Кава, горіхи кеш’ю і авокадо є найважливішими культурами для невеликих фермерських господарств в тропічних країнах. Але з потеплінням клімату вони зіткнутися з новими викликами. Майбутній обсяг виробництва буде далекий від нинішнього рівня, це в першу чергу стосується кави, культури, особливо сприйнятливої до високих температур.

Про пише agronews.ua.

Кава є найбільш вразливою. Ймовірно, посівні площі під цією культурою значно скоротяться в Бразилії, В’єтнамі, Індонезії та Колумбії. Такий висновок дослідження, проведеного експертами Цюріхського університету прикладних наук.

Зміна клімату знизить придатність земельних ресурсів для вирощування кави Арабіка, основний сорт улюбленого всіма напою.

Дослідники об’єднали прогнози зміни клімату та ґрунтові фактори, щоб моделювати та прогнозувати, наскільки різні регіони світу будуть придатними для вирощування кави, кеш’ю та авокадо до 2050 року.

Вартість кавових зерен подвоїлася за останній рік через транспортні витрати і екстремальних погодних явищ в Бразилії.

Отримані результати свідчать про необхідність адаптації до зміни клімату в основних країнах-виробниках сільськогосподарських культур. Вчені рекомендують виробникам розробляти більше сортів, адаптованих до більш високих температур або посухи.

Провідний дослідник Роман Грютер разом з Тімом Трахселем, Патріком Лаубе та Ізабель Джейслі з Цюріхського університету прикладних наук представляють основні висновки дослідження в статті, опублікованій в журналі Plos One.

Дослідники використовували прогнози 14 глобальних кліматичних моделей за трьома різними сценаріями майбутніх викидів і врахували вимоги до землі і ґрунту для сільськогосподарських культур.

“Очікується, що як для кеш’ю, так і для авокадо площі, придатні для вирощування, будуть розширюватися в усьому світі, в той час як в нинішніх основних країнах-виробниках посівні площі, навпаки, скоротяться», – пояснюють вчені.

За прогнозами, в деяких великих країнах-виробниках, включаючи Індію, Кот-Д’івуар і Бенін, кількість країн, найбільш підходящих для вирощування горіхів кеш’ю, зменшиться. Дослідники повідомляють, що відповідні площі для вирощування авокадо також скоротяться, і в першу чергу в Домініканській Республіці, Перу та Індонезії.

Вчені виявили, що площі, придатні для всіх трьох культур, можуть розширюватися на великих висотах і широтах, особливо для горіхів кеш’ю і авокадо. Регіони, в яких з’являться перспективи для виробництва тропічних горіхів і фруктів, – США, Аргентина, Китай і Східна Африка.

Інновації у вирощуванні кави можуть пом’якшити наслідки і зміни, що відбуваються з кліматом. Центр технічних досліджень Фінляндії успішно справив клітини кави в біореакторі за допомогою клітинного землеробства – технології, яка допоможе вивести виробництво кави на інший рівень.

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

Сучасні тенденції в сегменті розкидачів...

Розкидачі (або ж розподілювачі) гранульованих мінеральних добрив і нині є актуальними у...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37862
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26876
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14001
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

БТУ-ЦЕНТР стає BTU!

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.