На базі знаменитого сорту огірка «Ніжинський місцевий» селекціонери Крутівської дослідної станції «Маяк» у Чернігівській області вивели новий сорт «Олімп», який плодоносить 65 днів.
Про це повідомляється на сторінці Крутівської громади Ніжинського району у Facebook.
«Справжні давні сорти "ніжинського огірка" вирощують у Крутах на дослідній станції "Маяк".
Ці сорти є унікальними за своїми смаковими властивостями й ідеально підходять для засолу. Єдиний їхній мінус – це нижча врожайність, порівняно з голландськими сортами. Цю проблему крутівські селекціонери нещодавно виправили, створивши на базі "Ніжинського місцевого" новий сорт "Олімп", який плодоносить 65 днів і нічим не поступається якостями "Ніжинському місцевому"», – йдеться у повідомленні.
За словами наукової співробітниці станції Надії Птухи, те, що саме в Крутах вирощується всесвітньовідомий сорт ніжинського огірка, підтвердила комісія Академії аграрних наук України, яка перевіряла цей сорт на справжність. Тепер же, в рамках наукової роботи, селекціонери прагнуть його зберегти і покращити. Сорт «Олімп», виведений у 2020 році, став першим результатом таких старань, передає SEEDS.
За словами Птухи, ніжинський огірок вважається шедевром світової селекції і неперевершеним сортом. Він вирощувався й засолювався ще в XVII сторіччі, а в ХХ ст. вагонами в бочках експортувався до інших країн.
Районування огірка «народної селекції» відбулося в 1946 році. Та згодом, з появою різних закордонних сортів та поширенням пероноспорозу він майже вивівся. Його навіть виключили з реєстру. Повернули туди тільки в 2009 році.
Цінність ніжинського огірка полягає у смакових якостях, особливо в засоленому вигляді. Якщо його правильно засолити (обов’язково в жорсткій чи напівжорсткій воді) овоч залишається твердим, хрустким, з тоненькою шкірочкою. Властивості сорту обумовлюються, в першу чергу, місцевими ґрунтами, а також рецептами, які промислові засолювачі свого часу тримали в секреті.Дослідна станція «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України була заснована в 1947 році. На сьогодні там культивується понад 40 культур.

Микола Бабенко: «Свинина 2026: з АЧС все ? Які...

Африканська чума свиней (АЧС) стала сильним ударом по купівельній спроможності населення України...

BEOZ Nephrite: енергія азоту для вашої сої

На полі фермерського господарства Миколи Гуліти, що у Волинській області, компанія ICL провела...

Із Австралії з любов’ю!

А чи знали ви, що Нуфарм – це австралійська компанія? Так, саме з тієї Австралії, де живуть...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1038
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

59862
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

37796
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.