Понад 3500 га пшениці, ріпаку, ячменю, гороху, сої, соняшнику, кукурудзи, квасолі, гречки, цукрового буряку. Усе це — на мальовничих просторах Київщини, неподалік Кагарлика, у селищі Шубівка, де розташовано фермерське господарство «Широкоступ». Починаючи з 1995 року, його очолює кандидат сільськогосподарських наук Олександр Широкоступ. Попри виклики нинішніх часів, підприємство нарощує обсяги вирощування культур. Професійно та завзято.

Війна як виклик

Повномасштабна війна з росією внесла свої корективи в господарську діяльність землеробів, як і в діяльність будь-якої галузі економіки. Руйнування логістичних зв’язків, падіння цінового попиту на продукцію, підвищення цін на пальне, енергоносії, добрива й інші витратні компоненти стали серйозним викликом. Але кожна важка ситуація — це можливість стати стійкішим. А в разі фінансово-господарської — діяльності ще й додаткова можливість переглянути витратну частину та навчитися заощаджувати ресурси.

Сучасна агрономія має конкретні вимоги до застосування у виробничому процесі агрохімічних компонентів. Гербіциди, інсектициди, пестициди й інші речовини мають допомогти фермеру в результаті значно зменшити збитки та максимально збільшити прибуток. Саме в такому важливому питанні визнаними експертами є фахівці компанії Syngenta.

Консолідація зусиль

Максимальна ефективність досягається завдяки взаємодії досвідчених аграріїв із науковцями та експертами галузі. Таке успішне поєднання зусиль є результатом співпраці ФГ «Широкоступ» із фахівцями Syngenta.

«Господарство з упевненістю можна назвати передовим, адже у їхньому фокусі — постійне вдосконалення і готовність експериментувати, випробовувати новації першими. Тут впевнено впроваджують практики сталого землеробства, де поєднуються всі елементи інтегрованого захисту рослин, зокрема біологічний, хімічний, фізичний і агротехнічний, з метою досягнення ефективного та екологічно безпечного захисту рослин від шкідників, хвороб і бур’янів», — додає Олександр Зозуля, кандидат біологічних наук, керівник групи регіональних технічних експертів компанії в Syngenta Україні.

У «Широкоступ» засвідчують, що рух уперед, попри всі труднощі, — це основна складова успіху. Цього сезону господарство має добрі результати застосування інноваційних препаратів Міравіс Нео та Міравіс Ейс на полях пшениці. Ці унікальні SDHI-фунгіциди завдяки своїм властивостям забезпечують високу ефективність у захисті від широкого спектра хвороб насамперед від фузаріозів, церкоспорозів, альтернаріозів, борошнистої роси, сірої гнилі, гельмінтоспоріозів, плямистостей, підвищують урожайність і високу якість продукції. Наявність інноваційної діючої речовини адепідин зменшує ризик виникнення резистентності, — зазначають експерти компанії Syngenta.

Науковий підхід

Аграрна наука є точною. І результати досліджень залежать від правильно проведених розрахунків і корегування процесів, залежно від тих чи інших умов вегетаційних процесів на кожному з етапів розвитку рослини. Тобто математичні підрахунки залежать від якості вхідних даних.

_________________

У схемі вирощування культур супутникове спостереження є одним із найважливіших чинників отримання інформації. Візуальний огляд не дає можливості одержати такі точні дані

_________________

Саме для точного аналізу стану рослин, якісних висновків і проведення операційного втручання фахівці господарства застосовують супутниковий моніторинг посівів. У схемі вирощування культур супутникове спостереження є одним із найважливіших чинників отримання інформації. Візуальний огляд не дає можливості одержати такі точні дані. Для перспектив майбутніх високих досягнень розуміння застосування диджитал-технологій у процесі землеробства нині — найважливіше. Успіхи господарства і його розвиток напряму залежать від передових наукових розробок.

Бачимо і реагуємо

На прикладі застосування препаратів Syngenta та проведення спектральних знімків можна чітко зрозуміти зміни в стані посівів, якість використання препаратів у динаміці. Завдяки цьому з’являється можливість оперативного реагування на виклики по негативних змінах вегетаційних процесів рослин.

На базі знімків чітко видно неоднорідність дозрівання культур на площах, ефективність застосування препаратів. За допомогою аналізу визначають подальші дії на конкретній ділянці.

Довіра й успіх

Керівництво ФГ «Широкоступ» високо оцінило співпрацю з компанією Syngenta. Історія їх взаємодії триває понад двадцять років. Широкий асортимент продукції Syngenta дозволяє надати кращий зразок для використання в конкретній ситуації, а також обрати найефективніший препарат. Фахівці Syngenta надають кваліфіковані консультації, допомагають визначати умови та засоби для підвищення врожайності культур.

Для перспектив майбутніх високих досягнень розуміння застосування диджитал-технологій у процесі землеробства є одним з основних чинників. Успіхи господарства і його розвиток залежать від передових наукових розробок. Використання приладів цифрової діагностики, як-от PlantStress, SoilScanner, Агровектор, пенітрометри, N-тестери, тепловізійні інструменти, прилади спектрального аналізу стають незамінними помічниками для отримання достеменних даних і побудови виважених рішень у полі.

Підприємство завжди відкрите до впровадження нових методів, винаходів, розробок. Нещодавно господарство придбало машину з видалення бур’янів WeedPuller від німецького виробника Klünder. Її здебільшого застосовуватимуть на буряках, але пробували вже і на гречці — результати хороші, зазначає Олександр Широкоступ. Відтак боротьба проти бур’янів стає безпечнішою та ефективнішою, поєднуючи гербіцидний і механічний захисти культури. Запорукою родючої землі й здорового землеробства є максимальне зменшення навантаження пестицидами. Від застосування такого механізму відбувається подвійний ефект. Економія коштів на забезпечення пестицидами та зменшення їх негативного впливу на ґрунти. Своєю чергою, земля віддячить господарю високими врожаями.

Машина з видалення бур’янів WeedPuller від німецького виробника Klünder

Зберігання ресурсу ґрунтів є одним з основних напрямів діяльності господарства. Втілення нових підходів до використання земельних ресурсів з метою змінення системного підходу до ведення сільськогосподарської діяльності. Основні завдання — відновлення якості ґрунту, збереження біоти, протистояння ерозії угідь. І наявні результати врожайності доводять правильність таких методів господарювання.

Не менш успішно підприємство користується агродронами. Фахівці Syngenta широко застосовують коптери й мають досвід операцій із повітряного розпилювання. Наразі застосування повітряних дронів надто обмежено через воєнний стан у країні, але в мирний час переваги для господарства — очевидні, адже такий метод дозволяє якісніше і з меншої висоти обробляти рослини. Разом із тим із підвищенням якості обробки виникає й економія у використанні препарату в чотири-п’ять разів унаслідок зменшення норми виливу розчину. І прямий підрахунок економії — не єдиний плюс. Остаточний зиск кристалізується за фактом показника врожайності культури.

Зберегти й примножити

Якщо звернутись до актуальної нині теми охорони навколишнього середовища, неодмінно постає питання збереження та примноження природних запилювачів рослин — бджіл, джмелів та інших. Ці комахи виконують функції, котрі не замінить дрон, робот, штучний інтелект. Пустий цвіт — це втрачений урожай.

Корисні поради надає Михайло Філатов, кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології, ентомології, фітопатології, захисту і карантину рослин факультету агрономії та захисту рослин Державного біотехнологічного університету:

• розширювати трав’янисті смуги вздовж лісосмуг варто для збільшення площ ореолів населення диких комах-запилювачів, а також задля збільшення самих лісосмуг;
• допомагати диким запилювачам варто шляхом штучного їх розведення, а саме створенням так званих «готелів» для диких бджіл і джмелів.

Співпраця передових технологій і досвіду — загальна форма успіху аграрного бізнесу. І спільні проєкти ФГ «Широкоступ» і Syngenta тут є добрим наочним прикладом, як за допомогою сучасних технологій в умовах війни та нестабільності показати високі результати діяльності, зберегти та примножити робочі місця, а також зробити свій внесок у перемогу заради майбутнього.

Аграрії-переробники можуть масштабувати бізнес і...

Українські компанії, які з агросировини виготовляють продукт із доданою вартістю або вже...

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39188
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27725
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14605
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.