Успіх у вирощуванні картоплі значною мірою визначає не лише врожай, а й якісне зберігання з мінімальними втратами. Цього року пізнє формування шкірки ускладнило процес, підтвердивши: фізіологічно дозріла картопля, зібрана в жовтні, зберігається краще. Експерти українського ринку поділилися інноваційними підходами до контролю якості — від поля до відвантаження.

Про це йдеться записі засідання Дискусійного клубу Української асоціації виробників картоплі «Агріко Україна». 

Інновації та підготовка до зберігання

Ми цього сезону впровадило голландські «стоп-шоки», які дозволили знизити рівень дефектів бульб при приїзді на сховище до 0–5%. Крім того, був використаний імпровізований «хотбокс» (звичайний інкубатор), який дозволяє за 12 годин прогрівання при температурі до 40°C виявити приховані дефекти. Це дало змогу налагодити триточкову систему контролю: на комбайні, при заїзді на сховище та перед закладанням. Загалом, фахівці не радять закладати картоплю раніше 15 вересня, оскільки високі температури (до 25°C) на вході вимагають значно більше електроенергії для охолодження.


Порівняння контейнерного зберігання та зберігання насипом

Перевагу надають зберіганню насипом (10 тис. тонн проти 5 тис. тонн у контейнерах), оскільки воно:

  • Значно прискорює процес засипання (камеру на 1 тис. тонн можна засипати за півтори-дві доби).
  • Має вищу енергоефективність охолодження та продування, оскільки повітря потрапляє безпосередньо в бульби.
  • Забезпечує рівномірний розподіл повітря по всій масі картоплі.

Контейнерне зберігання залишається необхідним лише для мобільності та роботи з невеликими обсягами різних сортів, оскільки при зберіганні насипом важко організувати поступове вивантаження з підігрівом.

Технологічні параметри зберігання

Ми зберігаємо три типи картоплі (столову, чипсову та насіннєву) і дотримуються суворих параметрів висоти насипу для мінімізації ризиків:

  • Столова картопля – 5 м.
  • Чипсова картопля – 4 м.
  • Насіннєва картопля – 3,5 м.

Компанія використовує чотири системи зберігання (Tolsma, Omnivent, Mooij Agro, AgroVent), які включають просторову вентиляцію, камеру тиску, холодильники та два типи зволоження (напірна стіна та автономний OmniBreeze). Це дозволяє зберігати врожай практично 11 місяців.

Температурні режими:

  • Насіннєва – 3°C (іноді 2,5°C для ранніх сортів).
  • Столова – 4°C.
  • Чипсова – від 7°C до 10°C (залежно від сорту, деякі добре зберігаються при 6,5°C).

Рекомендоване добове зниження температури, щоб уникнути стресу та конденсації, становить 0,3-0,5 градусів. Середня вологість підтримується на рівні 92-94%.

Контроль якості та обробка

Для чипсової картоплі використовується інгібіторна обробка для зупинки проростання, яка продовжує стан спокою і зменшує викид CO2. Застосовують інгібітори на основі хлорпрофаму «Неостоп», «Гроустоп Електро» та новий препарат "1,4". Обробка проводиться генератором гарячого туману IGEBA TF 95 HD.

Для насіннєвого матеріалу застосовують фунгіцидну обробку пристроєм Mafex (2 л розчину фунгазілу на 1 т картоплі) одразу після збирання, якщо бульби не мають великого налипання ґрунту. Дуже важливим є «лікувальний період» (процес муміфікації/загоєння), який проводиться в сховищі одразу після закладання.

Проблема відвантаження та природні втрати

Перед відвантаженням картоплю обов’язково прогрівають до температури не менше 8°C, щоб уникнути механічних пошкоджень (синців, тріщин) під час сортування. Однак, як показав досвід, для сховищ із насипом, де вивантаження триває до двох тижнів, щоденне відкривання камери при 8°C може призвести до більшого посиніння, ніж при середній температурі 6-7°C.

Згідно з дослідженнями Інституту Картоплярства, природні втрати є найбільшими у вересні-жовтні, зменшуються взимку і зростають ближче до літа. Дослідження голландської  «Агріко Україна» показали, що для столової картоплі втрати за 6 місяців можуть коливатися від 3 до 6% (тобто до 1% на міс.) залежно від сорту.

 

Пише agronews.ua.

Посів зі смуговим обробітком: як працює BEDNAR...

У сучасному землеробстві, де кожен прохід техніки по полю має свою ціну, все більшого значення...

Практичний досвід: як зробити свинарство...

Від правильно збалансованої годівлі до стратегічного управління виробництвом і ринками збуту — усе...

ТОВ «Толсма Текнік»: як забезпечити урожай на...

У час, коли українські виробники овочів й ягід стикаються із величезною нестачею сучасних сховищ і...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1790
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61843
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39316
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.