Святковий стіл на Новий 2026 рік обійдеться українцям у 3980 гривень, що на 10,7% дорожче, ніж в минулому році.

Науковці порахували вартість новорічного столу 31 грудня за середніми цінами торговельних мереж станом на середину грудня.

Новорічне меню складається з традиційних святкових страв і розраховане на родину з чотирьох осіб. Воно включає салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої та шампанське.

Салат "Олів’є", який у багатьох українців традиційно асоціюється з Новим роком, обійдеться у 406,87 гривні за 3 кілограми продуктів. Це на 5,8 % більше, ніж при святкуванні Нового 2025 року.

Класичний "Оселедець під шубою" подорожчав ще менше – лише на 4%. Його вартість становить 174,83 гривні за трохи більше, ніж 1,5 кілограми продуктів.

А от м’ясні страви та нарізка за рік подорожчали суттєвіше – на 23%. За майже 3 кілограми продуктів, серед яких ковбаса, бекон, свинячий биток та куряче філе, доведеться віддати 1269 гривень. Найбільше з цього переліку здорожчала курятина (+40%).

Оселедець в чистому вигляді, а не як складова частина салату, коштуватиме 135 гривень за півкіло філе (+13,4%).

Порадують українців ціни на овочі та фрукти. Овочі, які також є інгредієнтами для салатів, на столі "потягнуть" на 473 гривні (-5%). Це картопля, гриби, солодкий перець, свіжі огірки та помідори. Фрукти здешевшали ще сильніше (-22%). За мандарини, банани та один лимон заплатимо 200 гривень.

Алкогольні напої до святкового столу обійдуться у 278 грн за 0,5 л бренді (+6%) та 239 грн за 0,75 л шампанського (+14%). Безалкогольні напої здорожчали найбільше (+34%) і коштуватимуть 149 грн. Кілограм шоколадних цукерок можна купити за 326 грн (+16%).

Додатково делікатеси до новорічного столу, такі як баночка червоної ікри (100 г) та 180 г червоної риби, обійдуться в 469 грн та 344 грн відповідно. Отже, з цими продуктами вартість святкового столу 31 грудня в більш заможному варіанті складе 4793 грн (+10,6%).

Новорічний стіл в цьому році обійдеться українцям майже втричі дорожче, аніж різдвяна вечеря (1374 гривні). Це пояснюється тим, що на Різдво більшість страв мають бути пісними.

Варто відзначити, що у минулому році новорічне меню коштувало 3594 гривні і здорожчало набагато сильніше у порівнянні з 2024 роком – на 20-25%.

 

Пише unian.ua.

Посів зі смуговим обробітком: як працює BEDNAR...

У сучасному землеробстві, де кожен прохід техніки по полю має свою ціну, все більшого значення...

Практичний досвід: як зробити свинарство...

Від правильно збалансованої годівлі до стратегічного управління виробництвом і ринками збуту — усе...

ТОВ «Толсма Текнік»: як забезпечити урожай на...

У час, коли українські виробники овочів й ягід стикаються із величезною нестачею сучасних сховищ і...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1790
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61843
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39316
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.