Дієтолог розповів: "Емоційний раціон" — як харчування впливає на вашу продуктивність
- Деталі
- Аграрні новини
- 215
Харчування людини має бути комплексним: включати жири, білки, складні вуглеводи, вітаміни, мікро- та макроелементи. Якщо чогось не вистачає, організм починає відчувати стрес, а це прямий шлях до пригніченого настрою.
Для хорошого самопочуття потрібно включити в раціон овочі та фрукти різних кольорів. У них містяться антиоксиданти та клітковина, які сприяють виробленню серотоніну. А ця речовина визначає емоційний комфорт та відчуття радості.
- Нейромедіатори – біологічно активні речовини, які впливають на те, як ми почуваємося. Здебільшого ми отримуємо їх з їжі, тому раціон має включати такі речовини:
- Триптофан: гіркий шоколад, банани, яйця, риба, м'ясо, молочні продукти, листяні овочі, зелень, соя;
- Залізо: м'ясо, бобові, шпинат, горіхи, броколі;
- Магній: броколі, банан, гіркий шоколад, зелені овочі, бобові, горіхи, соя;
- Вітамін D: тунець, лосось, гриби, яєчні жовтки, печінка тріски;
- Цинк: насіння, злаки, бобові, риба, морепродукти, яйця, яловичина, баранина, вівсянка, гречка;
- Кальцій: молочні продукти, риба, горіхи, насіння, злаки, броколі;
- Вітамін B6: горіхи, риба, м'ясо, зернові, злаки, бобові, шпинат, картопля, лимон, авокадо, апельсин;
- Вітамін B12: риба, м'ясо, молочні продукти, яйця, горіхи;
- Вітамін С: болгарський перець, ягоди, цитрусові, фрукти, квашена капуста;
- Калій: риба, ягоди, крупи, петрушка, шпинат, морква, кабачок, гарбуз;
- Селен: гриби, морепродукти, горіхи, м'ясо, крупи, бобові;
- Омега 3-жирні кислоти: жирні сорти риби, насіння льону та чіа, волоські горіхи.
Пише nashamama.com.


