Підвищення генетичного потенціалу корів, що дозволяє їм досягати високих надоїв молока, які в даний час у багатьох стадах перевищують 10 000 голів. кг на корову на рік, змушує змінити систему годівлі. Навіть за наявності об’ємистих і концентрованих кормів, що характеризуються високою поживністю, неможливо скласти раціон таким чином, щоб повністю задовольнити поживні потреби високопродуктивної корови. У цій ситуації неминуче використання спеціалізованих кормових добавок, які дозволяють отримувати надої молока, що дозволяє генетичний потенціал корів.

Власники високопродуктивних стад корів усвідомлюють необхідність використання спеціалізованих кормових добавок, які зменшують виникнення захворювань обміну речовин, покращують надої та хімічний склад молока, а також показники відтворення. Вибір - Кормові добавки - це такі препарати і хімічні сполуки, які дозволяють доповнити кормовий раціон інгредієнтами, необхідними для життєдіяльності, правильного розвитку і синтезу молока. Додані в раціон у потрібній кількості, вони поповнюють дефіцит поживних речовин, сприяють покращенню смакових якостей кормів, перетравності та засвоюваності поживних речовин, позитивно впливають на здоров'я тварин. Як наслідок, раціональне використання кормових добавок у раціоні корів сприяє їх довголіттю, зменшує кількість енергії та протеїну, які витрачаються на виробництво молока, що, з одного боку, сприяє покращенню економічних ефектів у виробництві молока, а з іншого – захисту навколишнього середовища за рахунок виведення тваринами меншої кількості неперетравлених поживних речовин із правильно збалансованого раціону та зменшення небажаних викидів газів.

Загалом можна сказати, що у світлі цього регламенту кормові добавки використовуються для:

  • поповнення харчових недоліків основного раціону;
  • підвищення якості та поживності окремих кормових компонентів і кормових сумішей;
  • зменшення негативного впливу відходів тваринництва на навколишнє природне середовище.

У класичній концепції кормові добавки - це білки та захищені амінокислоти, кормовий жир, хімічні речовини з буферними властивостями, мінерали, вітаміни, пробіотики, пребіотики, підкислювачі, ароматичні та смакові речовини, барвники, консерванти, сполучні речовини, що використовуються при гранулюванні кормів, антиоксиданти, трави та інше.

Добавки, що регулюють кислотність (pH) вмісту рубця

Оптимальний синтез бактеріального білка в рубці відбувається при рН його вмісту в межах 6,3-6,5. У високопродуктивних корів рН вмісту рубця часто нижче заданих значень, що негативно позначається на його функціонуванні, внаслідок зниження активності бактерій, що розкладають грубі корми, перетравність яких знижується. У цій ситуації знижуються надої і жирність. Низький рН вмісту рубця (закислення) затримує інволюцію матки після пологів, сприяє виникненню ламініту та збільшенню кількості соматичних клітин у молоці. Найкращою добавкою, що регулює кислотність рубця, є гідрокарбонат натрію (харчова сода). Кількість цієї добавки повинна складати 1,0-1,5% від сухої речовини раціону, тобто 200-350 г/корову на добу.

Ніацин (нікотинамід, вітамін РР)

У разі високої концентрації енергії в дозі з одночасним дефіцитом амінокислот, особливо триптофану, лейцину, аргініну та гліцину, потреба в ніацині зростає. Додавання до раціону ніацину викликає збільшення кількості найпростіших у вмісті рубця, що водночас збільшує синтез бактеріального білка. Ніацин бере участь в енергетичних перетвореннях в організмі, завдяки чому може пом'якшувати негативні наслідки дефіциту енергії, що виникає в першій фазі лактації. Додавання ніацину необхідне при використанні добавки препаратів, що містять кормовий жир.

Дріжджові препарати

Клітини живих кормових дріжджів роду Sacharomyces cerevisae, що містяться в деяких префіксах або мінеральних сумішах у ліофілізованій формі, потрапляючи в рубець, активізуються, позитивно впливаючи на збільшення кількості целюлозолітичних бактерій, що призводить до кращого використання грубих кормів. . Крім того, кормові дріжджі є багатим джерелом вітамінів групи В.

Пропіленгліколь

Як було сказано раніше, для високопродуктивних корів неможливо скласти такий раціон, щоб інгредієнти, що містяться в ньому, повністю покривали потреби в поживних речовинах. Найбільш поширеним є енергетичний дефіцит. Найефективнішим, перевіреним на практиці, способом зниження наявного енергетичного дефіциту є додавання в раціон пропіленгліколю або пропіонату кальцію.

Мінеральні інгредієнти

Потреба в мінеральних речовинах високопродуктивної дійної корови значно перевищує їх забезпечення в раціоні. Їх нестача є причиною зниження продуктивності, неправильного розвитку кісткової системи, різного роду репродуктивних розладів, а в крайніх випадках навіть загибелі тварин. В даний час на ринку представлений дуже широкий асортимент мінеральних сумішей у вигляді преміксів.

Вітаміни

Високі надої призводили до того, що кількість вітамінів групи В і вітаміну К, синтезованих в організмі, не повністю покривала потреби корови. В даний час є наукові докази того, що коровам необхідно додавати певні вітаміни групи B, особливо біотин (вітамін B8). При його дефіциті виникають порушення у формуванні копитного рогу

Пробіотики, пребіотики, синбіотики

Пробіотики - це суміш мікроорганізмів та їх метаболітів. Потрапляючи в рубець, вони пригнічують розвиток патогенних мікроорганізмів, покращують травлення та використання поживних речовин. Пребіотики - це кормові добавки, які позитивно впливають на розвиток корисної мікрофлори кишечника. Поєднання пробіотиків і пребіотиків призводить до синбіотиків.

Детоксиканти

У згодованих кормах досить часто зустрічаються різні види цвілевих грибів, які в багатьох випадках непомітні. Згодовування комбікорму з пліснявою призводить до зниження надоїв до 15% і потрапляння в молоко мікотоксинів, які є продуктами обміну пліснявих грибів. Вони характеризуються високою токсичністю і канцерогенною активністю.

Трави

Дія трав на організм корови різнобічна. Вони запобігають тепловому стресу, стимулюють виділення травних соків, що сприяє підвищенню апетиту. Препарати, отримані з деяких видів трав, сприяють збільшенню надоїв і покращують стан молочної залози, про що свідчить явне зменшення кількості соматичних клітин у молоці. Крім того, трави покращують стан тварин і підвищують опірність організму хворобам.

Ферменти

Завдяки розвитку біотехнологій, ферменти, насамперед целюлази та ксилази, які розщеплюють волокнисті корми, стають все більш доступними. Вони виробляються в процесі ферментації з використанням цвілі, грибків і бактерій. Додавання в корм ферментів сприяє поліпшенню використання поживних речовин з усього раціону.

На завершення слід чітко підкреслити, що твариннику, приймаючи рішення про використання добавок до раціону дійних корів, необхідно попередньо проконсультуватися з фахівцями. Неправильне використання добавок замість очікуваної користі може призвести до збитків. Деякі добавки взаємодіють антагоністично. Після прийняття рішення про використання кормових добавок слід ретельно спостерігати за тваринами, приділяючи особливу увагу їхньому здоров’ю, кількості та якості отриманого молока. Слід також знати, що добавки, навіть найкращі, не можуть бути засобом для усунення всіх порушень у виробництві кормів, їх збереженні та збалансуванні раціонів.

Выбор - Кормовые добавки

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39092
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27674
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14562
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.