвидшення й гальмування для захисту конструкції штанги. Будь-які коливання та вібрацію штанги зведено до мінімуму. Тобто здійснюється гарантовано точне внесення препарату — із рівномірним покриттям та дотриманням заданої норми виливу.

Також слід зазначити систему автоматичного регулювання висоти штанги BOOM CONTROL, яка утримує штангу на заданій оператором висоті. Це сучасне електронне рішення додатково підстраховує механіку та гідравліку. У поєднанні це забезпечує гарантовано стабільне положення штанги.

BERTHOUD RAPTOR розраховано на максимально точне внесення, зокрема із застосуванням технологій точного землеробства. Це забезпечує чітке дотримання норми внесення, вимкнення секцій і форсунок на краях поля, ощадливе використання препаратів, рух за точним сигналом, запобігаючи можливим проблемним моментам.

Фактично наявність у господарстві такого високотехнологічного самохідного обприскувача, як BERTHOUD RAPTOR дає змогу однаково якісно і вчасно закривати питання із захистом рослин на всіх сільгоспкультурах. Це універсальна надійна машина, що ідеально вписується в концепцію сучасного рослинництва, зберігаючи кошти свого власника.

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39161
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27712
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14591
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.