Протягом року курячі яйця в Україні суттєво подорожчали, а перед святами ціни продовжили зростати. Експерти прогнозують, що на початку 2026 року яйця можуть здорожчати ще на 10-15% через сезонність, інфляцію та зростання витрат виробників.

Про це розповів економіст Володимир Чиж у коментарі ЗМІ. За його словами, у січні середня ціна десятка курячих яєць становила близько 49,4 грн.

Однак повернення до таких показників у найближчому майбутньому він вважає малоймовірним. За словами фахівця, ринок уже адаптувався до нових витрат, а яйця залишаються одним із найбільш чутливих до змін продуктів.

Економіст прогнозує, що на початку 2026 року вартість яєць у супермаркетах може зрости ще на 10-15%. Такий сценарій можливий у разі ускладнення умов утримання птиці або подальшого зростання виробничих витрат.

"Яйця належать до найбільш волатильних груп щоденних продуктів, будь-які зміни в собівартості миттєво відображаються на цінниках", – пояснює Чиж.

Вагому роль у формуванні ціни відіграє сезонний фактор. У холодну пору року несучість курей традиційно знижується, що скорочує пропозицію на ринку. За стабільного або підвищеного попиту це автоматично штовхає ціни вгору. Саме тому наприкінці року та взимку українці найчастіше стикаються з черговим здорожчанням яєць.

Додатковий тиск на вартість продукту у 2025 році створили й інші чинники. Серед них – подорожчання кормів для птиці, зростання тарифів на електроенергію, збільшення логістичних витрат та загальний інфляційний фон в економіці. Усі ці складові закладаються у кінцеву ціну, яку бачить споживач на полиці магазину.

Експерти зазначають, що супермаркети вже закладають у цінники очікуване зростання витрат на початку нового року. Тому навіть після завершення святкового ажіотажу істотного зниження цін чекати не варто, адже ринок готується до нового етапу подорожчання базового продукту.

Водночас, за моніторингом аналітиків, з початку листопада ціна на нефасовані яйця (категорії С1) зросла на 0,03 грн/штука (0,3 грн/десяток). Наприкінці місяця великі мережі супермаркетів продавали їх у середньому по 6,33 грн/штука (63,33 грн/десяток). А на початку грудня вартість зросла на 0,50 грн/штука. Зокрема:

  • Auchan – 6,70 грн/шт. (67 грн/десяток);
  • Novus – 6,79 грн/шт. (67,90 грн/десяток);
  • МегаМаркет – 6 грн/шт. (75 грн/десяток).

 

Пише obozrevatel.com.

Посів зі смуговим обробітком: як працює BEDNAR...

У сучасному землеробстві, де кожен прохід техніки по полю має свою ціну, все більшого значення...

Практичний досвід: як зробити свинарство...

Від правильно збалансованої годівлі до стратегічного управління виробництвом і ринками збуту — усе...

ТОВ «Толсма Текнік»: як забезпечити урожай на...

У час, коли українські виробники овочів й ягід стикаються із величезною нестачею сучасних сховищ і...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1790
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61843
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39316
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.