Підрив російськими військовими Каховської ГЕС залишив аграріїв Херсонщини без зрошення. Скільки поливних земель втратила область та чим це загрожує, з'ясовували кореспонденти Суспільного.

Площа зрошуваних земель на Херсонщині становить 427 тисяч гектарів, з них активно використовувалось 320 тисяч, більшість з них — на тимчасово окупованому лівобережжі області.

Як розповів виконувач обов'язків директора департаменту сільського господарства та зрошення Дмитро Юнусов, на звільненому правобережжі площа зрошувальних земель становить лише 45 тисяч гектарів.

"У зв’язку з терактом на греблі Каховської ГЕС, відсутність зрошування стало критичним для вирощування овочевої групи, а також баштанної продукції та кукурудзи і сої", — сказав Юнусов.

За його словами, цього року на правобережжі засіялось 131 підприємство, а це лише 30 % аграріїв, які працювали до повномасштабного вторгнення. Відновлення системи зрошення для області необхідне.

"Без відбудови Каховської ГЕС можливо в короткостроковій перспективі відновити зрошення, яке використовувалось з річки Інгулець та нижньої частини Дніпра. А саме Білозерської, Херсонської, частини Тягинської та Дар'ївської громад, тобто є можливість відновити зрошення на площі приблизно 25 тисяч гектарів", — говорить посадовець.

Голова фермерського господарства Сергій Рибалко каже, без відновлення зрошення — землі області перетворяться на пустелю.

"Якщо не відновлювати зрошення, то в економічному плані ми втратимо десь половину врожаю, не зможемо займатися овочівництвом та рисосіянням, яке становить 50 % ринку України. Адже вони знаходяться на тимчасово окупованому лівому березі Дніпра і запитані з цієї зрошувальної системи. Отже, не буде садів, виноградників та відомих херсонських кавунів. І взагалі ця земля просто перетвориться в пустелю", — розповів Рибалко.

Зрошення на Херсонщині було доступним і недорогим. Тому овочі і фрукти, вирощені тут, продавали за помірними цінами.

"На Херсонщині три основні фактори: спекотне сонце, піщаний ґрунт, і зрошення, яке не таке вартісне, як, наприклад, в Одеській області. Різниця вартості води на лівобережній Херсонщині і в Одесі в чотири рази. В Одесі необхідна величезна кількість каскадів підйому води для поливу", — каже голова фермерського господарства.

Втрата зрошення вплине на економіку не лише Херсонщини, розповідає Сергій Рибалко.

"Є загроза втрати до ста тисяч робочих місць. Це вдарить по економіці не тільки Херсонської, а й Запорізької та Донецької областей. Можемо втратити близько 570 тисяч гектар зрошувальної землі. Це величезна втрата для України, це мінус близько трьох мільйонів тонн тільки зернових. І це не говорячи про високотехнологічні культури, томати та їх перероблювання", — повідомив Сергій Рибалко.

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39126
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27691
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14578
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.