Ціни на молочні продукти в Україні, особливо жирні – такі як сметана, вершки, творог, масло, напівтвердий сир – найближчим часом будуть знижуватися.

Про це повідомила заступниця генеральної директорки Асоціації виробників молока Олена Жупінас.

"Виробники вимушені всі свої запаси, які в них є, продавати на внутрішньому ринку. Тому ціна від виробників знизилася, і я думаю, що найближчим часом ми це зможемо побачити і на полицях магазинів", – каже Жупінас.

Фахівчиня пояснює ціновий тренд тим, що українські молочники влітку зробили ставку на продаж своєї продукції в Європу, але вона не зіграла.

"Починаючи ще з серпня місяця, коли закінчилися квоти на експорт масла, сухого молока в ЄС, наші переробні підприємства накопичували всю вироблену продукцію у себе на складах з надією на те, що як тільки квоти відновлять, вони це все зможуть експортувати в ЄС", – пояснює спікерка.

Але на той момент, коли Україні відновили квоти - 29 жовтня, ціни в світі на всі біржові продукти дуже серйозно просіли, продовжує Жупінас.

"Якщо наприкінці жовтня – на початку листопада 2024 року наші молокопереробні підприємства експортували масло в Європу по ціні 7 євро, то зараз ціна, яку їм пропонують – 4,5-4,7 євро", – порівноє експертка.

Ще один суттєвий фактор здешевшання вітчизняних товарів - надлишок в країнах Євросоюзу місцевого виробництва молочної продукції.

"В Україні зараз сировари знаходяться під шаленим тиском європейського сиру. І це вже не тільки польський сир, а і німецький, і голландський, надлишки яких в Європі дуже великі. Так, як вони мають різну державну підтримку, вони просто демпінговими цінами давлять на український ринок, і наші виробники також будуть вимушені знижувати ціни", – каже Жупінас.

На думку фахівчині, українські споживачі зараз можуть виграти від більш лояльних цін, але лише тимчасово.

"При такій ситуації з засиллям імпорту наша молочна галузь просто не витримає і зникне, і ми будемо повністю залежати від імпорту", – резюмує Жупінас.

 

Пише unian.ua.

Краса поля без бур’янів!

Як же хочеться, щоб кожне поле виглядало як на малюнку: рівненькі рядочки культури і жодного...

Розпушити ґрунт — зберегти майбутнє: як фермери...

Обробіток ґрунту за мінливих кліматичних умов набуває критичного значення для забезпечення...

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1638
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61532
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38996
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.