Квасоля дає до 70 тисяч гривень прибутку з гектара
- Деталі
- Аграрні новини
- 932
В українській традиційній кухні квасоля завжди посідала чільне місце, та попри це, сьогодні в середньому українець з'їдає квасолі в десятки разів менше, за середньостатистичного європейця. Відповідно і на полях її зустрінеш не часто. Хоча квасоля - дуже прибуткова культура.
Так високий попит в Україні та світі поряд з помірними витратами забезпечують найбільшу прибутковість квасолі на ринку, свідчить Олег Білявець, директор компаній «Агрокрай» та «Biligrain» (Хмельницька область).
Читайте також: Ціни на сою зросли до семирічного максимуму
Про це йшла мова на вебінарі "70 000 грн. з гектара: забуті високомаржинальні культури", що пройшов в мережі Фейсбук. Як підкреслив Станіслав Шум, модератор події, згідно з повідомленням Євростату, у 2019 році Україна експортувала до ЄС 15 тисяч тонн квасолі (2% від загального обсягу імпорту Європи). А споживання квасолі в нашій країні складає всього 800 грамів на людину (у 2019 році), що в десятки разів менше, ніж у багатьох інших країнах. Для прикладу, у Бразилії споживають до 100 кг квасолі на людину щороку.
«Витрати на вирощування квасолі такі ж, як на сою,» підкреслив Олег Білявець. «А ринкова ціна тонни її бобів складає до 40 тисяч грн. і попит залишається стабільно високим. Квасолю добре споживають як в Україні, так за кордоном. Найбільш споживачі – США, Бразилія, Аргентина,» свідчить він.
Для малого фермера бажано у сівозміні відводити 25-30% площ під бобові, з яких частину віддавати на квасолю, а решту на сою. Водночас великі агрокомпанії також цікавляться цією культурою. Наприклад, значні площі під квасолю відводять у Сварог Вест Груп та АТК, каже Олег Білявець.
Одним з шляхів розвитку виробництва цієї бобової культури аграрій бачить об’єднання фермерів та господарств у Спілку виробників квасолі України, що може бути створена вже нинішнього року.