Чому українські аграрії, власники ґрунтообробних агрегатів BEDNAR, обирають робочі органи з підвищеною зносостійкістю та довговічністю роботи

Питання економічної ефективності виконання всіх польових операцій від початку рашистської агресії до України вийшло на новий рівень. Обмежені можливості щодо реалізації вирощеного врожаю змушують українських фермерів вдаватися до ретельних фінансових підрахунків. Неабияку вагу має кожен спожитий літр пального і кожна гривня, витрачена на обслуговування сільгосптехніки.

Попри все, ніхто не бажає повертатися на десятки років назад. Кожен український аграрій розуміє, що левову частку відповідей на нинішні економічні виклики він може віднайти саме в сучасних інноваційних рішеннях відомих світових виробників.

Так, в Україні вже багато років поспіль успішно застосовують посівні й ґрунтообробні агрегати чеської компанії BEDNAR, які працюють уже в сотнях господарств. Чехам вдалося віднайти ідеальне співвідношення якості роботи та вартості свого обладнання, тому навіть за теперішніх непростих часів забарвлена у яскраво жовтий колір техніка прямує до своїх власників в Україні. Додає впевненості й позиція компанії, а також підтримка саме України, адже з початком війни BEDNAR вийшли з російського ринку.

Техніка BEDNAR оптимально відповідає сучасним агротехнологічним підходам, що практикують в Україні. Так, великий попит мають глибокорозпушувачі TERRALAND, спроможні поліпшувати структуру ґрунту на глибину до 65 см з одночасним унесенням міндобрив на різних горизонтах. У багатьох вітчизняних господарствах агрегати BEDNAR TERRALAND за сезон проходять по 2–2,5 тис. гектарів, демонструючи надзвичайну продуктивність і витривалість.

ДОВІДКА «АС»

Глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN

Навісні глибокорозпушувачі TERRALAND TN доступні з робочою ши­риною 3 і 4 м, з п’ятьма, сімома або дев’ятьма стійками. Їх виготовляють у версії M, яка дозволяє обробляти ґрунт на глибину до 55 см, або версії D для максимальної глибини до 65 см. Доступні варіанти з гідравлічним захистом або розривним болтом.

Ці агрегати є надзвичайно надійними завдяки високій прохідності рами, розташуванню стійок, їх захисту і насамперед дуже міцній конструкції основної рами, виготовленої з високоміцної сталі Alform. Долота легко підібрати для потрібної операції.

BEDNAR пропонує стійки Active-Mix для глибокого розпушування з ак­тивним перемішуванням ґрунту або стійки Zero-Mix із негативним кутом для аерації ґрунту без активного перемішування.

Долото Long Life

Долота 40 мм призначено для глибокого розпушування, особливо важких ґрунтів. Ці робочі органи Long Life оснащено твердосплавними пластинами й забезпечують значно більший строк експлуатації, що підвищує ефективність роботи агрегата. Посилене карбід вольфрамом і оснащене ударостійким носиком долота, що запобігає пошкодженню від потрапляння долота на камінь. Вища зносостійкість значно зменшує витрати на запчастини, а також час на їх заміну. Робочі органи Long Life можуть використовуватися також на дисколапових культиваторах ACTROS, глибокорозпушувачах TERRASTRIP, компакторах SWIFTER, штригельних боронах STRIEGEL, універсальних культиваторах VERSATILL та FENIX.

Тому, вбачаючи у цьому сегменті техніки величезний потенціал, компанія BEDNAR запропонувала істотне конструктивне вдосконалення для своїх глибокорозпушувачів (а також інших ґрунтообробних агрегатів) — долота Long Life, що буквально означає «Довге життя», завширшки 40, 55 чи 70 мм.

Ця назва говорить сама за себе, бо, на відміну від також високоякісних стандартних доліт завширшки 60 та 80 мм, робочі органи Long Life мають підвищену зносостійкість і довговічність.

— За даними виробника їхній строк експлуатації може перевищувати стандартні долота майже в 10 разів. Результати польових випробувань у Чехії взагалі продемонстрували разючий результат — в 17 (!) більше, ніж звичайні долота. Нехай ми зробимо поправку на особливості ґрунтів та інші моменти, але, однак, тривалість експлуатації робочих органів Long Life буде довшою в 5–8 разів, — зазначає Дмитро Хоменко, продукт-менеджер BEDNAR у компанії «АМАКО Україна».

Строк експлуатації робочих органів Long Life до 10 разів довший

В АМАКО зробили цікаві випробування й арифметичні підрахунки, взявши до порівняння показники вартості та довговічності роботи стандартних робочих органів і доліт Long Life.

— Ресурс стандартного 80-міліметрового долота під час роботи глибокорозпушувача становить 350 гектарів і, до речі, це хороший результат, ураховуючи високі навантаження під час роботи на глибину 40–60 см. Водночас довговічність Long Life становить майже неймовірні 2500 (!) гектарів. З тим вартість обох комплектів відрізняється тільки у 4,8 раза. Здійснивши нехитрі підрахунки, ми бачимо, що застосування доліт Long Life дає змогу заощадити майже 55% на 1 га — 0,44 євро тільки на вартості змінних робочих органів, — пояснює продукт-менеджер АМАКО.

Застосування доліт Long Life дає змогу заощадити майже 55% на 1 га

Відповідно, обробивши 1000 га угідь глибокорозпушувачем BEDNAR TERRALAND, ми автоматично заощаджуємо 440 євро тільки на долотах. Якщо ж ідеться про сезонне напрацювання в 2,5 тис. гектарів — строк довговічності робочих органів Long Life, то ми отримуємо вже понад 1000 євро економії. Саме так — те, що на перший погляд видається дорожчим, насправді дає змогу заощадити доволі значні кошти.

Долото LONG LIFE 40 мм

Цікаво, що у цьому разі економія не обмежується тільки вартістю самих змінних робочих органів. Адже вужчі долота — це менший опір ґрунту, що тягне за собою зниження споживання пального та витрати ресурсу трактора. А також — підвищення продуктивності виконання польових операцій. Також треба зазначити, що непрямі витрати, пов’язані із зупинкою польових робіт для заміни робочих органів агрегата, часто можуть бути більшими за прямі, тобто вартість самих запчастин.

Долото LONG LIFE 70 мм

Тобто за застосування доліт Long Life мінімізується час простою техніки

— Улітку минулого року ми придбали 13 глибокорозпушувачів BEDNAR TERRALAND. Це машини з нестандартним компонуванням, виготовлені спеціально під наші потреби — 4-метрова робоча ширина із сімома стійками. Чому ми обрали саме BEDNAR? З часом ми прийшли до того, що всі наші закупівлі техніки мають здійснюватися тільки після проведення польових випробувань на наших полях. Саме BEDNAR TERRALAND показали себе якнайкраще, і на сьогодні ми переконалися в правильності нашого вибору, — розповідає Анатолій Волошин, головний інженер компанії «Агропросперіс».

Порівняння: звичайне крило після 44 гектарів 

Порівняння: крило Long-Life після 44 гектарів 

Усі 13 нових глибокорозпушувачів одразу були придбані з вузькими долотами Long Life. Це рішення, як зазначає Анатолій Михайлович, виявилося правильним на всі 100%.

— Усі ці агрегати працюють по різних наших відділках і мають неоднакові напрацювання — до 2,5 тис. гектарів. Жоден із них нас не підвів, і ми не провадили заміну робочих органів. На наших полях наявні різні, переважно суглинисті й дуже непрості ґрунти, проте і власне BEDNAR TERRALAND, і, зокрема, долота Long Life показують себе дуже добре. Річ у тім, що наші агрономи з часом дійшли такого висновку: найефективнішим рішенням буде заміна класичної оранки на глибоке розпушення ґрунту, яке фактично можна провадити щороку. Це краще як із агрономічного боку, так і для зниження витрати пального. Тому навантаження на глибокорозпушувачі у нас є досить значним. Я не можу зараз сказати, скільки пального ми заощадили завдяки вужчим долотам, але очевидно, що економія є, — стверджує Анатолій Волошин.

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39125
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27690
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14577
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.