Будь-який агровиробник застосовує технічні засоби для хімічного захисту посівів. Їх на ринку нині достатньо. Звернімо увагу на бюджетні обприскувачі — такі, що навішуються спереду або позаду на трактор

Готуючись до весни, аграрні підприємства лаштують машинерію для хімічного захисту озимих культур. Зрозуміло, що на видовжених полях і рівному рельєфі ефективнішим буде широкозахватний обприскувач, причіпний або навіть самохідний. Але на менших фермерських ланах і нивах розміром приблизно 100 га (саме стільки нині може купити «в одні руки» фізична особа) можна впоратися, застосовуючи значно дешевший і легший агрегат — навісний або начіпний.

Для багатьох фермерів прикріпити обприскувач до трактора — це найзручніший спосіб виконання цієї агротехнологічної операції. Бо на невеликих угіддях їхня маневровість дається взнаки як певний позитив. До того ж є можливість агрегатування з тракторами невеликої потужності, десь 50–90 к. с., які є в багатьох господарствах.

Читайте також: Не можна зайти в поле обприскувачем: як захистити посіви

У цьому сегменті техніки ми бачимо нині дуже багато першокласних імпортних пропозицій. Надійні навісні агрегати хімзахисту під маркою UF пропонує, наприклад, німецька компанія Amazone. Поліетиленові баки округлої форми з резервуарами об’ємом від 900 до 1980 л забезпечать чудову якість змішування й у кінці роботи — очищення без відкладень на стінках. Ширина штанг обприскувача UF не менша, ніж причіпних чи навіть самохідних агрегатів хімічного захисту — до 18 м. А система Profі надає можливості для встановлення штанг під кутом до землі.

Крім того, Amazone для навісних обприскувачів передбачає додатковий фронтальний бак. Тобто агрегат UF здатний працювати відразу з двома баками — попереду й позаду трактора. Цим вбивають одразу двох зайців: збільшується об’єм хімрідини, яку можна перевозити за один цикл обприскування, і стає непотрібний додатковий баласт для уникнення пробуксовки по весняній мокрій землі. Цікава подробиця: два баки можуть уміщувати різні препарати, створюючи додаткові можливості для захисту рослин.

Має кілька моделей навісних обприскувачів і знана компанія Kuhn. Серед них вартий пильної уваги «Альтіс» (Altis) — якраз для невеликих за розмірами аграрних господарств. Його основні характеристики — зручність у використанні, компактність, мала вага. До того ж «Альтіс» має бак 2000 л. Але його теж можна скомбінувати з іншим резервуаром, начепленим попереду трактора, і таким чином це дозволить отримати загальний об’єм рідини у 3500 л. Не кожен великий причіпний самохідний обприскувач може похвалитися такою місткістю, а до того ж за маневровістю, звісно, виграє навісний варіант.

На вітчизняному ринку помітний нині компактний польський обприскувач марки «Бомет» (Bomet) навісного типу. Можна підібрати з резервуаром для хімрозчину місткістю від 200 до 1000 л.

Знана німецька компанія «Лемкен» теж виготовляє кілька моделей навісних обприскувачів під назвою «Сиріус» із шириною штанг від 15 до 24 м і баком для хімрідини об’ємом від 900 до 1900 л.

Читайте також: Застосування дронів на ріпаку збільшує урожайність, порівняно з обприскувачами

Кореспондент «Агробізнесу Сьогодні» бував на заводі, де виготовляють такі агрегати, а також спостерігав їх роботу в полях. «Сиріус» вельми компактний, повороткий, у складаному вигляді нормально транспортується по загальних шляхах. Зокрема, сподобалася нам система зчеплення QuіckConnect, що забезпечує швидке навішування (агрегатування) цих обприскувачів на трактор.

Навісні обприскувачі — той сегмент техніки, де вітчизняні виробники вже конкурують нарівні з європейськими. Згадаємо, наприклад, приватне підприємство «Бартощук» із Волині. Воно виготовляє з італійських і польських складників зручні малогабаритні начіпні обприскувачі з місткістю бака від 200 до 1000 л і не такою малою шириною штанг: від 10 до 18 м. Вони чудово агрегатуються з тракторцями потужністю 40–90 к. с.

Варто розуміти, що майже всі українські моделі комплектуються закордонними запчастинами. На українських навісних обприскувачах встановлено німецькі штанги, італійські розприскувачі тощо. Однак ціна на вітчизняну техніку вдвічі-втричі нижча за імпортні аналоги, й до того ж фермер отримує 25% компенсації від уряду за придбаний вітчизняний агрегат.

Григорій Мереф’янський

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

Гірчиця приносить прибуток: досвід господарств

На Сумщині розширюють площі під гірчицею, яка не тільки економічно ефективна, а й є гарним...

Як правильно годувати свиней

Вирощувати свиней складніше, ніж вирощувати інших сільськогосподарських тварин, таких як велика...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39021
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27623
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14532
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.