З добривами все елементарно складно: ціни високі — якість часто низька. І така сама віддача від застосування більшості традиційних мінеральних добрив, що є на ринку. А впровадження ефективних систем живлення рослин більшості господарств наразі просто недоступне. Та ситуація може і має змінитися на краще. Принаймні досвід застосування фосфорно-калійних гранульованих добрив ICL PKpluS® нового покоління дає певний привід для оптимізму

Баланс потреб рослини й можливостей бюджету

Фахівці кажуть, що проблеми зниження родючості, критичної розбалансованості та деградації ґрунтів гостро постає практично по всій Україні. А господарники це бачать на своєму полі. В когось ситуація може бути кращою, у когось гіршою, але на неї не вдається заплющувати очі. Й гострота питання в тім, що традиційні підходи та застосування звичних інструментів мінерального живлення належного ефекту не дають.

Зазвичай система живлення рослин на виробничих посівах має забезпечити:

• належний рівень мінерального живлення впродовж вегетаційного періоду, а насамперед у найвідповідальніші фази росту рослин і формування вражаю;
• максимальний рівень засвоєння рослинами та продуктивної віддачі від внесених елементів живлення;
• високий рівень рентабельності застосування добрив і виробництва загалом завдяки покращенню кількісних та якісних показників урожаю.

Вивірена система мінерального живлення ще й ставить за мету не лише нагодувати рослину тут і тепер, а й збалансовано нагодувати ґрунт — щоб і надалі отримувати сталі хороші врожаї. Одним азотом ані рослина, ані господарство ситими не будуть.

Досягти цього балансу досить непросто. Навіть найкращі наміри господарника обмежують як економічні, так і технологічні чинники. Так, можна вивалити на поле купу селітри чи діамафоски й у результаті отримати врожай, який за нинішніх умов навряд чи компенсує затрати. Навіть коли є рідкісна, за нашим часом, змога внести міндобрив вдосталь, то їх склад і якість, рівень засвоєння культурою в більшості випадків не такі, як треба. А про шкоду ґрунтам, яку ми часто завдаємо непродуманою хімізацією та незбалансованим мінеральним живленням, годі й говорити.

Загалом перед кожним агровиробником стоїть складне завдання з кількома змінними: склад, кількість, якість добрив, агрономічна й економічна віддача від них. Знайти той оптимальний баланс для прибуткового сталого виробництва та ще й за нинішніх економічних реалій — це вищий агрономічний пілотаж.

Та його приземлюють насамперед захмарні ціни. Без питань — є сучасні та ефективні добрива преміальної якості, які дозволяють забезпечити збалансоване живлення рослин, реально підвищити врожайність і зберегти родючість ґрунту. Але їх вартість досить часто виходить за межі будь-якого розумного бюджету.

Повноцінне рішення за доступно ціною

І зростання популярності добрив нового покоління ICL PKpluS®, вочевидь, пояснюється балансом розумної ціни й преміальної якості. А їх збалансований склад забезпечує повноцінне живлення та максимально ефективне засвоєння поживних елементів.

Ці фосфорно-калійні гранульовані добрива містять вторинні, але не менш важливі для повноцінного розвитку рослин мезоелементи: сірку (S), магній (Mg) та кальцій (Са). Фахівці зазначають: унікальною особливістю ICL PKpluS® також є значний вміст (не менше як 30%) полісульфату. Цей сульфат, сформований на дні світового океану сотні мільйонів років тому, відзначається додатковим природним вмістом інших макроелементів.

Фосфор. Він є незамінним елементом для повноцінного розвитку рослин, бо відіграє визначальну роль у процесах фотосинтезу, розподілення енергії, синтезу та розщеплення вуглеводів. Без фосфору про органічний розвиток рослини й формування хорошого врожаю говорити не доводиться.

Калій. Роль калію також важко переоцінити. Сам по собі він бере участь у процесах фотосинтезу, відповідає за стійкість рослини до стресових умов — посухи, заморозків тощо, опір до хвороб і шкідників. А ще калій відповідає за якість споживання культурою інших поживних елементів, зокрема, покращує засвоєння азоту й фосфору.

Сірка. Деякі фахівці називають сірку третім за значенням елементом після азоту й фосфору. Адже вона є складовою рослинних білків, фітогормонів. Вміст сірковмісних сполук посилює також стійкість рослин до стресів і пошкодження шкідниками. Не менш важливо, що наявність сірки є неодмінною умовою якісного засвоєння азотних добрив.

Магній. Попри незначну — в кількісному вимірі — потребу в ньому рослини, це найважливіший елемент живлення. Хоча б тому, що він — основна складова хлорофілу і процесів фотосинтезу. Провідну роль магнію в життєдіяльності та продуктивності рослини нині визнають усі вчені.

Кальцій. Його характеризують як вторинний елемент, але кальцій критично необхідний рослині впродовж усього процесу вегетації. Цей елемент сприяє розвитку кореневої системи та надземної частини рослини, покращенню обміну речовин, перетворенню азотовмісних сполук і стійкості до стресових умов.

Довершена комбінація. Та головне — це не просто набір елементів, а довершена комбінація. Кожен компонент ICL PKpluS® посилює дію іншого, забезпечуючи посилений комплексний ефект на життєдіяльність рослини. Таким чином, забезпечується збалансований комплексний вплив на рослину та ґрунт, а господарник отримує потужний і гнучкий інструмент для досягнення потрібного результату.

• Добрива лінійки ICL PKpluS випускають у різних пропорціях P і K, тож можна обрати найоптимальніший вміст калію та фосфору для різного типу ґрунтів;
• ICL PKpluS дозволяє відокремити P та K від внесення N, унаслідок чого N можна вносити в найбільш доцільній формі за оптимального часу та погодних умов;
• внесення ICL PKpluS дозволяє суттєво покращити засвоєння рослинами азотних добрив і зменшити витрати на їх використання;
• завдяки легкозасвоюваній формі та пролонгованій дії з контрольованим вивільненням рослина отримує комплекс ключових поживних речовин упродовж усього циклу вегетації;
• стабільний і збалансований рівень поживних речовин у ґрунті сприяє його оздоровленню й отриманню сталих урожаїв.

Не розкіш, а засіб отримання прибутку

Перелік реальних переваг можна вести далі. Та головне, що всі це добрива не для якоїсь іншої планети, а доступні нашим аграріям та успішно працюють на їх землі. Компанія ICL Specialty Fertilizers має власну сировинну базу, унікальні поклади полісульфату на території Великої Британії і сповідує справді лояльну цінову політику на перспективному українському ринку. Тож чимало господарств уже скористалися нагодою отримати інноваційні добрива преміального класу вдвічі-втричі дешевше, ніж інші продукти у цьому сегменті.

Досить показовим є приклад ТОВ «Правда», що працює в посушливих умовах Кіровоградщини. Раніше тут застосовували переважно традиційні мінеральні добрива, ту саму діамофоску. І традиційно отримували не дуже задовільні результати, що спонукало шукати альтернативу.

Ми закладали на своїх полях різні досліди з добривами відомих світових виробників. Однозначно, лідером за своїм впливом на врожайність виявилися гранульовані добрива ICL PKpluS, — пояснює головний агроном господарства Олександр Токарчук.

І переконалися в роботі сучасних ефективних добрив на практиці. Наразі в ТОВ «Правда» отримують на кукурудзі від 8 до 12 т/га, озимому ріпаку — 4,2 т/га, соняшнику — до 4 т/га, а пшениця після попередника соняшнику дає понад 5 т/га. Справді, повноцінне збалансоване забезпечення рослин елементами живлення, практична турбота про ґрунт навіть у зоні ризикованого землеробства дають очевидний агрономічний ефект і відповідну економічну віддачу. Тож про доцільність застосування ICL PKpluS® можна сказати просто: працюючи цим доступним добривом преміальної якості, господарство отримує вагому премію врожаєм.

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39126
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27691
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14578
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.