Українські гібриди картоплі здатні давати врожай близько 100 т/га
- Деталі
- Аграрні новини
- 2460
Розвиток картоплярства — одна із пріоритетних задач сільського господарства в Україні. Середня урожайність другого хліба на вітчизняних ланах становить 17 т/га, проти 48 т/га в ЄС. Вирішити проблему можуть гібриди української селекції, які дають 40-50 т/га, при цьому, є й такі екземпляри, як Княгиня, з урожайністю 100 т/га.
Про це повідомляє прес-служба НААН.
Картоплярство є однією із пріоритетних галузей сільськогосподарського виробництва в Україні. За валовим виробництвом картоплі наша держава входить в трійку провідних картоплевирощуючих країн світу. За 2019 рік світове виробництво картоплі становило понад 371,3 млн тонн, з них 23 млн тонн в Україні. Але, середня урожайність картоплі на українських ланах становить 17 т/га, в Європі — 48 т/га.
Читайте також: Українські селекціонери вивели новий сорт огірків, що плодоносять 65 днів
Саме тому вітчизняні селекціонери постійно намагаються створити нові, більш стійкі гібриди, які зможуть адаптуватись до українських реалій та приносити урожай понад 50 т/га.
«До Реєстру сортів рослин України на 2021 рік занесено 196 сортів картоплі, в тому числі 85 вітчизняної селекції, з яких 66 створені в Інституті картоплярства», — відзначають фахівці НААН.
За період 2016-2020 років до Державного Реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні було занесено 20 сортів селекції інституту. В Державне сортовипробування передано 20 сортів картоплі різних груп стиглості та господарського спрямування.
«Сорти відрізняються від зарубіжних аналогів високими адаптивними властивостями, посухо- та жаростійкістю, мають більш пролонгований період ефективного репродукування, високі смакові якості», — йдеться у матеріалі.
За вирощування в науково-дослідних установах та на полях, де тестують сорти, урожайність вітчизняних сортів сягає 40-50 т/га. Зокрема, урожайність сорту Княгиня на зрошенні у виробничих умовах становила 100 т/га.
Інститутом проводяться дослідження з одержання оздоровленого матеріалу картоплі біотехнологічним методом за схемою, що включає:
- відбір здорових клонів для виділення меристем;
- діагностику на наявність вірусної інфекції;
- виділення меристем;
- отримання рослин-регенерантів;
- живцювання, діагностику на наявність вірусної інфекції методами імуноферментного аналізу, електронною мікроскопією, ПЛР;
- перевірку оригінальності сорту методом ISSR-ПЛР;
- діагностику вірусної інфекції за вивчення в польових умовах.
Сформовано генетичний банк оздоровлених сортів, який нараховує 260 сортозразків. Щорічно в систему оздоровлення залучається до 15 сортів.
Джерело: agro-business.com.ua/