За допомогою комбінації універсального культиватора AMAZONE Cenius і систем унесення міндобрив XTender, XTender-T можна якісно підготувати до сівби навіть необроблену стерню кукурудзи

Цієї весни українські аграрії будуть змушені шукати способи подолання низки проблем як агрономічного, так і економічного характеру. Зокрема, значна частина площ лишилася необробленою з осені внаслідок несприятливих погодних умов. На це накладається гостра потреба заощаджувати дорогі дизпальне та мінеральні добрива.

Одним з очевидних варіантів подолання цієї проблеми є застосування універсальних ґрунтообробних агрегатів, спроможних якісно підготувати поле до сівби як по стерні, так і після основного обробітку ґрунту. З тим такі агрегати мають бути обладнані ефективними рішеннями для одночасного внесення міндобрив.

В такому разі доцільно звернути увагу на пропозиції відомих світових виробників, що призначено для виконання саме такого спектра завдань. Зокрема, німецька компанія AMAZONE представляє передпосівний культиватор Cenius, спроможний працювати у спарці з причіпною комбінацією X-Tender.

Комбінація Cenius та X-Tender є ефективною за будь-яких умов роботи

Зазначимо, що до модельного ряду Cenius входять як власне навісні мульчувальні культиватори Cenius із шириною захвату від 3 до 4 м, так і причіпні мульчувальні культиватори Cenius-2TX із шириною захвату від 4 до 8 м. Їх застосовують як для поверхневої обробки стерні, так і для глибокого розпушування ґрунту.

Агрегати можуть працювати з робочою швидкістю до 15 км/год, що забезпечує їх висока продуктивність роботи. Водночас глибина обробітку перебуває в широкому діапазоні від 5 до 30 см, що зумовлює унікальну універсальність культиваторів Cenius.

Відповідно, за допомогою Cenius можна виконувати широкий спектр агрономічних завдань. Це:

• поверхневу обробку стерні відразу після збирання врожаю: від 5 до 12 см;
• обробіток ґрунту на середній глибині й інтенсивне змішування пожнивних решток: від 12 до 20 см;
• розпушування на глибину орного шару: від 20 до 30 см;
• передпосівну підготовку навесні;
• закладення в ґрунт твердого гною та гноївки, а також органічної маси.

Варто звернути увагу на великий вибір різних робочих органів C-Mix — можна підібрати відповідні лапи, залежно від глибини обробітку та робочих завдань. Також передбачено просту й швидку заміну лап завдяки системі C-Mix-Clip. Надійний контроль дотримання глибини здійснюється завдяки високому зусиллю спрацювання запобіжних механізмів стійок C-Mix-Special і C-Mix-Super. До того ж у конструкції Cenius передбачено додаткові інструменти вирівнювання поверхні ґрунту та ущільнення посівного ложа.

Про систему лап C-Mix варто розповісти детальніше. Зокрема, у їх конструкції розділення напрямного щитка та наконечника слугує насамперед для зниження витрат на спрацьовування. Залежно від типу й вологості ґрунту та умов місцевості може бути використано від 3 до 5 наконечників, перш ніж доведеться замінити напрямний щиток. Напрямні щитки лап C-Mix оснащено спіраллю, яка в поєднанні з оптимальним радіусом напрямних щитків забезпечує ідеальне переспрямування потоку ґрунту, тобто інтенсивний ефект змішування з низькою інтенсивністю зусилля.

Наконечники потужних лап C-Mix відпрацьовують без заміни до 800 га

Система лап C-Mix від AMAZONE пропонує широкий вибір робочих органів. Передусім це стрілчаста лапа на 350 мм, наконечник 80 мм і лапа 40 мм, що пропонується додатково як HD-варіант із високою зносостійкістю для особливо високої продуктивності. Довжина лапи впродовж усього строку експлуатації є незмінною. Залежно від способу експлуатації та властивостей ґрунту строки експлуатації в п’ять разів перевищують показники стандартних лап. Якщо ж говорити конкретно про наконечники, то вони спокійно відпрацьовують по 700–800 га.

Відповідно, за допомогою культиваторів Cenius можна швидко та якісно підготувати поле до сівби просто по стерні, якщо в цьому є нагальна потреба. Важливою особливістю цієї моделі є першокласне вирівнювання обробленого ґрунтового горизонту, що є основною умовою рівномірного зворотного ущільнення. Тому за рядами стійок розміщується низка інструментів вирівнювання. Тут передбачено пружинні вирівнювачі, гладкі або вирізні вирівнювальні диски.

Так, для застосування на легких ґрунтах із невеликою кількістю соломи Cenius можна оснастити недорогими пружинними вирівнювачами, які легші за вирівнювальні диски й мають пружинний запобіжний механізм. Своєю чергою для застосування на середніх і важких ґрунтах рекомендуються гладкі або вирізні вирівнювальні диски діаметром 460 мм.

3-рядкове та 4-рядкове розташування робочих органів на основній рамі забезпечує інтенсивне оптимальне змішування решток соломи на поверхні ґрунту. Завдяки невеликій відстані між стійками в ряді менше 30 см відбувається повний обробіток поверхні ґрунту. Велика відстань між стійками та висота рами в 80 см одночасно забезпечують високу прохідність матеріалу й експлуатаційну безпеку.

Конструктивно збільшений вільний простір під агрегатом робить можливим безперешкодне проходження матеріалу навіть у разі великої кількості соломи. Інструменти вирівнювання, що йдуть слідом, рівномірно вирівнюють розпушений ґрунт.

Причому в конструкції Cenius передбачено зручне ручне регулювання за допомогою двох руків’їв або ж гідравлічне — з кабіни трактора.

Однак можливості Cenius не обмежуються тільки обробітком ґрунту. Ця модель є ідеальною для комбінування з навісним бункером XTender або причіпним бункером XTender-T AMAZONE. Це гнучкі та потужні рішення для одночасного з обробітком ґрунту внесення добрив та/або посівного матеріалу за один прохід. Завдяки двосекційному бункеру на 2200 або 4200 л забезпечується висока продуктивність роботи — норма внесення може варіюватися в надзвичайно широкому діапазоні — від 2 до 400 кг/га.

Конструкція X-Tender передбачає зручне обслуговування та точні налаштування

Бункер XTender-T має якісне шасі, тому його можна зчіплювати через нижні тяги, різні види тягових серг або кульові опори K80, а також застосовувати для з’єднання знарядь. Для причіпних знарядь пропонують ті самі варіанти агрегатування.

Сервопривід дозування уможливлює просту адаптацію норми висівання з кабіни трактора, попереднє дозування в кутових ділянках поля та калібрування натисканням кнопки.

Як спеціальне оснащення пропонується відомий зі сфери посівної техніки термінал TwinTerminal 3.0. До спеціального оснащення належить система камер, а також робоче світлодіодне обладнання та внутрішнє освітлення бункера. Воно забезпечує хороше освітлення під час роботи в темну пору доби, а камери гарантують хороший огляд причіпної машини.

Драбина й відповідна платформа, що постачаються серійно, забезпечують зручний доступ до бункера. Завдяки великому отвору завантаження бункера виконується дуже легко та швидко.

Зазначимо, що у виготовленні бункера AMAZONE застосовує метод глибокої витяжки. Завдяки цьому бункер не має кутів і зварних швів. Це забезпечує постійне та рівномірне прослизання добрив і посівного матеріалу. Датчики спустошення бункера на лівій і правій лійках контролюють рівень заповнення. За досягнення мінімального рівня в бункері система подає попереджувальний сигнал на термінал.

Відповідно, комбінування культиватора Cenius із навісним бункером XTender або причіпним бункером XTender-T AMAZONE дає змогу вирішити широкий спектр агрономічних завдань. І що найактуальніше наразі — якісно впоратися з необробленою з осені кукурудзяною стернею, одночасно вносячи точно визначений обсяг азотних добрив. Це дасть змогу скоротити кількість проходів техніки полем, знизивши виробничі витрати. Водночас якість роботи такої комбінації дасть змогу створити оптимальні умови для розвитку посівів.

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39098
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27675
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14564
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.