П’ятий рік поспіль на полях ФГ «Маруся» усі питання з основним обробітком ґрунту надійно закриває навісний 5-корпусний плуг LEMKEN JUWEL 8МV

Керівник і засновник розташованого на Чернігівщині господарства Геннадій Ситник належить до когорти хліборобів із діда-прадіда. Ця людина любить землю, знає, як вирощувати хліб, і не боїться жодних труднощів, яких, на жаль, у вітчизняних аграріїв не бракує.

Поля ФГ «Маруся» — це досить важкі чорноземи, які потребують солідного підходу до справи. Як переконався за роки роботи керівник і засновник розташованого на Чернігівщині господарства Геннадій Ситник, найкращий результат демонструє класична оборотна оранка, причому не лише осіння, а й весняна. Для цього ж потрібен надійний плуг, щоб якісно заорювати пожнивні рештки, розправлятися з бур’янами та розпушувати ґрунт. До того ж плуг має бути високопродуктивним, досить економним у витраті трактором пального і, звісно ж — надійним.

Керівник господарства ГЕННАДІЙ СИТНИК

2010 року Геннадій Васильович почав працювати на двох спадкових паях і завдяки своїй вправності та працьовитості довів земельний банк до 700 га. Щоправда, через активний продаж селянами землі ця площа скоротилася до 550 га, проте керівник ФГ «Маруся» переконаний, що справа не в кількості гектарів, а у якості обробітку землі. І в цьому ми з ним цілковито згодні.

Основна культура у нас — озимий ріпак, котрий потребує особливо ретельної підготовки ґрунту. Також вирощуємо озиму пшеницю, соняшник, є трохи кукурудзи, сої і жита. Прагнемо крокувати в ногу з новими технологіями, зокрема, влаштовуємо демоділянки для випробування нових сортів і гібридів сільгоспкультур, що пропонують провідні світові компанії. І, звісно ж, вкрай ретельно ставимося до вибору сільгосптехніки для виконання наших завдань, — розповідає Геннадій Ситник.

Поля ФГ «Маруся» — це досить важкі чорноземи, які потребують солідного підходу до справи. Як переконався за роки роботи Геннадій Васильович, найкращий результат демонструє класична оборотна оранка, причому не лише осіння, а й весняна. Для цього ж потрібен надійний плуг, щоб якісно заорювати пожнивні рештки, розправлятися з бур’янами та розпушувати ґрунт. До того ж плуг має бути високопродуктивним, досить економним у витраті трактором пального і, звісно ж — надійним.

Ми давно вже співпрацюємо з компанією «Агротехсоюз» і, зрозуміло, уважно придивляємося до того, що вони нам пропонують, бо ця компанія нас ще жодного разу не підводила. Коли кілька років тому шукали новий плуг, то наші партнери запросили нас до себе на стенд на виставці. Там ми й побачили навісний плуг LEMKEN JUWEL 8М V. Щиро кажучи, ми довго не вагалися, бо знали, що таке LEMKEN і яку відмінну репутацію має цей німецький виробник техніки. До того ж нам ще й зробили хорошу знижку, тому ми забрали цю модель просто з виставки — і жодного разу про це не пошкодували, — зазначає керівник ФГ «Маруся».

Механізатор Олег згадує, що представники «Агротехсоюзу» та LEMKEN налаштували новий плуг буквально в перший день, а вже на другий день агрегат активно гарував у полі.

Механізатор ОЛЕГ СИТНИК

Ну, раніше я працював із плугами інших виробників, якісь показували себе гірше, якісь краще, але коли привезли плуг LEMKEN, то я відразу зрозумів, що це найкраща модель серед тих, які я будь-коли бачив. Скажімо, в улоговинах у нас буває зостаються досить високі стебла кукурудзи після збирання, і нічим їх не можна було взяти. Натомість JUWEL із першого разу закладає їх у землю так, що й не видно, що вони там були, — каже механізатор господарства.

Справді, цей агрегат відпрацював у нас уже років п’ять, і я досі не бачу на ринку нічого кращого. Це — «бомба», а не плуг, — додає керівник ФГ «Маруся».

_______________________

За словами Геннадія Ситника, за допомогою LEMKEN JUWEL 8М V у господарстві щороку виорюють по 500–600 гектарів. Причому лишається час і на те, щоб допомогти сусідам з оранкою та заробити додаткові кошти. На послугах плуг виорює ще 100–150 гектарів щосезону. Відповідно, загальне напрацювання агрегата становить до 4000 гектарів

_______________________

За словами Геннадія Васильовича, за допомогою LEMKEN JUWEL 8М V у господарстві щороку виорюють по 500–600 гектарів. Причому лишається час і на те, щоб допомогти сусідам з оранкою та заробити додаткові кошти. На послугах плуг виорює ще 100–150 гектарів щосезону. Відповідно, загальне напрацювання агрегата становить до 4000 гектарів.

Людям просто подобається, як він оре, як і нам, тому нас охоче залучають, щоб виорати сусідні поля, — пояснює Олег.

Механізатор ФГ «Маруся» розповідає, що в господарстві практикується оранка на глибину 27–30 см, хоча під зиму на деяких полях працюють і на всі 35 см. Звісна річ, що оранка та ще й на таку глибину — процедура доволі витратна у плані пального.

LEMKEN JUWEL 8М V 5 N100 у нас агрегатується з трактором, що має номінальну потужність 195 к. с. із короткостроковою можливістю підвищення до 230 к. с. Для цієї моделі такої потужності цілком достатньо, і трактор із плугом спокійно йде навіть на ділянках зі складним рельєфом. Щодо витрат пального, то ми маємо 19 л/га під час найглибшої осінньої оранки і 16–17 л/га — навесні. Для порівняння: з іншими плугами з такою самою кількістю корпусів наш трактор витрачав від 20 до 22 л/га. Тобто пару літрів «солярки» на гектарі ми точно заощаджуємо, — стверджує Олег.

Таку економію наш співрозмовник схильний пояснювати певними конструктивними особливостями плуга, зокрема, тим, що робочі органи набагато легше входять у ґрунт, порівнюючи з іншими плугами. Окрім того, загальною зручністю керування агрегатом, простотою і точністю налаштувань.

Точне регулювання плуга є вирішальним чинником, що дозволяє значно скоротити зношування робочих органів і витрату пального. Саме для цього LEMKEN розробив неперевершену систему регулювання OPTIQUICK, яка також використовується і на JUWEL. OPTIQUICK дозволяє легко, швидко, а головне — незалежно регулювати ширину захвату першого корпусу й оптимальну лінію тяги трактор-плуг, що істотно заощаджує час і знижує витрати.

ГЕННАДІЙ СИТНИК та менеджер дилера LEMKEN АГРОТЕХСОЮЗ ЮРІЙ КАПЛЕНКО

До речі, про економію. Як стверджує Геннадій Васильович, якраз на прикладі з LEMKEN JUWEL 8М V він остаточно переконався в тому, що слід обов’язково використовувати оригінальні робочі органи до сільгоспагрегатів.

Колись нам привезли вдвічі дешевші китайські наконечники до таких плугів. Ми їх поставили, і що — 90 гектарів зорали — і все… Натомість оригінальні наконечники LEMKEN виходжують по два-три сезони! Півтори тисячі гектарів витримують спокійно, тому ми тепер навіть не дивимося в бік «аналогів». Це не аналоги, а просто дешеві підробки, — переконаний Геннадій Ситник.

Цікаво, що впродовж уже досить тривалого терміну експлуатації, в LEMKEN JUWEL 8М V заміняли якраз лише розхідники. Практично всі основні елементи конструкції у відмінному стані.

Це й не дивно, адже плуг оснащено інноваційними корпусами DuraMaxx, що є абсолютно новою концепцією корпусу плуга й дозволяють збільшити строк експлуатації на 150% і скоротити час заміни робочих органів до 80%. Полиці відвалу DuraMaxx виготовляють з істотно більш загартованих сталей, на відміну від усіх раніше вироблених. Їх кріплять до корпусу на гачках, а не на традиційних болтах, для яких потрібні отвори, що конструктивно послаблюють деталь. До того ж, коли зношується голівка болта та робоча поверхня відвалу, ця деталь уже не підлягає подальшій експлуатації, хоч і має залишкову товщину 5–6 мм. Через відсутність болтів та особливість кріплення полиці та грудини відвалів DuraMaxx можуть зношуватися до товщини 2 мм. Цим і пояснюється набагато триваліший строк експлуатації та менший час на заміну.

_______________________

Спеціальна конструкція опорного колеса в LEMKEN JUWEL забезпечує більший кліренс, що сприяє досягненню оптимальної робочої позиції і безпечного безперебійного переміщення колеса під час обороту плуга

_______________________

Механізатор Олег звертає також увагу на простоту керування плугом у полі та під час переїздів. Це навісна модель, з нею легше розвертатися і рухатися польовими дорогами. Також свої переваги показує гідравлічна безступенева зміна ширини захвату в діапазоні 30–55 см на корпус.

Бачиш, що десь занадто вузько для проїзду — можеш скласти так, що майже не займе місця. Ореш у полі й бачиш, що десь стовп чи деревина якась — просто з кабіни за допомогою гідравліки зменшив ширину захвату і проїхав. Взагалі налаштування тут дуже зручні й реально корисні. Наприклад, заходиш у поле після дощу і земля глевка, то можеш зменшити ширину корпусів до 30 см. Трохи підсохло — за «три секунди» зробив уже ширину 45 см, — пояснює Олег.

Спеціальна конструкція опорного колеса в LEMKEN JUWEL забезпечує більший кліренс, що сприяє досягненню оптимальної робочої позиції і безпечного безперебійного переміщення колеса під час обороту плуга. Залежно від кількості корпусів і заданої робочої ширини можлива оранка безпосередньо до кювету, межі поля, забору і т.п.

Виробнича нарада партнерів

Регулювання глибини обробітку виконується без допомоги інструментів за допомогою перфорованого півкола окремо для кожної сторони. Глибина обробітку змінюється через гідровиводи подвійної дії навіть за великої ваги плуга й роботи на важких ґрунтах. Інтегрований амортизатор забезпечує плавний оборот колеса за обороту плуга.

Справді, за словами механізатора, під час роботи немає якогось значного прилипання вологої землі чи закорковування корпусів.

Усе зайве відразу відпадає, та й сама конструкція досить висока, тому нічого там не зачіпляється, — наголошує механізатор ФГ «Маруся».

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39126
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27691
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14578
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.