Сучасні агротехнічні підходи передбачають не лише якомога продуктивніше та чисте збирання зерна кукурудзи, а й ретельне подрібнення стебел і листя, щоб підготувати поле до наступної культури. Саме тому провідні світові виробники, представлені в Україні, пропонують універсальні рішення для збирання королеви полів.

Geringhoff

У лінійці жаток відомого німецького виробника зазначимо модельний ряд кукурудзяних жаток Rota Disc, які поєднують переваги збирання качанів і високоефективного подрібнення стебел. Rota Disc являє собою унікальну запатентовану Geringhoff технологію швидкісного збирання кукурудзи з низькою затратою потужності.

Два ротори різного діаметра затягують кукурудзяні рослини, які потім подрібнює різальний ротор із 15 різальними дисками. Завдяки дуже високій швидкості обертання роторів стебла проходять проти потоку роторів, що забезпечує розривання волокон рослин, щоб далі ефективніше відбувався процес гуміфікації.

15 ножів по 367 мм на кожен ряд забезпечують довжину різальної крайки 5505 мм на кожен ряд. На відміну від традиційних систем подрібнення стебло розщеплюється дисковими ножами, а не перерізається.

Зазначимо також довговічність самозагострювальних дискових ножів, оброблених карбідом вольфраму. Передача потужності відбувається через редукторний привід що працює без ланцюгів і ременів.

Унікальним є з’єднання редукторів амортизаційними блоками CENTA-FLEX®. Демпфер пом’якшує передачу напружень і ударів на редуктор і різальний апарат, підвищує надійність в експлуатації.

Читайте також: Як вибрати вживаний комбайн

У серійній комплектації жатки передбачено гідравлічне регулювання відривних пластин з кабіни водія через додатковий монітор. Усього тільки одним натисканням кнопки здійснюється повністю автоматичне виконання всіх операцій складання/розкладання, виставлення ширини відривних пластин, лічильник гектарів та обертів роторів, що сигналізує про перенавантаження.

Capello

Італійські жатки Capello є одними з найпопулярніших в Україні. Зокрема, це стосується і модельного ряду Quasar, призначеного безпосередньо для збирання кукурудзи.

Quasar легко справляється з будь-якими умовами — чи то полегла кукурудза, занадто суха або занадто волога, навіть збирання взимку в мінусову температуру відбувається без будь-яких ускладнень. Зазначимо також, що подрібнювач стебел інтегрований у редуктор і є цілісним механізмом, що гарантує високу якість подрібнення за низьких енерговитрат. За допомогою спеціального перемикача стеблоподрібнювач можна вимкнути окремо для кожного рядка.

Редуктор одночасно приводить у рух ланцюги, подрібнювальні вальці й нижній подрібнювач. Такий механізм забезпечує оптимальне розподілення потужності за мінімальних витрат енергії. Ножі вальців і нижніх подрібнювачів виготовлено з високоміцної легованої сталі з вольфрамним наплавленням.

Подрібнювальні вальці складаються з чотирьох регульованих ножів, протирізу і гвинтового наконечника, що забезпечує ефективне подрібнення стебла.

Привід шнека Quasar також являє собою систему передач, розташовану в оливній ванні в закритому алюмінієвому корпусі. Така система не вимагає додаткового технічного обслуговування і є дуже надійною і довговічною. Пластини качановідділювачів регулює оператор комбайна, вони можуть бути налаштовані в шести різних положеннях.

Усі сегменти мають безпечне з’єднання. Таким чином, у разі потрапляння чужорідного тіла подрібнювальні вальці миттєво блокуються, а оператор чує характерний застережливий сигнал.

Optigep

В Україні досить широко представлено виробників жаток з Угорщини, до яких належить і відомий виробник Optigep, який для збирання кукурудзи, зокрема, пропонує модель OptiCorn Premium. Нині вони доступні з міжряддям 70,0 см і 76,2 см та кількістю рядів 4, 6, 8 і 12.

Основною властивістю жаток OptiCorn Premium є те, що всі вузли (каркас, шнек, русла, корпуси редукторів) виготовлено з комбінації алюмінію та неіржавної сталі, результатом чого є низька маса обладнання. Внаслідок цього жатка менше навантажує похилий транспортер комбайна й позитивно впливає на осьове навантаження, знижуючи ущільнення ґрунту.

Це дає змогу збирати кукурудзу на вологому ґрунті й витрачати відчутно менше пального. І головне — зменшується витрата пального.

Елементи бічної обшивки та розподілювачі виготовлено з пластику за технологією ротаційного лиття. Застосування пластику також знижує масу жатки й сприяє збереженню її естетичного вигляду.

Редуктори привідної системи з корпусом з алюмінієвого сплаву замінюють ланцюгові приводу. Власне, привідна система розроблена спільно з німецькою фірмою GKN Walterscheid GmbH і забезпечує надійну роботу жатки.

Жатка отримує привід від похилої камери за допомогою карданного вала. Положення кутового привода можна встановити на вимогу похилої камери комбайна. Таким чином, можливо адаптувати жатки на будь-який комбайн.

Редуктор зменшення або збільшення частоти обертання з’єднані з редукторами русел. Редуктора русел і редуктора зменшення або збільшення частоти обертання з’єднані між собою карданними проміжними валами Walterscheid, перевагою яких є флексібельність і великий строк експлуатації. Кожне русло захищено від перевантаження обгінної муфти Walterscheid.

Привід шнека здійснюється за допомогою редуктора з циліндричним зубчастим колесом. Шнек захищено від перевантаження обгінною муфтою Walterscheid. Вся приводна система жатки замкнута, в редукторах є оливні ванни зі спеціальними ущільненнями для унеможливлення потрапляння забруднень у систему.

Важливо, що після проходу жатки OptiCorn майже всі подрібнені рештки мають розмір до 6 см, що пришвидшує їх подальше розкладання. Ножі на вальцях русел і ножі подрібнювачів мають напилення з твердого металу, що збільшує строк експлуатації. Ланцюги русел мають хромове покриття, яке захищає їх від корозії і служать кілька сезонів збирання.

Dominoni

Ще один відомий італієць на ринку зернозбирального обладнання — це виробник Dominoni, який пропонує кукурудзяні жатки серій Rock і Kaiman.

Ці жатки мають робочі вальці з 5-ма посиленими ребрами зі зносостійкої сталі, що обертаються в протилежних напрямках, дозволяють безперервно захоплювати стебла. Для збирання кукурудзи така конструкція є найефективнішою й дозволяє збирати навіть у дуже важких умовах. Крім того, такі вальці мають довгий строк експлуатації і не вимагають ані звичайного, ані позачергового обслуговування, що мінімізує витрати на ремонт і технічне обслуговування.

Подрібнювачі стебел встановлюють на лівому боці втягувальних вальців. Ця позиція є дуже важливою для узгодження руху ножів подрібнювача та вальців, щоб повністю подрібнити на клаптики всі стебла і не залишити цілих не ґрунті. Великий діаметр різання гарантує більшу швидкість цього процесу — забезпечує відмінне зрізування навіть із ножами після тривалого використання.

Втягуювальні ланцюги мають хромові штифти, які забезпечують тривалий строк експлуатації ланцюга. Самовстановлювальні та самоочисні натягувачі забезпечують завжди досконалий натяг ланцюга й запобігають будь-яким ризикам забивання, не вимагаючи регулювання. Зірочки великого діаметра дозволяють провадити збирання кукурудзи м’якіше з нижчим обертанням, що унеможливлює спадання ланцюга.

Читайте також: Як правильно вибрати причеп для зерна

Елементи передачі захищено герметичним картером і занурені в оливну ванну. Натяг ланцюгів перевіряється автоматично. Тому вони не вимагають регулювань або доливання оливи й, відповідно, частого та періодичного обслуговування.

MAANS

Майже вітчизняний виробник, що має власний завод в Україні, — компанія MAANS. До переліку її продукції входить МААNS-M Славія — міцна та надійна жатка для збирання кукурудзи. Ці жатки доступні у трьох варіантах на 6, 8 та 12 рядів із міжряддям 70 см.

Міцні та довговічні сталеві стеблоподільники відмінно працюють у надзвичайно складних умовах зі спеціальними похилими крилами. Низька висота жатки дозволяє проникати в культуру дуже близько до ґрунту, забезпечуючи відмінну якість збирання.

Робочі вальці з 5-ма посиленими ребрами зі зносостійкої сталі, що обертаються в протилежних напрямках, дозволяють безперервно захоплювати стебла. Як заявляє виробник, для збирання кукурудзи така конструкція є найефективнішою. Крім того, такі вальці мають довгий строк експлуатації і не вимагають ні звичайного, ні позачергового обслуговування, що мінімізує витрати на ремонт і технічне обслуговування. Натяжні механізми ланцюга є саморегулівними й самоочисними.

Приводи шнека і редукторів знаходяться в герметичній оливні ванні, збільшуючи довговічність роботи зірочок, ланцюгів і тим самим зменшуючи витрати часу на проведення технічного обслуговування. Це також запобігає потраплянню різного бруду у трансмісію.

Василь Черкас

Аграрії-переробники можуть масштабувати бізнес і...

Українські компанії, які з агросировини виготовляють продукт із доданою вартістю або вже...

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39193
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27725
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14605
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.